De nou Santa Coloma de Gramenet s’omple d’actes, activitats i agenda feminista al llarg de tot el mes de novembre. Activitats i actes que, de manera consensuada, fan del municipi un punt Lila i de referència per la defensa i la garantia dels drets fonamental de les persones. No cal obviar que Santa Coloma és un referent en el disseny i la implementació de propostes i estratègies públiques que aposten per la igualtat i denuncien qualsevol tipus d’abús i agressió contra les dones. La proximitat ha de jugar un paper clau per enfortir la xarxa, per sensibilitzar i cohesionar propostes unitàries que siguin models de prevenció front les actituds masclistes i LGTBIfòbiques que ens afecten a totes. Eines com la coeducació, recursos municipals que atenguin les necessitats des de l’àmbit local (com LA CIBA), iniciatives que promouen la denúncia dels feminicidis i agressions masclistes de manera regular (com fa mensualment Artemis a la Plaça de la Vila) són exemples de treball per la igualtat i l’eradicació de totes les violències des del nostre entorn proper.
Combatre, lluitar i dissenyar polítiques públiques efectives contra la xacra que ens colpeja amb agressions i feminicidis a diari i arreu, ha de ser un compromís efectiu i real que impliqui a totes les administracions des de la col·laboració, des de l’entesa i implicant a tots els agents comunitaris. Només de manera unitària i sense fissures és poden assolir fites conjuntes en benefici de la col·lectivitat, i especialment, en benefici de les dones, nenes i col·lectiu LGTBIQA+.
Ser referents en polítiques d’Igualtat i LGTBIQA+ no és tasca senzilla i queden reptes per assolir. Cal reconèixer els èxits, però cal assumir les febleses per construir millor i de manera més efectiva. Èxits com la Xarxa Violeta, èxits com La CIBA com a recurs de referència de i per les dones, èxits d’entitats com Entenem Santa Coloma LTGBIQA+, èxits en la denúncia i sensibilització com Artemis... però tenim reptes i cal posar-los a l’agenda local per cercar mecanismes i recursos que enforteixin la xarxa: continuar sumant agents comunitaris en la lluita contra les violències (comerços, entitats, associacions i altres), implicar a tothom és fonamental. Formar professionals dels cossos de seguretat ciutadana per garantir una atenció professionalitzada i específica capaç d’atendre i donar resposta des de la proximitat a qualsevol situació d’abús i agressió masclista i/ o lgtbiqfòbica que es produeixi als nostres barris. Iniciatives locals que posin al centre la coeducació des d’edats primerenques en l’educació dels nostres fills i filles són cabdals per enfortir i crear una societat més igualitària i lliure de violències.
Queda camí per recórrer, però cal fer-ho plegades per construir més i millor!
Pepa González Lara
Defensora de la Ciutadania