NO TINGUIS POR

TELÈFONS

 • 112 Emergències
 • 934 62 40 10 Policia Local
Infografia

Contra les ocupacions il·legals

L’ocupació d’habitatges no és un moviment social és un DELICTE que TOTS i TOTES tenim el deure de denunciar.
Actualment, la major part de les ocupacions que es produeixen a la nostra ciutat són per part de grups organitzats, que fan negocis molt lucratius venent o llogant els pisos que ocupen il·legalment.
Les ocupacions il·legals, a més, solen provocar problemes de convivència i perills associats a les connexions precàries i fraudulentes dels subministraments d’aigua, llum i gas.
Per tot això, és molt important, per tenir èxit en la lluita contra les ocupacions il·legals, la col·laboració de tots els ciutadans, ABANS, DURANT i DESPRÉS d’una ocupació.

ABANS

 • La porta de la comunitat ha de romandre sempre tancada i es recomana l’ús de panys de seguretat als portals.
 • No obrir a persones desconegudes i avisar a la policia en cas d’observar persones sospitoses a l’interior de l’edifici que siguin alienes a la comunitat.
 • Tenir present, en cas d’existir en la comunitat pisos desocupats o buits, que aquests són l’objectiu de les màfies d’ocupació. Cal avisar sempre a la policia en cas d’observar persones alienes a la propietat manipulant portes o panys.

DURANT

 • La denúncia a la policia quan es detecta una ocupació il·legal ha de ser IMMEDIATA perquè pugui actuar el mateix dia.
 • En tractar-se d’un delicte flagrant, la prova de càrrec que constitueix la denúncia veïnal permet als agents tenir les proves suficients per demostrar que l’accés il·legal s’ha fet “en aquell moment”, i això els habilita l’accés per procedir a l’expulsió dels ocupants il·legals i a la recuperació de l’immoble.
 • Denunciar l’ocupació més tard del moment en el qual es produeix pot provocar que l’ocupant il·legal acabi consolidant l’estatge i ja no sigui possible el seu desallotjament, almenys de manera immediata.

Sobretot, NO TINGUIS POR, l’ocupant no té per què saber qui ha denunciat l’ocupació.

DESPRÉS

Encara que les persones hagin consumat el delicte i constituït l’estatge, existeixen diferents possibilitats que poden propiciar una recuperació de l’habitatge en pocs dies, especialment si el propietari és una persona física. No dubtis a cridar la policia, denunciar els fets i demanar assessorament. T’AJUDAREM.

Falses creences

Si passen 48 hores la policia ja no pot desallotjar als ocupes, perquè ja han constituït estatge.
Això no és cert, no existeix un termini temporal per constituir hogar i per tant que no es pugui desallotjar els ocupes. La constitució de l’estatge només es consuma quan es compleix una sèrie de requisits establerts en la jurisprudència i que res tenen a veure amb un termini temporal determinat.
Tinc por d’anar-me de vacances per si ocupen la meva casa i després em quedo al carrer.
Això legalment no és possible, ja que en aquest cas no estaríem davant un delicte d’ocupació d’immoble, sinó davant un delicte de violació de domicili, que implicaria la detenció dels autors o autores i la restitució IMMEDIATA de l’habitatge al seu legítim propietari. I això succeeix tant en els primers habitatges, com en les segones o en residències vacacionals, perquè així ho ha establert el Tribunal Suprem.
La policia mai pot entrar en un habitatge sense ordre judicial perquè seria una violació de domicili.
Tampoc és cert. La policia SÍ pot entrar per la força en un immoble ocupat il·legalment, sempre que existeixi delicte flagrant, d’aquí la importància de cridar el més aviat possible la policia i col·laborar amb ella mentre existeixi el moment flagrant delictiu i abans que els ocupes el constitueixin habitat.
Les falses creences generen POR en la ciutadania i augmenten la percepció d’inseguretat.

Que hem fet des de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per combatre el fenomen de les ocupacions:

 1. En aquest tema hem millorat la coordinació policial amb els diferents operadors de la seguretat pública de la ciutat, especialment amb els Mossos d’Esquadra.
 2. En 2020 es va posar en marxa la unitat USIR especialitzada, entre altres funcions, en la intervenció ràpida en ocupacions il·legals. Per això, se’ls ha dotat del material més modern del mercat per a l’obertura d’immobles en cas de necessitat.
 3. L’Ajuntament té contractat el servei d’una empresa d’instal·lació de planxes antiokupa que es pot activar les 24 hores, els 365 dies a l’any, per garantir l’assegurament immediat i efectiu d’aquells habitatges que han sofert un intent d’ocupació i que han estat recuperats. Aquesta acció subsidiària tranquil·litza i, a més, suposa un obstacle important per evitar nous intents d’ocupació.
 4. Creació de la Mesa de Mal Ús de l’Habitatge, que té com a principal missió coordinar els diferents departaments implicats en aquesta problemàtica: Urbanisme, Serveis Socials i Policia Local. Gràcies al seu treball s’han aconseguit recuperar nombrosos habitatges ocupats, que, per la seva problemàtica o deficients condicions de seguretat o habitabilitat, suposaven un risc per a la resta dels veïns i veïnes.
 5. L’any 2022 la Policia Local va acordar amb el Jutjat Degà de Santa Coloma de Gramenet un protocol que permet, en el cas d’ocupació consumada d’un habitatge propietat d’una persona física, mitjançant la instrucció d’un atestat per Judici Immediat, recuperar l’habitatge en un període no superior a 8 dies. Aquest protocol ha aconseguit rebaixar moltíssim els terminis anteriorment existents.