Diaris de Viatges

DIARIS DE VIATGES és un cicle expositiu de fotografia social que es du a terme a la Sala Riu, en el Centre Cívic Riu. Hi tenen cabuda treballs d’actualitat que posen el focus en temes que pateixen de l’oblit o són relegats en els grans mitjans. La temàtica de les exposicions —en què la imatge sempre va acompanyada de text— sovint fa palès la vulneració de drets humans d’un col·lectiu o d’una comunitat. L’objectiu del cicle és facilitar el coneixement i la reflexió, a més de promoure el debat entre el públic assistent i els autors i autores. També vol ser un incentiu a la fotografia humanitària entre l’autoria colomenca.
En general, cada any es mostren quatre treballs. El cicle només s’ha interromput a causa de la pandèmia. El projecte es va reprendre en el 2021, quan encara no era possible les activitats a espais interiors, amb la instal·lació al parc fluvial del Besòs de la retrospectiva «11 Anys de Diaris de Viatges»
El cicle DIARIS DE VIATGES celebra en aquest 2023 la seva 14ª edició. Enguany, els projectes són, per primer cop, de quatre dones fotògrafes i el cicle porta com a lema «Mirada compromesa». Una vegada més, es vinculen a l’agenda de ciutat: Jornades Feministes, Dia Mundial del Medi Ambient, Jornades per la Pau i Cooperació, i Dia Internacional dels Drets Humans.
Aquest projecte de sensibilització de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet es fa en col·laboració amb la plataforma Territorios Libres.
14a edició DIARIS DE VIATGES_2023 – Mirada compromesa
- Del 7 al 29 de març: «EXPOLIO» (RD del Congo i Nigèria), de Judith Prat. Blocs de l’exposició: RIQUEZAS, CONFLICTOS i ELLAS. Inauguració el 16 de març a les 19 h. Un dels blocs (ELLAS) d’aquesta exposició es mostrarà a l’espai expositiu del Fons Documental Joan Gomis.
- Del 6 al 30 de juny: «EL RÍO BAJABA NEGRO» (Astúries), de Lys Arango. Inauguració el 6 de juny a les 19 h.
- Del 2 al 27 d’octubre: «JOCS PATRIÒTICS» (Polònia), de Hanna Jarzabek. Inauguració el 2 d’octubre a les 19 h.
- Del 4 de desembre al 26 de gener: «EL CAMINO ESTÁ EN MI CABEZA», de Núria López Torres i Agus Morales. Inauguració el 4 de desembre a les 19 h.
EL RÍO BAJABA NEGRO
Lys Arango. Del 6 al 30 de juny.

L’exposició EL RÍO BAJABA NEGRO, que es presenta a la Sala Riu, és un treball documental i personal de la fotògrafa i periodista independent Lys Arango desenvolupat al llarg de set viatges a Astúries, regió d'origen de la seva família paterna. El projecte, de tres anys de duració i acabat el 2022, ha estat exposat a la Galeria VU’ de París i al festival de fotografia Zoom a Quebec. Recentment ha rebut el premi Pictures Of the Year 2023 en la categoria de Visió Mediambiental.
Arango, nascuda a Madrid i instal·lada a París, ha cobert nombroses crisis humanitàries i documentat les conseqüències de la guerra a països com Iraq, Sudan del Sud, República Centreafricana i Filipines al llarg de la seva carrera. La seva obra principal escomet el tema de la fam en totes les seves formes, des de la desnutrició aguda al Sahel fins a la crònica a Centreamèrica, i també la provocada pel canvi climàtic, els conflictes armats i la desigualtat.
Aquesta proposta s’emmarca en la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient el 5 de juny.
EXPOLIO
Judith Prat. Del 7 al 29 de març.

EXPOLIO és el resultat visual de la recerca sobre la gènesi i les conseqüències dels conflictes que travessen dos dels països més rellevants d'Àfrica: l’RD del Congo i Nigèria.
Si bé les causes de la guerra i la seva cronificació són múltiples i complexes, la riquesa i qui se la queda influeixen de manera directa en l'origen de la pràctica totalitat de les disputes.
L'explotació de coltan a l'RD del Congo o del petroli a Nigèria no han garantit cap millora per a la població. Al contrari, el saqueig per part de multinacionals estrangeres i la corrupció de les autoritats locals han afavorit el sorgiment d'una violència que colpeja i empobreix el poble, i especialment a elles.
En seixanta fotografies, estructurades en tres blocs, l'autora ofereix una mirada que, fugint de l'equidistància, ens condueix pel paisatge quotidià de la devastació.
La visió de la dona, que ocupa el tercer bloc de l'exposició, cobra especial rellevància perquè, com diu Judith Prat, “el món no es pot comptar sense l'opinió de la meitat de les persones que l'habiten”. Es mostra també la violència desfermada per Boko Haram, dirigida i dissenyada per atacar-les i destruir-les. Dones supervivents, que reneguen del paper de víctimes i s'imposen com a motor de canvi i de futur.
Imatges rotundes i discurs es fonen en aquesta exposició, i ens envien un missatge concret i sense distorsions que es converteix en testimoniatge imprescindible també dels silencis interessats que caracteritzen, paradoxalment, el moment de la història amb més accés a la informació.
El projecte expositiu EXPOLIO consta de tres blocs. Dos d’ells, RIQUEZAS i CONFLICTOS es poden veure a la Sala Riu (Centre Cívic Riu) i el tercer, ELLAS, al Fons Documental Joan Gomis (Biblioteca Central).