Els bombardejos d'Hiroshima i Nagasaki són una de les grans barbaritats del segle XX. L'agost de 1945, en un interval de tres dies, es van llançar bombes atòmiques sobre les dues ciutats. Va ser la primera vegada a la història que s'emprava aquest tipus d'armament i va provocar la matança massiva i indiscriminada de la població. En aquell moment es va calcular que hi devia haver 210.000 persones mortes. Des de llavors, les conseqüències de la bomba han provocat el mateix nombre de morts. Encara avui, quan ja se sobrepassen les set dècades de les explosions, les bombes llançades pels Estats Units al Japó segueixen causant morts, patiment físic i psicològic a supervivents i descendents.

Tot i això, són uns crims de guerra que han quedat impunes.

Avui

Actualment, Hiroshima i Nagasaki són dues ciutats modernes, que viuen el present sense oblidar el passat. Són dues desconegudes estigmatitzades per la idea que en té la humanitat.
Us presentem una sèrie d'imatges que mostra la vida quotidiana a Hiroshima i Nagasaki per aprofundir en el seu coneixement i estimular el nostre imaginari perquè transcendeixi les dramàtiques imatges en blanc i negre de 1945.



Testimoniatge de 8 supervivents

Hibakusha és una paraula japonesa que significa “persona bombardejada” i amb la qual es designa a les supervivents dels atacs atòmics d’Hiroshima i Nagasaki. L’exposició ens presenta a vuit Hibakusha.

• Hidetaka Komine, veí de Nagasaki: “Els Hibakusha sempre hem viscut amb la por d’emmalaltir i morir”.
• Sachiko Matsuo, veïna de Nagasaki: “Dels 1500 nens i nenes que anaven al meu col·legi, només vam sobreviure 200”.
• Miyoji Kawasaki, veí d’Hiroshima: “De sobte, va entrar per les finestres uns flaixos de llum molt potents i es va sentir una gran detonació”.
• Miyako Yano, veïna d’Hiroshima: “Les persones no arriben a percebre el dany interior que arrosseguem, sempre solen preguntar per les ferides físiques o exteriors”.
• Syouzou Kawamoto, veí d’Hiroshima: “La bomba atòmica m’ha ensenyat a viure sol. Em va deixar sense família i no m’he pogut casar pel rebuig de la societat als Hibakusha”.
• Jyunko Kayasige, veïna d’Hiroshima: “Hi havia molta gent demanant auxili. Els crits m’han quedat gravats al cap per sempre”.
• Yukio Yoshioka, veí d’Hiroshima: “El carrer estava sembrat de morts i avançàvem trepitjant persones carbonitzades”.
• Sumiteru Taniguchi, veí de Nagasaki: “Odio la guerra i la bomba atòmica.El meu objectiu és aconseguir la prohibició de les armes nuclears”.

Cliqueu per accedir als testimonis de la barbàrie

Descarregar el dríptic informatiu

L'autor: Lucas Vallecillos

Barcelona, 1970.    

Llicenciat en geografia per la Universitat de Barcelona i amb un postgrau de fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Des de l’any 2000, fotògraf professional i independent. Especialitzat en fotografia de caràcter documental, la càmera li és l'eina perfecta per desenvolupar els seus coneixements geogràfics.

Ha dut a terme nombroses exposicions, entre les quals destaquen la realitzada a final de 2011 al Palau Robert de Barcelona amb motiu del llançament del llibre Castells i castellers i la participació en l'exposició col·lectiva «Barcelona Sensacions», al costat de noms il·lustres del fotoperiodisme barceloní, que es va poder veure durant quatre anys a l'edifici Fòrum de Barcelona.