Viu el Fondo: esperit comunitari, convivència i civisme

Publicat a l'Ajuntament Informa del 6 d'octubre de 2023.

El sentiment d'estima i de pertinença a un barri i els vincles amb la comunitat afavoreixen aspectes fonamentals com és la pràctica del civisme i la bona convivència entre els veïns i les veïnes. Amb aquestes bases i l'objectiu de cohesió social, el 2021 vam posar en marxa el projecte Viu el Fondo que s'emmarca en la línia d'actuació Barris i Comunitats, motors de transformació Social de la Diputació de Barcelona. Des d'aleshores estem desenvolupant un ampli programa d'activitats a l'espai públic i diferents actuacions de transformació del barri del Fons amb l'objectiu d'enfortir les relacions comunitàries, crear espais de trobades i teixir xarxa, amb la implicació important de les entitats de comerciants, associacions i dels veïns i les veïnes.

Un exemple de Viu el Fondo és la mostra gastronòmica Sabors del món que serà un important punt de trobada aquest diumenge, una oportunitat per degustar la riquesa i la diversitat gastronòmica, i per posar en valor les relacions i aquest esperit de comunitat que tant caracteritza el Fondo. En aquest cas, també volem visibilitzar la importància de la restauració local i el comerç de proximitat, i la seva implicació en la vida i la millora del barri. Durant l'any també organitzem conjuntament la Diada de la Primavera, el Carnestoltes i la Fira de Nadal, entre altres cites, per enfortir la convivència i les bones relacions de veïnatge.

Un altre eix fonamental és la participació dels i les joves a la vida dels barris, a través d'oportunitats de formació i de foment del talent creatiu. Tenim programes com a «Salt d'eix» perquè els joves aportin la seva visió crítica i responsable a través del poder transformador de la cultura; i hem reiniciat un programa d'arts escèniques per potenciar-ne la implicació en la transformació del barri a través de la creativitat i la representació teatral. És indubtable que el Fons avança, i ho fa gràcies als projectes conjunts amb les entitats i persones implicades, a les il·lusions compartides ia aquest horitzó comú, pel progrés, el civisme i la convivència.