XV Curs de Filosofia per la Pau

Filosofia, política i societat pels drets humans i la pau

Memòria i drets humans

Febrer - març 2023

Imatge XV Curs de Filosofia per la Pau

L’anomenada gestió del passat —veritat, memòria, justícia i reparació— és essencial per prevenir violacions dels drets humans actuals i futures. Així com, per a la reflexió crítica sobre els drets humans en l’actualitat, és fonamental el coneixement històric i la recuperació de la memòria com a dret humà, singular i col·lectiu. La memòria entesa com a bé comú de la democràcia, dels drets humans i de la ciutadania global al s. XXI.


Programació

26 DE FEBRER

Memòria i reparació de les violacions dels drets humans

La memòria com a eina de reparació i de superació de les vulneracions dels drets humans. Què comporta la memòria dins de la justícia transicional?

Josep Cruanyes i Tor. Advocat i historiador. Coordinador de la Comissió de la Dignitat.

4 DE MARÇ

Les arrels històriques dels conflictes armats actuals: el cas d'Israel i Palestina

Palestina està vivint una criminal i sagnant reacció d’Israel contra l’atac més cruent de Hamàs contra Israel del 7 d’octubre de l’any passat. Destrucció, milers de morts... La punta de l’iceberg de dues comunitats condemnades a compartir el territori. Recorrem a la història, a la memòria, per trobar algunes claus que ens ajudin a entendre una part dels odis i les venjances que bullen en aquests pobles.

Enric Prat i Carvajal. Historiador i professor del Barcelona Program for Interdisciplinary Studies de la UPF.

11 DE MARÇ

El sentit democràtic de fer memòria

Primo Levi ens advertia que la memòria per si sola no és suficient per impedir que es repeteixi una atrocitat com l’holocaust. La formació d’una ciutadania conscient, democràtica i responsable és el millor antídot perquè la història no es torni a repetir.

Ricard Conesa Sánchez. Doctor en Història Contemporània per la UB i actual investigador postdoctoral de la UNED. Va ser tècnic de projectes del Memorial Democràtic entre 2009 i 2014, i tècnic de projectes de l'Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB des del 2015.

18 DE MARÇ

Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar: una batalla guanyada a l'oblit 

A l’agost de 2010, amb motiu de l’exhumació d’una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), un veí de Bañuelos farà emergir a peu de fossa la figura del mestre dient “Aquí està enterrat el mestre del meu poble”, iniciant, amb aquestes paraules i sense saber-ho, tot un procés de recuperació de la història, l’obra i la memòria d’aquest mestre. Durant aquesta xerrada parlarem de com es recupera un oblit. 

Sergi Bernal Ferrando. Geògraf i documentalista d’històries humanes i compromeses. Coautor dels llibres El Retratista, El maestro que prometió el mar, La Promesa El mar serà...

Lloc: Sala Riu del Centre Cívic Riu, c. Lluís Companys, 9.

Horari: De 19 a 20.45 h.

Organitza: Lliga dels Drets dels Pobles amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

La participació és gratuïta però es demana compromís d’assistència.

Es lliurarà certificat al final del curs.

INSCRIPCIONS: Cal inscripció prèvia abans del 26 de febrer de 2024 a cooperacio@gramenet.cat. 

Departament de Cooperació i Solidaritat, tel. 93 462 40 00, extensió 2751.