Aquesta setmana hem tornat a demostrar el nostre compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030, marcats per les Nacions Unides, en aquest front comú de les ciutats, de manera individual i col·lectiva, per lluitar contra el canvi climàtic i els seus indubtables efectes al planeta ia les persones. Dimecres passat, en el marc del Dia Mundial de l'Educació Ambiental, vam iniciar les obres de creació del Refugi de la Biodiversitat que suposa la primera fase del Projecte de Renaturalització del Besòs per crear un gran corredor ecològic d'espais naturals amb què preservarem i impulsarem la fauna i la flora autòctones i seguirem avançant en la seva evident millora paisatgística i mediambiental.
Lluny queda aquell Riu Besòs de la 2a. meitat del segle XX que, per l'acció humana, va ser un dels més contaminats d'Europa, però gràcies a la intervenció del govern municipal, juntament amb la ciutadania i el suport de les administracions supramunicipals, s'ha convertit en una explosió de vida , un gran espai guanyat per a les persones, i tot un triomf ecològic col·lectiu, evidenciat en aquesta àmplia i rica flora i fauna que l'ha tornat a repoblar. , i 5 de mamífers com la llúdria. Estem tornant al riu allò que era seu, contribuint a la millora de la qualitat de l'aigua i de l'aire i, per tant, de la salut i la qualitat de vida de la ciutadania. Cada dia més de 6.000 persones fan ús del seu parc fluvial —el 50% amb bicicleta, entre d'altres activitats lúdiques i esportives—, als 115.000 m2 d'espai públic. Aquest entorn no només és un revulsiu per a la transformació en claus ecològiques i saludables, a més s'està convertint en un pol d'atracció i de dinamització econòmica i social que continuarem impulsant.
Amb el Refugi de la Biodiversitat, i els seus espais educatius i científics, ajudarem a transmetre els valors ecològics necessaris per caminar a bon pas cap a una ciutat més verda, cívica i sostenible.