Humanitzar l'espai públic

Portaveu del Grup Municipal d'ERC

Samuel Núñez i Amela

La ciutadania té el dret democràtic de gaudir amb plenitud de l'espai públic, el de tothom. Basat en els valors de «les ciutats republicanes», pensades per a la majoria: més espai per a vianants, més verd, més aigua, menys fums, la llum adient i una mirada feminista.

L'Ajuntament ha de preservar el bon ús de l'espai públic mitjançant la planificació i l'aplicació de lleis, ordenances i reglaments que prioritzin els usos cívics i en penalitzin els incívics. Sense oblidar el que deia el jutge progressista Brandeis: «El càrrec polític més important és el de ciutadà. En una república, els deures que imposa aquest càrrec no es poden descuidar sense perjudicar greument l'interès públic». Per tant, no podem oblidar ni menystenir les obligacions que tenim com a veïns i veïnes en la utilització de l'espai públic i en el seu manteniment. La gent ha d'estimar i cuidar la ciutat i fer-se-la seva.

ERC va defensar a l'últim ple municipal la humanització de l'espai públic, moció que pretenia explorar vies per millorar els nostres carrers i places. Es van posar a debat diferents qüestions, com motos aparcades a les voreres o els pilons, que treuen espai a les persones i dificulten el desplaçament, en especial les que tenen una mobilitat reduïda o les famílies amb cotxets de nadó. També vam parlar sobre les terrasses dels bars i l'obligació d'aquests de recollir les taules i cadires una vegada finalitzada l'activitat, també temes com la recollida d'excrements, l'abandonament de mobles i costums com llençar burilles a terra o escopir. Necessitem un pla per recuperar el bon ús dels espais urbans i un calendari per millorar la qualitat dels carrers i places.