Dilluns, 3

FME2018
Foto de Núria Parlon

La Festa Major d'Estiu de Santa Coloma va néixer a finals del segle XIX com a comiat institucional de l'Ajuntament a les famílies que estiuejaven a la -en aquells temps- petita i plàcida vila del prelitoral barceloní. Molt ha plogut des de llavors, i molt ha canviat la nostra estimada ciutat. Es mantenen encara amb força tant l'esperit de companyonia com la sensació de tancament alegre del cicle estival, amb el retorn a l'activitat diària després d'unes desitjades i merescudes vacances.

Enguany hem volgut rescatar les essències més primigènies i l'autenticitat de les tradicions d'aquella època. És des d'aquesta voluntat que recuperem un element intensament demanat, un clàssic de les celebracions més nostrades com és l'envelat, que ubicarem a la plaça Pau de Casals. En ell podrem gaudir de les actuacions de dues icones festives i musicals del país, com La Salseta i La Principal de la Bisbal, aquesta última en una sessió vermut que farà les delícies del públic més aficionat als sabors més anyencs.

Aprofundim d'aquesta manera, també, en el desig d'arribar a com més racons de la ciutat, millor. Una altra mostra són les projeccions de cinema d'estiu que tindran lloc als barris del Raval i Llatí, que s'afegiran a la reeixida i ja habitual del Fondo.

Les activitats destinades al públic infantil brillaran, així mateix, en ubicacions allunyades del centre.

Retornen els èxits consolidats, com el Corre-Tapa, les Fires d'Entitats i Atraccions, el festival de música independent FISC Sintonitzza, o el cicle familiar UAU! Comptarem amb grans noms de la música i l'escena com Macaco, Sweet California, Bruno Oro, Luis Piedrahita o el nostre artista més popular, Muchachito, que arribarà triomfal a la plaça de la Vila en un fi de festa que serà, sens dubte, espectacular.

No pot faltar, per descomptat, la molt apreciada i necessària aportació de les nostres entitats de cultura tradicional, socials i esportives. El talent dels i de les artistes colomencs brillarà, com no podria ser d'altra manera, en tots els escenaris i racons de la ciutat.

Vull destacar el vessant més social de la Festa, vehiculat a través de la presència durant totes les celebracions dels anomenats punts lila, espais des dels quals s'informarà sobre el Protocol per unes Festes lliures de violències sexistes i LGTBIfòbiques. I la recaptació del popular mocador solidari es destinarà, en aquesta ocasió, al Programa Municipal d'Aliments Solidaris, gestionat per l'Ajuntament i Creu Roja Barcelonès Nord.

L'esperat pregó anirà a càrrec de la molt coneguda Mayka Navarro, periodista de prestigi i colomenca militant, que ens acompanyarà des del balcó en aquest any que, en el seu cas particular, ha estat marcat pel retorn a la ciutat que la va veure créixer. Des d'aquestes línies, benvinguda de tornada, Mayka, a la teva ciutat!

Sens dubte, una festa viva, diversa, per a totes i per a tots. Dones i homes, infants, entitats i col•lectius ens donarem la mà durant uns dies feliços i plens de civisme. Vull desitjar-vos, en nom de l'Ajuntament i la Comissió Municipal de Festes, unes jornades joioses i intenses. Ens veiem, ben segur, als carrers. Visca Santa Coloma!

Núria Parlon Gil

Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet