SC+

Situació

versió imprimible

Santa Coloma de Gramenet està situada entre Badalona, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixach i està separada de Barcelona pel riu Besòs. Des de la plaça de la vila de Santa Coloma fins a la Plaça de Catalunya de Barcelona només hi ha 8 kms. Santa Coloma té accessos directes a les autopistes A7, C58, C31, B20, la ronda de Dalt,  cinturó del Litoral i BV5001 (Carretera de La Roca). Els seus barris estan interconnectats amb la nova Línia 9 de metro, amb sis estacions a la ciutat alhora connectades amb les ciutats de Badalona i Barcelona. La línea 1 té dues parades a la ciutat, Santa Coloma i Fondo.

La seva excel·lent comunicació la converteix en una ciutat atractiva per a la localització de petites i mitjanes empreses, especialment del sector de serveis i tallers industrials no molestos ni contaminants. Santa Coloma també és una ciutat universitària, amb el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB) i una seu de la Universitat Nacional de Educació a Distància (UNED), ubicats al recinte de Torribera, on es poden estudiar els graus de Nutrició Humana i Dietètica i de Ciència i Tecnologia dels Aliments, i els graus de Psicologia, Educació Social, Antropologia, Treball Social i Dret.

En els últims anys, s'està portant a terme una actuació important de regeneració del tram urbà i natural de la ciutat. La construcció del parc de Can Zam i la recuperació dels marges del riu Besòs per a usos ciutadans configuren una de les majors extensions de zona verda de l'Àrea Metropolitana. En aquest sentit, destaca el nou parc forestal periurbà de La Bastida que, amb 85.460 metres quadrats d’espai natural consolidat, connecta aquesta part de la ciutat amb Torribera i amb el parc de la serralada de Marina.

Els nous equipaments de modernes instal·lacions, com la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré, la Biblioteca Central, l’Auditori Can Roig i Torres, la Central Escènica i el Teatre Municipal Josep Mª de Sagarra, entre d’altres, s'afegeixen al ja interessant patrimoni arquitectònic i històric de la ciutat.

Destaca també el poblat ibèric del Puig Castellar. Aquest poblat pertanyia al poble dels laietans i la cronologia general del poblat abasta de final del segle V o principi del segle IV aC fins a final del segle III aC o a principi del segle II aC.

Fotos de la ciutat

Patrimoni històric

Antic Sagareig. (s. XIX-XX). Plaça de Montserrat Roig

Mas Fonollar. (s. XIV-XVII-1982-1991). Carrer de Sant Jeroni, 1-3

Can Selva. (s. XVIII-XXI). Carrer Major, 44

Can Sisteré. (s. XIX-1989). Carrer de Sant Carles, s/n

Ajuntament. (s. XIX-1943-1982-2006). Plaça de la Vila, s/n

Can Roig i Torres. (1906-1911). Carrer Rafael Casanova, 5.

Església Major i Casa Rectoral. (1912-1915). Plaça de l’Església, 3

Cases del Passeig de Mosèn Jaume Gordi. (1920-1936). Passeig de Mossèn Jaume Gordi

Compartir Compartir