• Del 12 de juny al 6 de juliol, a la Sala Riu del Centre Cívic Riu

Raúl Moreno

"El tercer àngel va tocar la trompeta, i va caure del cel una gran estrella, encesa com una torxa, i va caure sobre la tercera part dels rius, i de les fonts d’aigua. El nom de l’estrella és Absenta. I la tercera part de les aigües es va convertir en absenta tan amarga que molta gent en va morir". Apocalipsi, Sant Joan 8:10-11. Absenta en ucraïnès significa “Chernobyl”.

A pocs quilòmetres de Chernobyl hi ha una atmosfera radioactiva que no es pot veure, només intuir. Aliments contaminats per cesi 137 i estronci 90 són consumits pels habitants d’aquestes zones a diari, fent que els isòtops radioactius se’ls dipositin de manera gradual en els cossos. Però aquests homes i dones volen seguir vivint en aquest lloc; és casa seva, són les seves vides. “D’alguna cosa s’ha de morir”, comenten alguns amb ironia. Així és la vida en una de les regions més contaminades del planeta. Trenta anys més tard encara podem veure els efectes de l’enemic invisible.

Raúl Moreno va rebre la Beca DKV Seguros en el Seminari de Fotografia i Periodisme d’Albarracín el 2016 pel treball “Monólogo sobre Chernobyl”. És el reconeixement més important que s’atorga en aquest seminari.

Del 12 de juny al 6 de juliol