Logo de l'OMIC

Tornar


El consum de peix cru o poc cuinat pot ser un risc per a la salut de les persones ja que pot provocar una malaltia anomenada “anisakiosi”.

Els peixos poden tenir uns paràsits anomenats “anisakis” que es localitzen a les vísceres del peix, dins de l’aparell digestiu o a la seva musculatura. La ingestió d’aquests paràsits vius pot provocar la citada malaltia que es caracteritza per dolors gastrointestinals acompanyats de vòmits i nàusees, o bé pot ocasionar processos al·lèrgics.

Aquesta malaltia es dóna sobre tot en països en els quals es consumeix peix cru, fumat en fred, salat o parcialment cuit, com és el cas del Japó, Holanda o Xile.

Tot i els controls que les indústries pesqueres, els vaixells factoria i les autoritats sanitàries realitzen per detectar la presència de paràsits i garantir la seguretat alimentària, és molt difícil inspeccionar individualment tots els peixos que arriben als nostres mercats. Per això, i per prevenir malalties com l’”anisakiosi”, cal seguir les següents recomanacions:

  • Netegeu bé el peix i traieu-ne les vísceres.
  • Cuineu el peix a una temperatura de 60º o superior, durant 10 minuts. Tots els tipus de cuinat (cocció, fregit o al forn) són vàlids per matar les larves.
  • Si voleu preparar plats a base de peix cru o poc cuinat (seitons en vinagre, peix en escabetx, sushi, etc.) congeleu prèviament el peix net i sense les vísceres a una temperatura de -20º o inferior durant 24 hores.