Octubre 2023

Del 2 al 27 d’octubre — Centre Cívic Riu

Exposició «PATRIOTIC GAMES. Polònia segle XXI»

Exposició fotogràfica de Hanna Jarzabek, fotògrafa i politòloga d’origen polonès i resident actualment a l’estat espanyol. Aquest treball documenta el programa educatiu amb “Classes de perfil militar” destinat a joves de 16 a 19 anys de les escoles públiques, les manifestacions de l’extrema dreta i les campanyes antiLGTBI de Polònia.

Aquesta exposició és la tercera del cicle «Diaris de Viatges 2023».

Presentació: Dilluns 2/10/23, 19 h

Visita comentada: Dimarts 3/10/23, 10 h

Hi col·labora Territorios Libres.


Dimarts, 3 d’octubre, 18.30 h — Centre d’Art Contemporani Can Sisteré

Xerrada-debat «LA LLUITA PER LES LLIBERTATS SEXUALS: REPRESSIÓ I AVENÇOS»

Presentació de l’activista pels drets LGTBI i drets humans d’origen colombià Carlos Andrés Tobar, actualment refugiat a Catalunya. Col·loqui posterior amb representants de les associacions Entenem Santa Coloma LGTBIQ+ i Acathi, que treballen pels drets d’aquest col·lectiu especialment a la nostra ciutat. L’activitat s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Hi col·laboren: ENTENEM Santa Coloma LGTBIQ+ i ACATHI.


Del 4 al 16 d’octubre — Espai expositiu Joan Gomis, Biblioteca Central

«DRAWING 4 EQUALITY. DESAFIANT ELS ROLS DE GÈNERE A LES DUES RIBES DE LA MEDITERRÀNIA»

L’exposició s’emmarca en la campanya de sensibilització i educació per a la ciutadania global “Dones que transformen”. Té com a objectiu posar en valor les lluites que duen a terme les dones per accedir a espais de participació política i social.

Aquest treball ha estat cedit per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed).

Hi col·labora Territorios Libres.


Dimecres, 4 d’octubre. 18.30 h — Sala d’Actes, Biblioteca Central

Acte central «QUAN LA COOPERACIÓ ESDEVÉ ACOMPANYAMENT I TREBALL EN PRO DELS DRETS HUMANS»

L’acte central comptarà amb Diana Damián, directora de FOCA (Formació i Capacitació), una organització de Chiapas (Mèxic) conformada per un equip interdisciplinari feminista que té com a objectiu promoure l’exercici dels drets per a les dones, els seus pobles i organitzacions des d’una perspectiva de gènere i interculturalitat.

Acte moderat per Amnistia Internacional i fila 0 amb cooperants colomenques que han treballat a Mèxic i l’Amèrica Central. L’activitat forma part de Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Hi col·laboren: Brigades Internacionals de Pau, Entrepobles, Òptics x Món, Con Vos, Huayna- CooperAcció, Suds i Amnistia Internacional.


Divendres, 6 d’octubre. A partir de les 20 h — CRJ Mas Fonollar

7a edició del Concert Solidari OBRINT FRONTERES

Els donatius del concert es destinaran a projectes adreçats a cobrir les necessitats bàsiques de persones refugiades.

  • 20 h Concert de flamenc jazz amb CARMEN CORTÉS I MARÍA LA BLANCO
  • 21.30 h Rock blues flamenc amb HARD BOLERO format per DANIEL FELICES i FREDERICO VANNINI
  • 23 h DJs LAS 2 TORRES

Dissabte, 7 d’octubre. 10 a 16.30 h — CRJ Mas Fonollar

FIRA D’ENTITATS DE SOLIDARITAT I COOPERACIÓ

La Fira d’Entitats és l’activitat amb més tradició de les Jornades. Es tracta d’un espai de mostra, relació, coneixement i trobada per a les entitats i públic en general en temes de cooperació internacional i defensa dels drets humans.

Enguany la Fira es clourà amb un dinar popular (reserva prèvia a cooperació@gramenet.cat).

  • 10 h Obertura de la Fira d’Entitats
  • 11 h Espectacle “CUENTOS DESDE LA PERIFERIA” amb la Cia. No es País para Negras i l’actriu Silvia Albert Sopale
  • 12 h Vermut-concert amb la trobadora cubana MANE FERRET
  • 13.30 h Dinar popular

Organitza: Consell de Solidaritat i Cooperació


Diumenge, 8 d’octubre (12, 17 i 19 h)— CRJ Mas Fonollar

TEATRE SOCIAL

A través de l’art dramàtic ens endinsarem en temes com el racisme i la situació de les persones refugiades, i explorarem noves maneres de relacionar-nos. Després de cada espectacle, us convidem a participar en el col·loqui.

  • 12 h Especial CIRC i MALABARS.
  • 17 h Presentació de teatre “SI YO NO TENGO UN LUGAR” amb el Grup de Suport Con Vos sobre la migració i el gènere.
  • 19 h “NO ES PAÍS PARA NEGRAS” amb Silvia Albert Sopale. Una comèdia dramàtica que congela el somriure.


Diumenge, 8 d’octubre. 12-16 h — Plaça del Rellotge

Mostra gastronòmica «SABORS DEL MÓN»

Des dels seus orígens el 2012, «Sabors del món» dinamitza el barri del Fondo amb una trobada gastronòmica on se celebra la diversitat de cultures, productes alimentaris i elaboracions. Els objectius són promoure l’oferta i la diversitat del comerç local i fomentar la convivència. Es podrà gaudir de fins a 25 plats d’origen divers de 10 restaurants i entitats del barri del Fondo, i de dinamització i música en directe.

Organitza: Projecte «Viu El Fondo»

 

 


Dilluns, 9 d’octubre. 16 h —  Col·legi VIRGEN DEL CARMEN

Conversa «UNA TARDA AMB L’ECOFEMINISTA ADENIKE OLADOSU»

L’alumnat de 4t ESO rebrà a l’ecofeminista i ecoreportera nigeriana Adenike Oladosu, una de les veus més potents en la lluita contra el canvi climàtic. El grup-classe participa aquest curs en el projecte «Descobreixo persones i entitats defensores de DDHH a la meva comunitat». L’activitat s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Hi col·laboren: Grup Eirene i Enginyeria sense fronteres.


Dilluns, 9 d’octubre. 18 h — Biblioteca Central

Hora del conte “POEMES SOLIDARIS AMB RODARI”

“Poemes solidaris amb Rodari” és una proposta de contes d’Ana Jiménez i Carlos del Hoyo a partir dels poemes de l’escriptor i pedagog Gianni Rodari. Una activitat adreçada al públic familiar

i que enceta les activitats previstes a la secció infantil de la Biblioteca Central, on s’ubica el Fons Documental de Cooperació i Solidaritat Joan Gomis.

Organitza: Biblioteca Central


Dilluns, 9  d’octubre. 18.30 h — Sala Riu. Centre Cívic Riu

Taula rodona «QUAN EL CANVI CLIMÀTIC NO ÉS UNA AMENAÇA, SINÓ UNA REALITAT»

La taula rodona comptarà amb l’ecofeminista i ecoreportera nigeriana Adenike Oladosu, una de les veus més potents en la lluita contra el canvi climàtic. Coneixerem, a més, què s’està fent a la nostra ciutat en relació amb aquest tema. L’activitat s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Hi col·laboren: Centre Excursionista Puigcastellar, Rebel·lió o Extinció Gramenet i Centre d’Estudis de la Natura del Barcelonès Nord.


Dimarts, 10 d’octubre. 11.30 h — La CIBA

Cafè-tertúlia AMB LA FOTÒGRAFA FATIMAH HOSSAINI

La pèrdua de llibertat de les dones afganeses i la vulneració dels drets humans serà el tema del cafè-tertúlia d’aquest matí a La CIBA. També la fotografia com a art i mitjà per denunciar aquesta situació i informar-ne el món. En parlarem amb Fatimah Hossaini, artista i fotògrafa afganesa- iraniana participant en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.


Dimarts, 10 d’octubre. 13 h — La CIBA

Col·loqui «UN MATÍ AMB LA FOTÒGRAFA FATIMAH HOSSAINI»

Fatimah Hossaini és una artista i fotògrafa afganesa-iraniana refugiada a París des de l’agost del 2021, quan els talibans es van apoderar de l’Afganistan. Amb ella i la fotògrafa barcelonina Eva Parey parlarem de fotografia, de la pèrdua de drets de les dones afganeses i del dia a dia a l’exili. L’activitat s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.


Dimarts, 10 d’octubre. 17.30 h — Centre Obert Rialles

Taller de teatre social «DONES QUE TRANSFORMEN»

Taller de sensibilització i prevenció de la discriminació de gènere i/o racista, organitzat per la cooperativa NUS. Es fa servir el teatre social com a eina per visibilitzar les desigualtats i promoure la transformació social.

Organitza: Cooperativa Nus

Hi col·labora: Centre Obert Rialles


Dimarts, 10 d’octubre. 18 h — Biblioteca Central

Grup de lectura i debat «PAU: EL VALOR DE LA VIDA ALS NOSTRES DIES»

En aquesta ocasió, es debatrà a l’entorn del llibre Pau: el valor de la vida als nostres dies de Jordi Armadans (politòleg, periodista i pacifista). “Al voltant dels drets humans: lectures i debats des del local” és un projecte coordinat per Grup Eirene que busca promoure l’anàlisi, la reflexió i la sensibilització sobre problemàtiques socials entorn dels drets humans a partir de la lectura d’un llibre. En aquesta ocasió, l’acte comptarà amb el seu autor.

Organitza: Grup Eirene


Dilluns, 16 d’octubre. 18 h — Biblioteca Central

Hora del conte «CONTES MIRANT L’HORITZÓ»

«Contes mirant l’horitzó» és una proposta de la companyia Fes-t’ho com vulguis. La Nona ens explica contes des de llocs ben diversos: deserts, palaus orientals… Històries diferents des d’indrets diferents, però totes parlant-nos de sentiments i relacions humanes.

Hi col·labora: Biblioteca Central


Dijous, 18  d’octubre. 18.30 h — Sala Riu. Centre Cívic Riu

Conversa AMB L’ACTIVISTA SAHRAUÍ TALEB ALISALEM

Taleb Alisalem va néixer als campaments de persones refugiades sahrauís, però part de la seva família viu a l’Aaiun, a la zona ocupada. Alisalem va arribar a l’estat espanyol en el marc del projecte «Vacances en Pau» i s’ha format en cooperació internacional. És un activista polític pels drets del poble sahrauí i un dels seus rostres més coneguts a les xarxes socials i mitjans de comunicació.

Organitza: Santa Coloma amb el Sàhara

Hi col·labora: ACAPS, Sàhara Dempeus


Del 19 d’octubre al 19 de novembre — Biblioteca Can Peixauet

Exposició «AGENDA SINDICAL 2030 - COLÒMBIA»

L’exposició compara la situació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 5 i 8 a Catalunya i Colòmbia. Presentació a càrrec de Salvador Jaraba i Ignasi Peguero.

Visita guiada: Dimarts 24 d’octubre, 18 h.

Organitza: Fundació Pau i Solidaritat


Divendres 20 d’octubre, 18 h — Biblioteca Central

Taller infantil «COOPEREM»

Un any més, Chone Orellana us proposa un taller infantil en el marc de les Jornades. Enguany, porta el nom de “Cooperem” i és que cada família que participi elaborarà la il·lustració d’una part sense conèixer què passarà quan s’ajuntin... Quan totes les il·lustracions s’uneixin, el resultat serà ben divertit!

Organitza: Biblioteca Central


Dilluns, 23 d’octubre. 18 h — Biblioteca Central

Hora del conte «LA BIBLIOTECÀRIA DE BÀSSORA» 

Alia Muhammad Baker és la bibliotecària de Bàssora. Durant catorze anys, la biblioteca va ser un lloc de trobada per a totes aquelles persones que estimaven els llibres fins que va començar la invasió d’Iraq. La bibliotecària lluitarà per salvar els llibres i ens recordarà que l’amor a la literatura i el coneixement no té fronteres.

Organitza: Biblioteca Central


Dimecres, 25  d’octubre. 18.30 h — La CIBA 

Projecció del documental «AAMELAT. JORNALERES DE LA GUERRA»

La fotògrafa Eva Parey ens presenta aquesta tarda el seu projecte documental “AAMELAT SOURIYAT. Jornaleres sirianes, nenes i dones, refugiades a la vall de la Bekaa”. Es tracta d’un reportatge que denuncia l’explotació laboral de les dones, refugiades al Líban a causa de la guerra i obligades a treballar en condicions d’explotació per tal de poder sobreviure elles i les seves famílies.


Del 30 d’octubre al 30 de novembre — Jardins de Can Sisteré

Exposició «SOM TERRITORI. DEFENSA ECOFEMINISTA DELS TERRITORIS QUE HABITEM»

Què tenen en comú les lluites de pobles indígenes de Guatemala i Hondures amb les de la nostra ciutat, quan situen la vida al centre i no el capital? Participants en tallers de fotografia participativa a aquests tres indrets ens ho expliquen a través de les seves reflexions i les seves fotografies.

Visita guiada: Dilluns 30/10/23, 17.45 h.

Organitza: Associació SUDS


Dilluns, 30 d’octubre. 19 h — La CIBA

Taller de sanació “SOM TERRITORI. SANAR LES OPRESSIONS I LES VIOLÈNCIES PER SEGUIR ENDAVANT”

Les dones fem front a diferents opressions, per classe, per raça, per gènere... Aprendrem de la metodologia maia ancestral de sanació, on el cos i les emocions no estan dissociades, com sovint ens passa a Occident. Taller no mixt i conduït per Maria Cristina Bernabé, integrant de l’Asociación de Mujeres Aq’ab’al (Guatemala).

Organitza: Associació SUDS