XIII Curs de Filosofia per la Pau

Filosofia, política i societat pels drets humans i la pau

Població i Agenda 2030: Els Objectius de Desenvolupament Sostenible i els drets humans

Març 2023

Imatge XIII Curs Filosofia per la pau

Habitem un món amb una població cada vegada més longeva, més urbana, més capacitada i interconnectada, més mestissa, menys patriarcalment i demogràficament convergent, però també, si no canvien les tendències actuals, socialment més desigual i ecològicament menys sostenible.

En els últims 70 anys (a penes tres generacions), el món ha més que triplicat la seva població, passant de 2.500 milions d'habitants el 1950 als actuals 8.000 milions. Un esdeveniment insòlit, pel seu volum i rapidesa, en tota la història de l'espècie humana, que ha invertit el pes demogràfic relatiu de les principals regions, en detriment de les més desenvolupades.

Tractarem dels continguts i reptes tant demogràfics i socials, com energètics i mediambientals, així com les respostes i accions a través de la implementació dels ODS de l’Agenda 2030 i de la lluita ecologista. 


Programació

6 DE MARÇ

Población y derechos humanos: mitos, falacias y realidades 

Interessa analitzar, a més de la dimensió demogràfica o econòmica de la població, sobretot les seves condicions de vida, no només en termes reproductius o productius, sinó també tenint en compte l'exercici dels drets humans i l’accés a la ciutadania i el benestar social.

Tomás Jiménez Araya. Professor del màster de Drets Humans, Democràcia i Globalització (UOC). Va ser alt funcionari de les Nacions Unides, en qualitat de representant a Amèrica Llatina del Fons de Població (UNFPA), i va participar en la Conferència Internacional de Població a Mèxic (1984) i El Caire (1994) com a consultor i membre de la delegació d’Espanya.  

13 DE MARÇ

L'Agenda 2030, un pla per aconseguir un futur millor i més sostenible: encerts i crítiques. Anàlisi dels ODS i altres marcs d'indicadors utilitzats a Europa

Un repàs dels objectius que es pretenen assolir amb l'Agenda 2030 i algunes contradiccions entre aquests objectius. Com s'estan desenvolupant les Agendes 2030 al nostre país. Altres conjunts d'indicadors amb propòsits similars a l'Agenda 2030 que s'estan introduint en alguns països d'Europa i altres continents.

Neus Casajuana Filella. Llicenciada en Biologia i Farmàcia i tècnica de salut pública de la Generalitat de Catalunya. Actualment, jubilada. Activista. Presidenta de Revo Prosperidad Sostenibles, ONG que treballa en propostes de canvi del model econòmic cap a una economia del benestar i sostenible. 

20 DE MARÇ

Canvi climàtic: com comunicar l'emergència climàtica sense morir en l'intent?

El moviment ecologista està tenint problemes per conscienciar i promoure l'acció vers l'emergència climàtica. És un missatge que no és agradable d'escoltar, inclús està havent debat intern dintre del moviment ecologista: "col·lapsistes" vs "no-col·lapsistes”.

Anna Pérez Rodríguez. Enginyera. Activista ecofeminista. Membre de Rebel·lió o Extinció Gramenet (Extinction-Rebellion, XR). 

27 DE MARÇ

La transició energètica: continguts i obstacles

De la urgència i els continguts de la transició energètica al seus principals obstacles: empreses i governs que s’oposen al procés de substitució de les fonts energètiques fòssils i l’energia nuclear, límits de les energies renovables i problemes pel seu desenvolupament (reserves limitades dels materials necessaris per a la captació d’energies renovables i resistències al desplegament en el territori d’infraestructures d’energies renovables).

Enric Prat Carvajal. Historiador. Professor del Barcelona Program for Interdisciplinary Studies (UPF) i del postgrau Anàlisi del Capitalisme Contemporani: Eines Republicanosocialistes (UB). Autor de diversos llibres: Movent-se per la Pau i Activistes de la pau. Estudi sociològic i polític dels activistes del moviment per al pau de la dècada de 1980. Editor i coordinador de diverses obres i membre del consell editorial de les revistes Sin Permiso i Oxímora

Lloc: Sala Riu del Centre Cívic Riu, c. President Companys 9.

Horari: De 19 a 20:45 h.

Organitza: Lliga dels Drets dels Pobles amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

La participació és gratuïta però es demana compromís d’assistència.

Es lliurarà certificat al final del curs.

INSCRIPCIONS: Cal inscripció prèvia abans del 3 de març de 2023 a cooperacio@gramenet.cat. 

Departament de Cooperació i Solidaritat, tel. 93 462 40 00, extensió 2751.