Ser dona al segle XXI, aquí i allà. Semblances i diferències.

Xerrada al voltant de l’exposició Les Filles de Durga.
Activitat adreçada a estudiants de l’ESO, Batxillerat i Cicles formatius de Santa Coloma de Gramenet
11 de març, a les 12h, a l’Auditori Can Roig i Torres.
Els centres escolars  interessats poden demanar informació a cooperacio@gramenet.cat

Cliqueu el cartell per accedir al desplegable de la mostra

CICLE D’EXPOSICIONS
DIARIS DE VIATGES 2016

7a edició

EVA PAREY
LES FILLES DE DURGA
TREBALL DOCUMENTAL SOBRE LES DONES A MUMBAI

Del 2 a l'1 d'abril (S'ha prorrogat)
Presentació: 2 de març, a les 19 h

A Mumbai, la terra dels somnis, milions d’homes i dones procedents de les zones rurals proven d’iniciar una segona vida. Es coneix com la mina d’or i allotja el 60 % de la població a slums, barris improvisats de barraques que creixen a l’ombra de grans edificis. A Mumbai tot és possible, fins i tot per a les dones. A l’Índia, la dona neix condicionada pels dictàmens socials d’una societat patriarcal, però aquí pot sortir del model convencional i aspirar a una vida independent.
Si a l’Índia ser dona és complicat, viure sense marit és un desafiament. Gresol d'alguns somnis complerts i altres de trencats, Mumbai aglutina l’antítesi de la tradició indostànica. Per entendre la situació d’aquestes dones, cal conèixer el paisatge de la societat mumbaikar: treballadors i treballadores immigrants infatigables, habitacions petites de lloguer a slums, alcoholisme, drogues, violència de gènere, menors desprotegits... Però també cal saber que la taxa d’atur no supera el 5 %, que gairebé treballa la totalitat d’homes i dones encara que una part important ho fa en treball no reglat.
Les dones a Mumbai poden esdevenir el pilar familiar o l’única font d’ingressos econòmics quan el consort és absent i això pot suposar la renúncia a la cura de la seva descendència. Per això han aparegut grups i associacions que acullen nenes òrfenes o desemparades, quan falta la figura paterna o la mare no les pot atendre. El seu lema és Educar una nena és educar tota una família.

El treball fotogràfic Les filles de Durga d’Eva Parey s’exposa per primera vegada i ho fa en el marc del cicle Diaris de Viatges a Santa Coloma de Gramenet. Les filles de Durga és una amalgama del coratge de les dones en diverses situacions, una al·legoria de la força que posseeix la deessa guerrera Durga, coneguda com la invencible. El treball fotogràfic recull el testimoni de diverses dones que viuen de manera independent perquè la vida els ha imposat aquesta situació, que han optat que fos així o que desitjarien tenir més control a les seves vides. També inclou la mirada de noies joves que aspiren il·lusionades a un canvi del seu destí. Tot en un mateix escenari: el Mumbai de Bollywood , el paradigma de la terra dels somnis.