25N Actuem des de la proximitat

Aquest dissabte, 25 de novembre, commemorem, un any més, el Dia internacional per l’eradicació de totes les violències.

De nou Santa Coloma de Gramenet s’omple d’actes, activitats i agenda feminista al llarg de tot el mes de novembre. Activitats i actes que, de manera consensuada, fan del municipi un punt Lila i de referència per la defensa i la garantia dels drets fonamental de les persones. No cal obviar que  Santa Coloma és un referent en el disseny i la implementació de propostes i estratègies públiques que aposten per la igualtat i denuncien qualsevol tipus d’abús i agressió contra les dones. La proximitat ha de jugar un paper clau per enfortir la xarxa, per sensibilitzar i cohesionar propostes unitàries que siguin models de prevenció front les actituds masclistes i LGTBIfòbiques que ens afecten a totes. Eines com la coeducació, recursos municipals que atenguin les necessitats des de l’àmbit local (com LA CIBA), iniciatives que promouen la denúncia dels feminicidis i agressions masclistes de manera regular (com fa mensualment Artemis a la Plaça de la Vila) són exemples de treball per la igualtat i l’eradicació de totes les violències des del nostre entorn proper.

Combatre, lluitar i dissenyar polítiques públiques efectives contra la xacra que ens colpeja amb agressions i feminicidis a diari i arreu, ha de ser un compromís efectiu i real que impliqui a totes les administracions des de la col·laboració, des de l’entesa i implicant a tots els agents comunitaris. Només de manera unitària i sense fissures és poden assolir fites conjuntes en benefici de la col·lectivitat, i especialment, en benefici de les dones, nenes i col·lectiu LGTBIQA+.

 Ser referents en polítiques d’Igualtat i LGTBIQA+ no és tasca senzilla i queden reptes per assolir. Cal reconèixer els èxits, però cal assumir les febleses per construir millor i de manera més efectiva. Èxits com la Xarxa Violeta, èxits com La CIBA com a recurs de referència de i per les dones, èxits d’entitats com Entenem Santa Coloma LTGBIQA+, èxits en la denúncia i sensibilització com Artemis... però tenim reptes i cal posar-los a l’agenda local per cercar mecanismes i recursos que enforteixin la xarxa: continuar sumant agents comunitaris en la lluita contra les violències (comerços, entitats, associacions i altres), implicar a tothom és fonamental. Formar professionals dels cossos de seguretat ciutadana per garantir una atenció professionalitzada i específica capaç d’atendre i donar resposta des de la proximitat a qualsevol situació d’abús i agressió masclista i/ o lgtbiqfòbica que es produeixi als nostres barris.  Iniciatives locals que posin al centre la coeducació des d’edats primerenques en l’educació dels nostres fills i filles són cabdals per enfortir i crear una societat més igualitària i lliure de violències.

Queda camí per recórrer, però cal fer-ho plegades per construir més i millor!

 

Pepa González Lara
Defensora de la Ciutadania