IF BARCELONA A SANTA COLOMA

Teatre visual, de figures i titelles de Catalunya

Un any més, la biennal de teatre visual, de figures i titelles de Catalunya desplega la seva programació al municipi de Santa Coloma de Gramenet, amb un seguit de propostes que presenten tant les tradicions més representatives com els grans noms de l’escena internacional. El bienni 2018-2019 té per subtítol «Figura i cos», amb el cos humà i les seves presentacions escèniques en forma de figura com a protagonista.

Des de l’inici del que s’ha anomenat la modernitat, s’ha produït un esqueixament entre fons i forma que ha empès l’evolució de l’art en mil direccions dispars. La distinció entre significat i significant es manifestà en l’àmbit escènic en un creixent interès per “objectualitzar” l’actor.

De la pantomima a Edward Gordon Craig, d’Oskar Schlemmer a Tadeusz Kantor, de l’impacte d’Auschwitz fins a propostes com les de Gisèle Vienne, Joan Baixas, Inés Pasic o Marcel·lí Antúnez, el cos de l’actor ha tendit a convertir-se o ha estat directament substituït en escena no pas per allò que representa, sinó per allò que és en essència: una màscara, un titella, una carcassa, un mer contenidor de contingut voluble, eteri. És aquí on les propostes de la modernitat occidental es trobaren amb el teatre arcaic, els rituals, les pròpies tradicions barroques i la pervivència, a la perifèria del món industrial, d’un univers simbòlic i performatiu titllat d’exòtic, com els Bonecos de Santo Aleixo —patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO— que podrem veure al Teatre Sagarra.

Exòtic, salvatge, grotesc o ambigu, el cos humà es presenta davant nostre com una figuració de la nostra pròpia manera de veure —i potser entendre— el món.

IF Barcelona és un projecte d’abast metropolità que, entre el 6 i el 18 de novembre, oferirà funcions a Barcelona, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet. Amb la implicació d’espais i entitats com l’Institut del Teatre, el Mercat de les Flors, Arts Santa Mònica, l’Antic Teatre, L’Estruch, Can Sisteré o el Teatre Sagarra, IF Barcelona planteja una mirada actual i transversal sobre el teatre de titelles.