Ja tornem a tenir les calorades de l’estiu. Cada cop més d’hora. Cada cop més intenses. Ara fins i tot arriben en primavera, fora dels mesos d’estiu. Comencen a ser més evidents les conseqüències del canvi climàtic en el qual estem immersos.
Aquestes conseqüències impacten de manera important en la salut de les persones més vulnerables. Però també en els seus hàbits i estils de vida, condicionant entre d’altres la seva mobilitat. Malauradament, aquests episodis no són una novetat i una vegada més ens trobem sense estar preparats. Les nostres places, parcs, els recorreguts que fem als principals equipaments… durant els mesos d’estiu es converteixen en autèntics forns on no és possible fer res.
Fa tot just un any, Esquerra Republicana va presentar una proposta per donar resposta a aquest problema, demanant un pla per cobrir amb ombres els principals espais de gaudiment a la ciutat. A hores d’ara encara continuem igual, amb alguns canvis anunciats a bombo i plateret i amb l’equip de govern sense assumir els compromisos adquirits.
La solució definitiva seria l’elaboració d’un “pla d’adaptació al canvi climàtic” amb el màxim consens i la participació d’entitats ecologistes, on planificar els canvis necessaris als quals hem de fer front. Transformar per convertir àmplies zones de la ciutat en refugis climàtics, amb arbrades que facin ombra, amb fonts, aigua i paviments drenants que no acumulin la calor.
Aquests canvis no es fan d’un dia per l’altre, però podríem començar per utilitzar sistemes de baix cost com tendals, pèrgoles i aspersors. El canvi que necessitem ja el coneixem, ara cal portar-lo a terme.