Una estudiant de Santa Coloma guanya el XI Premi de Recerca per a la Pau

L'alumne Neus Sáez de l'Institut Les Vinyes s'endú el premi amb un treball que denuncia el masclisme en la música.
El treball "La cultura de la violació", de l’estudiant Neus Sáez, alumne de 2n de Batxillerat de l’Institut Les Vinyes de Santa Coloma de Gramenet, ha guanyat l’onzena edició del Premi de Recerca per a la Pau per a treballs de batxillerat, que convoca anualment la Universitat de Barcelona (UB), impulsat per l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) i la Fundació Solidaritat UB. Enguany es dóna el cas que aquest treball també ha estat escollit el millor de Santa Coloma, i per tant la estudiant rebrà doble premi: aquest de la UB i el del nostre Ajuntament, el premi Joan Gomis.

El jurat, format íntegrament per professorat de la Universitat, ha decidit atorgar el guardó a aquest treball, que denuncia formes de difusió cultural del masclisme que encara imperen en cert tipus de música. El jurat ha destacat «l’excel·lent articulació entre la teoria que examina (basada en estudis del feminisme) i l’anàlisi empírica de la simbologia de la violació present en el conjunt de cançons que són l’objecte d’estudi». En aquest context, el treball evidencia que «la pràctica de la igualtat requereix una tasca permanent de reflexió i d’alerta sobre els símbols culturals amb què ens comuniquem i que espontàniament reproduïm».

El lliurament del premi va tenir lloc aquest dilluns, 6 de juny, en un acte a la Universitat de Barcelona al qual va assistir l'alcaldessa Núria Parlon. Tant l’estudiant guardonada com el seu centre d’ensenyament van rebre, cadascun, un xec per valor de 500 euros

Onze anys promovent l’educació per a la pau al batxillerat


El Premi de Recerca per a la Pau de la Universitat de Barcelona es convoca cada any amb l’objectiu de promoure l’educació per a la pau en totes les modalitats del batxillerat i d’enfortir la cultura de la pau des de la recerca. Enguany, s’hi han presentat 71 treballs elaborats per 81 estudiants, procedents de 53 centres d’ensenyament de 26 municipis d’arreu de Catalunya. Podien optar al guardó els treballs de recerca que tractessin alguna qüestió relacionada amb la cultura de la pau, entesa com una situació social que permet el desenvolupament ple de les persones i l’eradicació de la violència en totes les seves formes.


Premi Joan Gomis 2015

Aquest passat divendres 26 s'ha lliurat a la Biblioteca Central de Santa Coloma el Premi Joan Gomis 2015. El Premi Joan Gomis és un certamen de treballs de recerca sobre solidaritat i cooperació, drets humans i cultura de pau fet per estudiants de 2n de batxillerat de Santa Coloma de Gramenet.

En aquesta 10a edició del Premi Joan Gomis, el treball seleccionat ha estat “La lluita silenciosa. Un crit a la llibertat, la democràcia i la igualtat de les dones al segle XX” i les autores són les alumnes de l’Institut Can Peixauet: Noemí Egea López, Patrícia Pérez Aguilera i Raquel Arias Cuesta. La tutora d’aquest treball ha estat Clara Guerola Tormo, professora del centre.


En col·laboració amb la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona,  es convida als estudiants colomencs de batxillerat a participar al  Premi Joan Gomis. Poden presentar-se tots els treballs de recerca  amb continguts relacionats amb la solidaritat, la cooperació internacional, els drets humans, l’educació en valors, la pau, la diversitat cultural o altres temàtiques socials afins.

Objectius

  • Donar a conèixer el Fons Documental Joan Gomis entre els estudiants de batxillerat i la comunitat educativa dels centres colomencs.
  • Afavorir la reflexió i la recerca entorn els continguts esmentats.
  • Conèixer el jovent el treball dut a terme en cooperació internacional a nivell d’institucions, ONGs a nivell local o internacional