Any rere any continua creixent el nombre d'usuaris i usuàries de la moneda local Grama, empreses i comerços de la ciutat així com entitats i persones particulars que la utilitzen. Quan el 2016 vam posar en marxa aquest innovador Circuit de Comerç Social buscàvem incentivar l'economia local afavorint la circulació de diners dins del mateix municipi, ja que iniciatives de monedes locals com la Bristol Pound havien demostrat ser grans incentius de fidelització comercial al mateix territori. Ja han passat cinc anys des de la circulació de les primeres Grames a la nostra ciutat i el balanç és molt satisfactori. Només el 2020 es van realitzar operacions econòmiques per més d'un milió d'euros de valor, i actualment disposem de 771 usuaris/es —354 empreses adherides, 137 entitats i 280 particulars— que fan pagaments en moneda local.
Aquesta iniciativa, a més de fomentar les compres i el consum de proximitat, ha fet que el nostre Ajuntament sigui pioner quant a la canalització de la despesa pública mitjançant un sistema de pagament digital. Arran de la seva implantació, hem vist que s'han multiplicat les experiències a altres ciutats espanyoles. De fet, ja hi ha més de 100 monedes socials en funcionament a diferents municipis del país, com el Zoquito a Cadis, la Turuta a Vilanova i la Geltrú o el REC a Barcelona, ??entre d'altres.
Posem en valor la capacitat d'estímul que ha demostrat en el comerç i l'economia local, així com la consolidació i les bones perspectives de creixement. El següent pas és un nou projecte, el Pro-Grama Social, amb el qual ampliarem el Circuit de Comerç Social, a partir del pagament en Grames de les prestacions econòmiques per cobrir necessitats bàsiques de famílies que estan patint una situació econòmica precària. Calculem que ajudarem a posar en funcionament 1 milió de Grames a Santa Coloma destinades a adquirir productes de primera necessitat a comerços i establiments de la ciutat. Es tracta, doncs, d'un projecte que creix dia a dia i amb perspectives de futur molt sòlides.