Arrenca a la ciutat el Projecte MENTBEST

Santa Coloma de Gramenet acollirà a partir del setembre de 2024 un projecte europeu de gran envergadura, MENTBEST, l'objectiu del qual és abordar de manera comunitària la prevenció del suïcidi, i la reducció de la depressió i el malestar emocional en aquelles comunitats de ràpida transformació.

Aquest projecte, en ser una intervenció comunitària, es beneficiarà de la participació activa d'aquelles organitzacions i associacions que estiguin ja arrelades en la localitat i que, per tant, coneguin de primera mà les necessitats i buits existents de la població a nivell de salut mental. Es tracta d'una intervenció ambiciosa que pretén implicar i interpel·lar a totes aquelles persones i institucions que puguin estar interessades i que identifiquin alguns problemes en l'atenció i abordatge del patiment psicològic dels habitants de Santa Coloma.

MENTBEST es desenvoluparà a Espanya i a altres quatre països europeus: Irlanda, Grècia, Albània i Estònia. El Dr. Benedikt Amann, psiquiatre i director de la Unitat d’Investigació del Centre Fòrum de l’Hospital del Mar, coordinarà la intervenció a Espanya, sent Santa Coloma de Gramenet el municipi triat per a la implementació.
Aquesta es basarà en el programa “community-based 4-level intervention program”, desenvolupat per l'Aliança Europea contra la Depressió (EAAD de les seves sigles en anglès), programa que ja s'ha utilitzat amb èxit per a combatre la depressió i prevenir el suïcidi en més de 17 països europeus. A més, es dissenyarà i es posarà a prova una nova aplicació guiada per intel·ligència artificial. A través de l'app, els usuaris podran millorar l'autogestió de la seva salut mental, gràcies a les dades recopilades pels seus telèfons mòbils.

Trobada de llançament a Santa Coloma de Gramenet 

Per a donar inici al projecte,s'ha convocat una trobada amb tots els agents i institucions que tenen un impacte en la comunitat i, per tant, en la salut mental dels veïns i veïnes de Santa Coloma.

En la reunió es debatrà al voltant de les formes en les quals el projecte pot integrar-se en els recursos i xarxes ja existents a la zona, i s'identificaran les necessitats de les diferents entitats implicades, com els centres d'atenció primària, les associacions de migrants o la policia, entre d’altres.

El projecte MENTBEST arriba a Santa Coloma de Gramenet per a construir, des de la comunitat, un programa d'intervenció i prevenció eficaç i connectat amb les preocupacions dels seus ciutadans.