Aquest matí ha tingut lloc al Recinte de Torribera la tercera edició de la festa Expaliments, una jornada organitzada per la Universitat de Barcelona, a través del campus de l’Alimentació colomenc, i que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma. Al llarg de la jornada han passat per les diverses activitats un miler de persones, principalment públic familiar, mantenint-se així l’afluència de públic d’altres edicions. Enguany s’han organitzat prop de 20 activitats noves a càrrec de cent professors i alumnes de la UB. També han destacat els tallers dels restauradors i comerciants colomencs i ha tingut presència la iniciativa “Els sabors del món” promoguda per Fondo Comerç.
En l’organització i desenvolupament han participat prop d’un centenar de professors i alumnes de les facultats de Farmàcia i de Química de la UB, i també investigadors de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA·UB), a més de 15 entitats i empreses, juntament amb l'Ajuntament de Santa Coloma. La jornada ha rebut el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement.
A la jornada han estat presents la regidora d'Innovació i Universitat, Lídia Guinart, el director del Campus de l’Alimentació (UB), Màrius Rubiralta, i el coordinador de la Festa ExpAliments 2012 (UB), Claudi Mans.
Debats sobre seguretat alimentària i ús carmanyola
El fil conductor d'aquesta tercera edició ha estat la seguretat alimentària; per això, un dels debats s'ha centrat en l’ús de les carmanyoles a les escoles, organitzat per l’Observatori de l’Alimentació de la UB (ODELA) i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. En un segon debat s'ha analitzat la comunicació que es fa dels temes alimentaris en els mitjans a càrrec de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), i amb la participació de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA).
D’altra banda, s'ha dedicat un espai als infants, amb jocs, tallers i el contacontes «Més enllà dels núvols». En el taller de «Màgia amb aliments» s'han fet experiments aparentment màgics i posteriorment es donava la seva explicació científica; mentre que l’activitat «Molècules en acció: de la pantalla a la cullera o sobre la manera d’escollir el millor esmorzar» mostrava com la ciència més bàsica pot ajudar a comprendre els mecanismes de la nutrició i la percepció sensorial dels aliments.
Prevenció de l'obesitat infantil
El CETT, la Fundació Alícia i El Grup de Restauradors de Santa Coloma han ofert tallers gastronòmics i la Fundació Thao, per a la prevenció de l’obesitat infantil, ha participat en la festa per primer cop amb un estand i una ponència.
El públic ha participat ampliament en el concurs «Mites de l’alimentació», mitjançant el sistema interactiu EduClic, i han pogut assistir a les diverses microponències sobre qüestions relacionades amb l’alimentació i la nutrició. Així mateix, s’han pogut veure diverses exposicions, com ara la mostra «On comença de nou la vida», de l’ONG Nutrició sense Fronteres i la mostra bibliogràfica que oferia el CRAI Biblioteca del Campus de l'Alimentació.
Diverses empreses i entitats del sector, com ara la Fundació 5 al dia, l’ACSA, Gallina Blanca i d’altres, han estat presents en diversos estands amb informació nutricional.
Visites guiades
ExpAliments ha ofert l’oportunitat de conèixer les instal·lacions del Campus de l’Alimentació de la UB a Santa Coloma, a partir de visites guiades als equipaments dedicats a la investigació i la docència (laboratoris, biblioteca, aules, entre d’altres). Unes 40 persones han pogut fer el recorregut acompanyants dels monitors. Aquesta activitat tindrà continuitat en els propers mesos.
En el marc de l’Estratègia NAOS per a la nutrició, l’activitat física i la prevenció de l’obesitat i del projecte UB Saludable, amb la col·laboració del Pla d’activitat física, esport i salut (PAFES) de la Generalitat de Catalunya i de Duet Sports (centres d’esport i salut), s'han ofert diverses activitats a l’aire lliure.