Diaris de Viatges
DIARIS DE VIATGES és un cicle expositiu de fotografia social que es du a terme a la Sala Riu, en el Centre Cívic Riu. Hi tenen cabuda treballs d’actualitat que posen el focus en temes que pateixen de l’oblit o són relegats en els grans mitjans. La temàtica de les exposicions —en què la imatge sempre va acompanyada de text— sovint fa palès la vulneració de drets humans d’un col·lectiu o d’una comunitat. L’objectiu del cicle és facilitar el coneixement i la reflexió, a més de promoure el debat entre el públic assistent i els autors i autores. També vol ser un incentiu a la fotografia humanitària entre l’autoria colomenca.
En general, cada any es mostren quatre treballs. El cicle només s’ha interromput a causa de la pandèmia. El projecte es va reprendre en el 2021, quan encara no era possible les activitats a espais interiors, amb la instal·lació al parc fluvial del Besòs de la retrospectiva «11 Anys de Diaris de Viatges»
Aquest projecte de sensibilització de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet es fa en col·laboració amb la plataforma Territorios Libres.
15a edició DIARIS DE VIATGES_2024 – Itinerants
En aquest 2024, el lema és «Itinerants» perquè els treballs exposats a la Sala Riu són temporals. D’ells, en queda el material imprès (cartell, desplegable), el testimoni de les xarxes socials i, sobretot, l’impacte i la reflexió que produeix a cadascú de nosaltres. Són itinerants també la majoria de fotoperiodistes que participen en aquest cicle. En el seu dia a dia, es traslladen arreu del món, allà on hi ha conflictes, on hi ha situacions a denunciar o posar en valor.
El cicle Diaris de Viatges pretén oferir una mirada al voltant dels problemes globals i les causes que els originen, mostrar allò que rarament apareix a mitjans generalistes o amb el pas del temps s’ha oblidat. Ho fa utilitzant la fotografia com a llenguatge per avançar cap a majors nivells de justícia social i sostenibilitat ambiental. Aquest projecte es treballa conjuntament amb la productora de fotografia documental “La productora fotogràfica”.
Com cada any, el cicle de Diaris de Viatges constarà de quatre exposicions a la Sala Riu. A més de la presentació —en què es compta amb l'autoria—, es programa una visita comentada per aprofundir en el contingut tractat.
EXPOSICIONS
- Del 12 de març al 12 d’abril: «FÚTBOL PARA LA ESPERANZA», d’Ofelia de Pablo i Javier Zurita. Projecte que reconeix el poder del futbol com a eina per aconseguir societats més inclusives. Inauguració el 12 de març a les 19 h.
- Juny – exposició pendent.
- Octubre – exposició pendent dins de la programació de les Jornades per la Pau i la Cooperació.
- Del 2 de desembre al 10 de gener: «THE MELTING AGE PROJECT» d’Alfons Rodríguez. Aquest projecte documenta 20 anys de la crisi climàtica. Un dels blocs d’aquesta exposició es mostrarà a l’espai expositiu del Fons Documental Joan Gomis de la Biblioteca Central.
FÚTBOL PARA LA ESPERANZA
Ofelia de Pablo i Javier Zurita. Del 12 de març al 12 d'abril.
El futbol té el poder de canviar la vida de les persones
Mentre la mirada del planeta es dirigeix a immensos estadis de futbol, hi ha un altre partit que es juga cada dia als carrers, als barris, als suburbis, a camps de terra vermella o moquetes de feltre verd a diferents llocs del món.
En aquest altre mundial, que s'escriu amb minúscula, una pilota roda cada dia en pro de la integració i la igualtat de gènere, en contra l'exclusió social. Roda, en definitiva, per crear societats millors i més justes.
Infants d’arreu marquen gols que no són il·luminats pels grans focus. Tampoc milions de seguidors criden el seu nom a l'uníson en veure'ls regatejar, encara que aquell partit és el més important de la seva vida. Una bona colla hauran arribat al terreny de joc carregats de desigualtat, amb infàncies difícils o amb problemes familiars. Gràcies a l’esfèric, troben una altra llar i recursos per fer-hi front.
Quan els focus dels grans estadis s’apaguen i el ressò de les victòries abandonen les portades dels mitjans de comunicació, l'altre mundial, el que s'escriu amb minúscula, es continua jugant cada dia, a cada racó del món. Són camps plens d'esperança.
El futbol és una eina per aconseguir societats més inclusives
Javier Zurita i Ofelia de Pablo van descobrir el poder del futbol com a eina de canvi social a Sud-àfrica, on van començar aquest projecte amb el focus en el primer mundial de la història celebrat al continent africà. L'impacte del seu reportatge va donar la volta al món i es va publicar a més de vint països. L'exposició FÚTBOL PARA LA ESPERANZA és una continuació d'aquest projecte i ens mostra com això també passa a les nostres comunitats.
UNLIMITED YOUTH
Susana Girón. Del 14 de maig a l'11 de juny.
L’exposició documenta fotogràficament els Campionats Màster d’Atletisme, nacionals i internacionals, en els quals participen atletes de més de 65 anys procedents de centenars de països diferents. Un treball inspirador per a tothom, que convida a pensar sobre les diferents maneres d’envellir, el paper de la gent gran a la societat i la importància de tenir sempre noves fites i somnis. No es pretén idealitzar l’envelliment, ni tampoc obviar les limitacions a causa de l’edat, però es valora tenir sempre ganes d’aprendre i de gaudir.
Diu l’autora que el seu treball esdevé una reflexió sobre dualitats que en algun moment es creuen i troben: les febleses i les fortaleses, la passió per competir i la falta d’energia, la joventut i la vellesa, les ganes de viure i l’inexorable pas del temps... El cert és que no estem davant d’una mera fotografia esportiva, sinó que s’hi mostren les emocions de l’atleta en el moment posterior d’haver participat en una competició. Susana Girón ha demanat a cada persona retratada que escriguin el consell que li donarien a una persona jove. Aquests textos breus apareixen també a l’exposició.
Envellir de manera saludable és un dels grans reptes de la societat actual
Les imatges van ser fetes entre els anys 2015 i 2019, durant dos Campionats Mundials d’Atletisme Màster, dos d’Europea i diversos de l’Estat espanyol.
Susana Girón és fotògrafa documental freelance. Llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport i també en Fotografia i Arts Visuals. Els seus treballs participen regularment a festivals i han estat premiats. Regularment publica a revistes i exposa a sales arreu del món. UNLIMITED YOUTH és el projecte guanyador de la II edició del Premi f/DKV a la fotografia amb causa.