La memòria històrica, qüestió de reparació i justícia
Han transcorregut 80 anys des del final de la Guerra Civil espanyola, una efemèride prou destacada perquè no la passem per alt, sobretot per l’impacte social i humà que va suposar, i per la cruenta dictadura posterior que va liquidar vides i va destrossar famílies senceres. El 27 de gener farà vuitanta anys del dia en què les tropes franquistes van entrar a Santa Coloma de Gramenet i de l’inici del gran èxode republicà. També el 27 de gener de cada any se celebra, per designació de les Nacions Unides, el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.
Per a no oblidar cap d’aquests fets i reivindicar la importància de conèixer i difondre la memòria col·lectiva local, la nostra ciutat celebra, un any més, les jornades de Memòria Històrica. Amb aquesta finalitat s’ha elaborat un programa d’activitats que s’allarga fins al maig, amb diferents propostes que transmeten els valors democràtics. Les exposicions, espectacles teatrals, conferències, homenatges o visites culturals ens recorden, a través de la nostra història, la importància de mantenir les lluites a favor de la justícia social, la llibertat i la solidaritat.
Els últims quatre anys, el govern municipal que encapçalo ha fomentat i impulsat l’acció en matèria de Memòria Històrica, mitjançant la creació d’una regidoria específica. El record i la difusió dels esdeveniments vinculats amb la Guerra Civil i el període franquista han volgut provocar la reflexió col·lectiva sobre com el coneixement del passat ens pot proporcionar eines per a participar, activament i de forma compartida, en la construcció d’un futur millor. Núria Parlon Gil Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet
Núria Parlon Gil
Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet