El futur de Can Pata

Portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya

Sam Núñez

Can Pata és una masia situada al carrer Sant Pere cantonada amb el passeig Jaume Gordi, les seves parets toquen amb un petit parc infantil al bell mig del barri antic, una casa mig amagada, la seva façana no és exterior, però no per això poc important en termes de patrimoni de la ciutat i de la memòria històrica de la Gramenet agrícola.

Després de la pèrdua de diversos masos com els de Can Calvet, Can Dordal o recentment la fonda de Cal Coronel, cal fer un esforç per conservar la poca història arquitectònica que queda a la ciutat, per això des d'Esquerra Republicana vàrem demanar la revisió del Pla Especial de Protecció del Patrimoni i la seva possible ampliació.

En el marc de treball de la comissió de patrimoni de la ciutat s'han iniciat els treballs per fer aquesta feina en col·laboració amb la ciutadania gràcies al programa participatiu "Redescobreix el patrimoni de Santa Coloma" iniciativa per redescobrir, fer valdre i conservar el patrimoni construït. Sens dubte, Can Pata ha de formar part d'aquest patrimoni de la ciutat i esdevenir un magnífic equipament comunitari de caràcter social per cobrir les necessitats reals de la ciutat. Sobretot tenint en compte que els seus actuals propietaris tenen una gran sensibilitat en aquest àmbit. Des del consistori cal sumar esforços per fer realitat aquest nou espai comunitari d'estada i acollida.

Un alberg municipal d'àmbit social és una mancança de la ciutat i ara existeix la possibilitat de fer-lo realitat, a la vegada, creiem necessari treballar per fer del patrimoni actual com Can Xiquet o l'antiga escola Manent espais gestionats i participats per les entitats locals i ubicar les oficines municipals en altres espais funcionals. El patrimoni s’ha de recuperar i s’ha d’obrir a la gent.