La conquesta de la igualtat va més enllà dels límits d'un calendari; és un compromís quotidià que ens acompanya al llarg de tot l'any. Tanmateix, el significat i simbolisme del 8 de març fa que aquest mes esdevingui un temps i un espai especialment significatiu per a la reivindicació i per a la celebració, per a la reafirmació de les fites assolides, la denúncia de les desigualtats que perduren i l’expressió de pràctiques de complicitat i sororitat entre les dones.

Totes les activitats recollides al Programa de les Jornades Feministes d'enguany són ressenyables i cada aportació suma. Però destaquen especialment dues propostes gràcies a la seva força i significació. La primera ens remet al nostre passat i enllaça amb el present. Es tracta de l'exposició que commemora el 25è aniversari de la Coordinadora d'Associacions de Dones, amb la qual s'ha volgut visibilitzar i reconèixer els grups de dones dels barris, que fa dècades que estan duent a terme una tasca fonamental i insubstituïble. Sense elles la nostra ciutat no seria el que és. Han treballat de valent, reivindicant drets i serveis i lluitant pel bé comú i per la millora social, en definitiva conquerint drets socials per al conjunt de la població. Per això és just fer-los el reconeixement que es mereixen. Dones dignes, fortes i lluitadores, que s'han sabut organitzar per assolir el que volien aconseguir i que ens han deixat un preciós llegat, que volem honrar.

L'altra proposta parteix d'aquest llegat, ve d'una llarga història i recorregut dels moviments de dones i del feminisme, de moltes commemoracions del 8 de març i de la lluita de moltes dones valentes que ens han precedit... i mira cap al futur. Es tracta de la vaga internacional convocada pel moviment feminista per al dia 8 de març. Com podreu veure, aquesta programació que teniu a les mans proposa diversitat d'accions entorn d'aquesta vaga i l'Ajuntament s'hi ha adherit i hi participarà activament.

La vaga feminista vol denunciar les discriminacions que encara vivim les dones en diferents àmbits en la nostra societat heteropatriarcal. Les violències masclistes, l'intent de control dels nostres cossos, la bretxa salarial, la invisibilització dels treballs de cura i reproductius, la feminització de la pobresa, entre moltes altres injustícies derivades d'aquest sistema. Una vaga que s'estén als diferents espais que transiten les dones; el món laboral però també la feina domèstica i les tasques de cura, el consum i la vida estudiantil i associativa.

Durant tota la jornada hi ha organitzades activitats, accions i manifestacions, us animo a informar-vos i a participar en aquesta convocatòria que pretén fer d'aquest món nostre un espai més habitable i just per a les dones.

Núria Parlon

Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet