Ioga solidari amb les persones refugiades
amb Sandra Guru Ras Kaur i música en directe de David OxiZen
Diumenge, 29 d’abril, 10 h
Lloc: Poliesportiu Juan del Moral
Carrer de Cristòfol Colom, 47
08921 Santa Coloma de Gramenet, Barcelona
Metro Línia 9. Parada: Església Major

Els conflictes bèl•lics generen, entre altres drames, el desplaçament de persones que fugen del seu país, de les seves cases per buscar un nou lloc on poder viure més segures. Un dia són notícia, apareixen als mitjans de comunicació, però després desapareixen dels titulars sense que la seva situació s’hagi resolt.

El centre colomenc Tierra “Crecimiento Personal” us proposa un matí de ioga amb una fi solidària en pro de les persones refugiades. La sessió d’aquest diumenge es dedica, en concret, al projecte Vacances en Pau que organitza Santa Coloma amb el Sàhara. Un projecte d’acolliment temporal que continua sent avui imprescindible, entre altres coses, per donar a conèixer la situació en la que fa més de 42 anys viu el Poble Sahrauí, però també perquè durant dos mesos els infants sahrauís poden gaudir d’un estiu diferent al que tenen en els camps de refugiats, un estiu amb una família catalana que els ofereix una estància agradable, que els permet conèixer nous costums, noves llengües però també una alimentació equilibrada i assistència mèdica.
Us esperem aquest diumenge!

Porteu matalàs i aigua
Donatiu per a la sessió: 5 €

Organitza: Tierra grupo de crecimiento personal
Col•labora: Santa Coloma amb el Sàhara
Amb el suport d'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Sandra Garcia


Inauguració aquest dimarts, 24 d'abril, a les 17.30 h, de l'exposició fotogràfica "Piastike" d'Andreu Fernàndez al Fons Documental Joan Gomis de la Biblioteca Central.
No us la perdeu!
Territorios Libres Andreu Fernández García Brigada Stanbrook Biblioteca Central Santa Coloma de GramenetBeques per al curs “Hiroshima and Peace”

Des del Secretariat d'Alcaldes per la Pau s’ofereix un programa de beques per assistir aquest estiu al curs "Hiroshima and Peace" a la Universitat d'Hiroshima. El curs comença el 31 de juliol i acaba el 10 d'agost. Ells es fan càrrec de les despeses del viatge, allotjament i dietes.

Escolliran 8 persones (2 japoneses i 6 de ciutats membres de Mayors for Peace). A grans trets, els requisits per presentar-se són: tenir menys de 40 anys, viure, estudiar o treballar  a la ciutat membre (que és qui representarà a la persona), haver acabat com a mínim el primer any d'estudis universitaris i tenir un nivell d'anglès equivalent a un B1 o superior.

Les persones interessades poden posar-se en contacte amb el Departament de Cooperació per tal de rebre més informació sobre la convocatòria cooperacio@gramenet.cat


Al Fons Joan Gomis de la Biblioteca Central fins al 13 d'abril l'exposició fotogràfica "DEMOCRATURA. Intercanvi de joves polonesos i colomencs per la memòria històrica", basada en l'intercanvi juvenil subvencionat pel programa Erasmus + en 2017 i que va ser organitzat per la secció jove del Grup Eirene.


LA UNIVERSITAT DE BARCELONA CONVOCA EL XIII PREMI DE RECERCA PER A LA PAU

Des del curs 2014-15, el guardó s’atorga conjuntament al Premi Joan Gomis de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

A través de la Fundació Solidaritat UB i l’Institut de Ciències de l’Educació, la Universitat de Barcelona ha convocat la XIII edició del Premi de Recerca per a la Pau, a què es poden presentar treballs de recerca de batxillerat que hagin estat realitzats per estudiants matriculats als centres educatius catalans durant el curs 2017-18 i que tractin alguna qüestió relacionada amb la cultura de pau.

Entre les diverses temàtiques vinculades a aquest àmbit hi ha la solidaritat internacional, el desenvolupament humà, la sostenibilitat, els moviments socials, els drets humans, els conflictes, la interculturalitat, etc.

Els objectius del Premi són promoure l’educació per a la pau en totes les modalitats del batxillerat i enfortir la cultura de pau des de la recerca.

Des del curs 2014-15, el Premi de Recerca per a la Pau s’atorga conjuntament al Premi Joan Gomis de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que guardona el millor treball de recerca per a la pau d’estudiants d’aquest municipi, segons el veredicte del jurat. Enguany, el guardó consistirà en una aportació de 300 € per a l’estudiant, que es lliurarà el 26 de juny.

En l’edició 2017, el treball guardonat amb el Premi Joan Gomis va ser Gramenet amb els refugiats, de l’estudiant Natàlia Camí, de l’Institut Torrent de les Bruixes; una recerca que tractava la crisi del refugi i l’acollida a partir del seguiment de la qüestió en els plens municipals i els plens del Consell de Cooperació de Santa Coloma de Gramenet.

Tant el Premi Joan Gomis com el Premi de Recerca per a la Pau els resol un jurat interdisciplinari format íntegrament per professorat de la Universitat de Barcelona, que, per elegir els treballs guardonats, té en compte, entre altres, la vinculació i coherència d’aquests amb la cultura de pau; el raonament crític i el rigor metodològic de la recerca, l’originalitat, i la integració de les dimensions local i global de la temàtica.

Per optar a la present edició dels guardons, els treballs es poden presentar a la Fundació Solidaritat UB (c/ Melcior de Palau, 140, de Barcelona) fins al 13 d’abril del 2018.


"Empoderament de joves per la memòria històrica"

La Secció Jove de Grup Eirene ja ha arribat a Berlín camí de Wroclaw, Breslàvia, Polònia per realitzar l'intercanvi "Empoderament de joves per la memòria històrica". Un projecte ideat i executat per ells mateixos que aposta per potenciar la implicació dels joves en projectes de cooperació i solidaritat internacional.


Nova visita d’estudiants colomencs al Memorial de Buchenwald

Del dia 7 al 12 d’octubre, un grup de 10 joves estudiants, dels instituts Ramon Berenguer IV, Torrent de les Bruixes i Numància, i dos professors, Mercè García i Sergi Cervantes, van visitar el Memorial de l’antic camp de concentració  nazi de Buchenwald (Alemanya) en un programa educatiu i de tallers de descoberta històrica i arqueològica amb la col·laboració del servei pedagògic del centre, a càrrec de Pamela Castillo Feuchmann, i de l’Amical de Mauthausen. També van tenir ocasió de conèixer el Memorial de Mittelbau-Dora i la ciutat de Weimar.

un programa educatiu i de tallers de descoberta històrica i arqueològica amb la col·laboració del servei pedagògic del centre, a càrrec de Pamela Castillo Feuchmann, i de l’Amical de Mauthausen. També van tenir ocasió de conèixer el Memorial de Mittelbau-Dora i la ciutat de Weimar.


L’AJUNTAMENT DE SANTA COLOMA DE GRAMENET INICIA LA CAMPANYA “SOM AIGUA”

Darrera la normalitat que, en el nostre entorn, representa obrir l’aixeta i proveir-se d’aigua, hi ha una realitat diferent a nivell planetari: a dia d’avui 1.100 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable i 2.600 milions a un sanejament adequat.

L’accés a l’aigua potable i a un sanejament adequat és en un factor fonamental per al desenvolupament humà.

Des de juliol de 2010 l’accés a l’aigua i el sanejament està reconegut com a un dret humà per l’Assemblea General de les Nacions Unides. En conseqüència, la responsabilitat de garantir l’accés universal a l’aigua i al sanejament no només recau en els estats i institucions de les zones del planeta on la garantia encara no és completa sinó que es tracta d’una responsabilitat compartida per tota la humanitat.

Això que s’anomena “la nova cultura de l’aigua” comporta no només aspectes de modernització tecnològica, adequació legal, actualització institucional, sostenibilitat i respecte pel medi ambient, sinó fonamentalment un canvi cultural, de l’escala de valors.

En aquest context, des del Fons Català de Cooperació al desenvolupament en col•laboració amb l’ONG Enginyeria Sense Fronteres i els ajuntaments que formen part del Grup Aigua, s’està impulsant la campanya SOM AIGUA ( http://www.somaigua.cat/ )  

SOM AIGUA, TAMBÉ A SANTA COLOMA DE GRAMENET

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet  forma part d’aquest grup de municipis i ha decidit posar en marxa a la ciutat, diverses activitats en el marc d’aquesta campanya, amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar la població sobre la importància de l’aigua, de la seva gestió, de la necessitat d’un ús racional i responsable i de la magnitud de les accions de la cooperació internacional per la millora de la situació al conjunt del planeta. La Campanya s’inicia a Santa Coloma, a la primera setmana de juliol i es desenvoluparà durant el mes de juliol.


Premi Joan Gomis

Enguany, el Premi Joan Gomis al millor treball de recerca en temes de cooperació, solidaritat i drets humans procedent del nostre municipi, ha recaigut en un treball de l’Institut Torrent de les Bruixes. A més, el jurat ha acordat destacar-lo amb una menció especial.
El treball guardonat porta com a títol “Gramenet amb els refugiats” i la seva autora és Natàlia Camí, alumna de segon de batxillerat, i la tutora que ha guiat la recerca és la professora d’aquest centre Pilar Gómez.

El Premi Joan Gomis s’ atorga cada any per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i, en les darreres edicions, de manera conjunta amb la Universitat de Barcelona.


Dídac Espí, alumne de l'Institut Numància i participant del Projecte Buchenwald 2016, projecte de sensibilització adreçat als joves colomencs de visita al Memorial d'aquest camp de concentració, ha guanyat el III Premi Marcel·lí Garriga.

El Premi Marcel·lí Garriga és una proposta de l'Amical Mauthausen en col·laboració amb l'ajuntament de Vilanova i la Gelgrú consistent en un concurs de fotografia entre l'alumnat que participa en la visita a aquest camp. El certamen no sols valora la qualitat estètica de la fotografia, sinó també la reflexió escrita que l'acompanya.

Dídac Espí ha explicat com l'anada als camps de concentració canvia la mentalitat i la visió del món del jovent i com en el seu cas ha reafirmat el seu compromís en la lluita contra el feixisme.


Campanya Som Aigua

L’accés a l’aigua potable i a un sanejament adequat és un factor fonamental per al desenvolupament humà i des del juliol de 2010 està reconegut com a un Dret Humà per l’Assemblea General de les Nacions Unides. Segons dades de 2015, 663 milions de persones encara pateixen les conseqüències de no tenir garantit l’accés a l’aigua i 2.365 milions no tenen garantit un sanejament adequat.

El Grup de Treball de l’Aigua del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament dedica esforços en reflexionar sobre el paper de la cooperació en la garantia d’aquest accés. La responsabilitat d’aconseguir-ho no recau únicament en aquells estats i institucions dels països on la garantia encara no és plena, sinó que es tracta d’un fet compartit per tota la humanitat. No es tracta només d’aspectes de modernització tecnològica, adequació legal, actualització institucional, sostenibilitat i respecte pel medi ambient, sinó fonamentalment un canvi cultural i de l’escala de valors, allò que s’anomena la nova cultura de l’aigua.

En aquest context, des del Fons Català de Cooperació al desenvolupament, en col·laboració amb l’ONG Enginyeria Sense Fronteres i els ajuntaments que formen part del Grup Aigua, s’està impulsant la campanya Som Aigua. En aquesta ocasió, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que forma part d’aquest grup treball, ha decidit posar en marxa a la ciutat diverses activitats en el marc d’aquesta campanya, amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar la població sobre la importància de l’aigua i la cooperació municipal. Posant èmfasi en l’aigua com a recurs escàs vinculat a una situació de desenvolupament desigual dels països, a més de la necessitat d’un enfocament global i integral de l’aigua com a dret humà i bé comú.

El tret de sortida de la campanya a Santa Coloma, serà el diumenge 26 de març, en el marc de la setmana del Dia Mundial de l’Aigua, i es farà amb l’espectacle: “La Memòria de l’aigua” (Teatre Sagarra, diumenge 26, 12h). Seguiran a aquesta actuació les següents activitats durant els propers mesos: presentació del vídeo “Memòria Líquida a Santa Coloma” enllaçant les lluites veïnals dels anys 50 i 60 per l’accés a l’aigua al barri de Fondo amb les lluites actuals a la ciutat, així com, una pintada mural col·laborativa, i finalment, l’espectacle de circ “Els exploradors de l’aigua”. El programa d’activitats es donarà a conèixer en les properes hores a través del blog de la campanya: somaigua.cat.


Acollida de nens i nenes Sahrauís

Cada estiu, la nostra ciutat rep un grup de nens i nenes sahrauís en el marc del projecte de sensibilització “Vacances en pau”. Les famílies colomenques mostren d’aquesta manera la seva solidaritat cap al poble sahrauí, obligat a viure en camps de refugiats al desert, on les condicions de vida són molt dures. L’Associació Santa Coloma amb el Sáhara (ACAPS) coordina localment el projecte amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Per tal que la vinguda dels infants sigui possible, des de Santa Coloma amb el Sàhara us animen a acollir un nen o nena aquest estiu. Si us cal més informació o voleu participar en aquest projecte sols cal que hi contacteu telefònicament. Telèfons: 608397733 - 661554431.


TROBADA DE JOVES PER AL NOU PLA DIRECTOR DE COOPERACIÓ

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet està elaborant un nou Pla director de Cooperació al desenvolupament, Justícia i Drets Humans (2017-2020). Aquest Pla traçarà les principals línies de treball d’aquest tema en un futur proper i constitueix una oportunitat per a coordinar persones i iniciatives que s’estan duent a terme o projectant a la nostra ciutat.

Amb l’objectiu de que participeu els joves i que es puguin incorporar les vostres propostes en el Pla, convoquem a una reunió el proper dimarts dia 7 de març a les 19 h. a la Sala de d’Actes del CRJ Mas Fonollar.
A la web del Pla Director disposeu d’una bústia oberta i d’un qüestionari que podreu utilitzar per transmetre qualsevol valoració, suggeriment o proposta en relació al nou Pla Director.

Per resoldre qualsevol dubte o comentar qualsevol qüestió podeu contactar a cooperacio@gramenet.cat


Joves colomencs d'intercanvi a Kosovo

Aquesta setmana, un grup de joves colomencs és a Kosovo de la mà del Grup Eirene. Un projecte en el qual hi col·labora l'Ajuntament de Santa Coloma  i compta amb el suport d'Erasmus +.  Han viatjat del 19 al 26 de febrer a Prishtina i tenen prevista una setmana d'activitats de debat, culinàries, d'idioma, visites a organitzacions socials d'allà que treballen per als DDHH, visites a la part sèrbia de la ciutat i reunió amb una entitat de joves serbis que treballen per la convivència, visita a un monestir Ortodox, etc.


Europa assisteix a una greu crisi humanitària com a conseqüència del desplaçament forçat de centenars de milers de persones que escapen de l’horror de la guerra, esperant una nova vida digna. Des del primer moment, la immensa majoria d’ens locals catalans han mostrat la seva predisposició a acollir persones refugiades, malgrat no disposar de les competències d’asil, i han dedicat recursos per ajudar-les. Mentre això passava, la majoria dels governs europeus i les institucions internacionals i de la Unió Europea han incomplert els acords signats sobre refugi i asil. A Catalunya ha sorgit la campanya unitària Casa Nostra És Casa Vostra, conformada per milers de persones a títol individual, col·lectius i moviments socials, ONG i empreses del sector cultural, amb l’objectiu de denunciar la situació que viuen les persones refugiades i migrants.

El Ple de l’Ajuntament del 30 de gener de 2017 ha acordat en aquest sentit:

La participació colomenca a la manifestació que se celebrarà a Barcelona el proper dissabte, 18 de febrer (16.00). La marxa partirà des de la plaça d’Urquinaona. A la nostra ciutat, la convocatòria és a les 15:30 hores a l'estació de metro de Santa Coloma, de la L1. L’adhesió a la campanya va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups municipals, llevat del PP que s’hi va abstenir. Santa Coloma s’afegeix així a la campanya del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i convoca la ciutadania a mobilitzar-se. L’Ajuntament facilitarà a les entitats els espais de la via pública i dels edificis municipals per a la recollida de signatures de la campanya.

Consulteu aquí la moció aprovada en aquest sentit


VÍDEO - DENIP 2017 a la Plaça de la Vila


Drets Humans a Palestina

El departament municipal de Cooperació ha participat aquest divendres 27 de gener a Donosti al Fòrum BDS que impulsa iniciatives locals en defensa dels drets humans a Palestina


NADIA MURAD BASEE, 37è PREMI PER LA PAU

Dimecres 11 de gener es va lliurar el, 37è Premi per la Pau (Associació de les Nacions Unides – ANUE i Diputació de Barcelona) a Nadia Murad Basee. La Nadia és una jove activista contra el tràfic d'éssers humans. Amb aquest reconeixement, el jurat ha volgut reconèixer la seva campanya a nivell mundial per denunciar la situació extrema que pateix la comunitat yazidita en mans de l'Estat Islàmic, especialment les dones i els infants. Durant l’acte de lliurament es va denunciar que la comunitat internacional no ha estat a l’alçada per impedir un genocidi com el que ha patit el seu poble.

Nadia Murad Bassee, nascuda al nord de l'Iraq el 1993, és una noia yazidista que va patir els abusos dels soldats de l'ISIS quan, el 2014, va assetjar Kocho, la seva població. L'autoproclamat Estat Islàmic va massacrar a tots els homes de l’aldea i va capturar i esclavitzar a totes les dones i nens. Les dones joves, inclosa la Nadia i les seves germanes, van ser segrestades, venudes en diverses ocasions i utilitzades com esclaves sexuals. Es dones per a ells massa grans van ser assassinades. Finalment ella va aconseguir escapar al novembre de 2014.

Actualment viu a Alemanya amenaçada de mort, després de la seva decisió d'emprendre accions legals contra els comandaments de l'Estat Islàmic que han promogut el mercat d'esclaves a Síria i Iran. Amb el premi, el jurat també reconeix el seu treball d'informació al Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre el tràfic i l'esclavatge de persones al món.
"Daesh i els extremistes van entrar el 3 d’agost per acabar amb la presència dels yazidites i ens van donar una opció: convertir-nos a l'Islam o morir", explicava Nadia Murad a l’hemicicle del Parlament Europeu a Estrasburg quan va rebre a mitjans de desembre el Premi Sàkharov, recordant el dia en què va ser capturada com a esclava sexual i la majoria de la seva família assassinada. "Avui, la meva comunitat s'ha desintegrat", ha afegit demanant el processament internacional dels perpetradors del que ha anomenat un "genocidi". "El mig milió de yazidites a l'Iraq són els últims membres d'aquesta comunitat a l'Orient Mitjà", afirmava Murad.

El Premi per la Pau té una dotació de 5.000 euros que aporta la Diputació de Barcelona i reconeix una obra, una trajectòria personal o una entitat que destaqui per la seva defensa de la solució pacífica dels conflictes, dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i el desenvolupament. El Premi es concedeix el 24 d'octubre de cada any, en commemoració de l'aniversari de la fundació de les Nacions Unides (1945).


Intercanvi joves Kosovo - Santa Coloma de Gramenet

Aquests dies, de la mà del Grup Eirene responsable a nivell local del projecte, un grup de joves colomencs es preparen per a l'intercanvi amb nois i noies de Kosovo.
Es du a terme una formació cada dimarts a l'Espai per la Pau per conèixer la història, la cultura, les tradicions, la lengua, etc. de Kosovo i, a més, es planifiquen algunes de les activitats que es faran durant la setmana de l'intercanvi. Aquestes trobades faciliten que el grup d'aquí es conegui i cohesioni.
S'ha creat un grup de facebook conjunt entre els joves colomencs i d'allà perquè es pugui planificar de manera conjunta l'intercanvi.
A més, està previst un primer viatge per supervisar les infraestructures i mantenir reunions amb YIHR Kososo del 10 al 12 de febrer de 2017. En aquest viatge hi anirà el lider del grup amb un jove del grup colomenc. El viatge està previst del 18 al 25 de febrer de 2017.
El grup de joves de Santa Coloma de Gramenet està format per 9 joves de 15 a 17 anys de diversos centres escolars del municipi.
Aquesta activitat està organitzada pel Grup Eirene, compta amb el suport d'Erasmus + i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet a travès del Departament de Cooperació i Solidaritat.


Santa Coloma de Gramenet, juntament amb altres municipis del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, s'ha adherit a la campanya de rebuig a l'arxivament pel cas esterilitzacions forçades de Perú.
El passat mes d'octubre, la defensora dels drets humans Esperanza Huayama, ens donava a conéixer aquest crim comés contra dones indígenes durant el govern d'Alberto Fujimori. Esperanza -presidenta de l'Asociación de Mujeres de la Provincia de Huancabamba (AMHBA) i vicepresidenta de la Asociación de Mujeres Peruanas Afectadas por las Esterilizaciones Forzadas (AMPAEF)- ja va expressar el seu temor de que la Fiscalia Penal arxivés la denúncia pel cas de les esterilitzacions forçades.
Són vint anys els que porten en aquesta lluita, amb arxivaments continus que es justifiquen amb la falta de proves com si elles mentissin i no fos suficient el dany sofert en el propi cos.
Ara ens demanen el nostre suport. Si la justícia penal peruana no les té en compte es té previst recórrer a la justícia penal internacional.
www.saracuentas.lamula.pe/…/aunque-la-justicia…/saracuentas/


Des de Ciutats Defensores dels Drets Humans hem rebut la següent informació

- Consell de Guerra brutal a Issa Amro: http://internacional.elpais.com/…/ac…/1479846773_401253.html

- Jessenia Cassani
, de l'organització feminista DEMUS, que promou el cas de les dones esterilitzades al Perú ha explicat als companys de Sant Boi que la fiscal que s'havia de pronunciar sobre el cas de les dones esterilitzades vol tornar a tancar el cas i que, fins i tot, fa passes enrere en el reconeixement d'aquesta violació de drets de les dones...

Aquest mes d’octubre, va ser a Santa Coloma la defensora dels drets humans Esperanza Huayama, de l’Asociación Nacional de Mujeres Peruanas Afectadas por Esterilizaciones Forzadas explicant aquesta situació


Els companys d'OMBÚ ACCIÓ ens han fet arribar aquesta breu descripció dels tallers que van dur a terme a la carpa OBRINT FRONTERES de la Plaça de la Vila en el marc de les Jornades per la Pau i la Cooperació:

https://ombuaccio.wordpress.com/2016/10/23/un-viatge-forcat-a-la-placa-de-la-vila-de-santa-coloma-de-gramenet/


Joves bosnians i colomencs treballen plegats a favor dels drets humans

Del 4 a l'11 de setembre de 2016, un grup de joves bosnians i colomencs treballen plegats a la nostra ciutat en temes vinculats a la pau i els drets humans.
El grup està integrat per 18 nois i noies de 17 a 20 anys amb el suport de tres educadors. Aquesta és la tercera edició d'un intercanvi d' aquestes característiques. Com a novetat destaquem el treball més exhaustiu que s’ha fet de coneixement i d'acció al barri del Raval. Està previst visitar entitats, serveis municipals i equipaments presents en aquesta zona.
El punt de referència de la trobada torna a ser l'Espai per la Pau del CRJ Mas Fonollar, on els joves colomencs preparen l’intercanvi des de fa mesos.
El grup de Santa Coloma viatjarà a Sarajevo la primavera de 2017, coincidint amb les vacances de Setmana Santa.

El projecte està organitzat un cop més per al ‘Grup Eirene d’educació per la Pau’ amb la col·laboració de l' Ajuntament. Compta amb el suport d' ERASMUS + i forma part del Programa Joves i Cooperació de la nostra ciutat. A la foto, els joves colomencs i bosnians amb l’alcaldessa.

Més informació: espaiperlapau@gramenet.cat


Fa 30 anys que va néixer, a Salt (Gironès), el FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT, l'Ajuntament de Santa Coloma és dels fundadors

El 5 de juliol de 1986, va néixer el Fons Català: constituït per 27 socis i una Junta Executiva presidida per l’aleshores alcalde de Salt, Salvador Sunyer, i formada per sis ajuntaments (Arbúcies, Olot, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona i Terrassa) i tres entitats (Justícia i Pau, CIEMEN i Càritas Diocesana).

Recordava Salvador Sunyer en el 25è aniversari: “Aquesta gran aventura la vam iniciar peregrinant d’una ciutat a l’altra, d’un poble a l’altre a fi de proposar als alcaldes que se’n fessin socis segons les seves possibilitats, ja que els fonaments del Fons Català són, precisament, les poblacions associades”.

Aquesta peregrinació inicial, juntament amb el suport decidit d’entitats com Justícia i Pau i el CIEMEN,  va contribuir enormement a arribar als 315 socis actuals, entre ajuntaments i entitats supramunicipals, que representen el 86% de la població de Catalunya. Entre tots, hem donat suport a gairebé 3.000 projectes de cooperació i/o de sensibilització i educació al desenvolupament.

Al llarg d’aquests 30 anys la cooperació al desenvolupament ha evolucionat molt i el Fons Català ha sabut respondre als nous reptes, l’últim dels quals, malauradament, és la crisi de la població refugiada en trànsit a Europa víctima dels conflictes armats a l’àrea Mediterrània. No obstant això, el municipalisme català ha tingut i està tenint una gran resposta: la participació d’uns 170 ajuntaments i ens supramunicipals, que hi destinem prop d’1,5 milions d’euros per executar 20 projectes d’ajut humanitari a les rutes de fugida, 16 projectes d’educació al desenvolupament i treballem per concretar propostes de suport als municipis que es troben a la ruta que fan les persones refugiades, alhora que hem manifestat el compromís del món local d’oferir els nostres municipis territori d’acollida i protecció.

El valor de la celebració d’aquests 30 anys és més important perquè, malgrat la greu crisi econòmica dels darrers anys, la gran majoria de municipis hem continuat mantenint el nostre compromís envers solidaritat i la cooperació. Per això, ja volem anunciar-vos que aquesta tardor farem una celebració a Girona, de la qual us informarem oportunament, on esteu tots i totes convidats.

Finalment, dir-vos que en relació a aquesta efemèride, avui és un bon dia per recordar que “Gràcies al compromís ininterromput del món local català amb el desenvolupament dels països i pobles del Sud i amb la solidaritat internacional, malgrat els darrers anys de crisi que han estat molt durs per a la cooperació, no partim de zero sinó d'una feina feta i d'un treball de fons que ha deixat petjada a la cooperació catalana”.


Assemblea General de la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya

La ciutat de Gavà va acollir dilluns, 4 de juliol la 1a Assemblea General de la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya, on es va presentar la seva estructura i línies de treball.

La Xarxa es va decidir crear a Granollers l'11 de març de 2014, amb la missió d'articular la xarxa de ciutats per la pau a Catalunya i donar veu al municipalisme català en qüestions relatives al foment de la pau i la convivència.

La Xarxa catalana agrupa els 200 municipis membres de la xarxa internacional Mayors for Peace i es va crear sota l'empara de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona.
Una Comissió executiva, formada pels alcaldes i alcaldesses de diversos municipis proposats per l'ACM i la FMC, treballa per estructurar la Xarxa. Actualment formen part d'aquesta Comissió Granollers, La Garriga, Manlleu, Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Figueres, Cervera i Vallromanes. La Xarxa és presidida per Josep Mayoral, alcalde de Granollers.


Dia Mundial de les Persones Refugiades

Les Nacions Unides van declarar aquesta diada l'any 2001. L'objectiu d'aquesta celebració és fer-nos adonar la situació dramàtica que viuen milions de persones desarrelades al món pel fet de ser refugiades, apàtrides, desplaçats interns i sol·licitants d'asil.

Us annexionem el curt fet en aquest sentit per ASIL.CAT:


Celebració del Dia Escolar de la No-violència i la Pau - Escola Gaudí


Santa Coloma avalua els objectius que s’havia marcat en matèria de cooperació, solidaritat i educació per la pau

El passat 19 de gener l’alcaldessa Núria Parlon va presentar a la sala d’actes de Can Sisteré l’estat de l’avaluació de l’actual Pla Local Director de Cooperació, Solidaritat i Educació per la Pau (2011-2015) que es porta a terme en aquesta ciutat. A l’acte van participar unes quaranta persones, membres del Consell de Cooperació i Solidaritat de la ciutat, inclosos regidors i regidores dels grups polítics municipals.

L’esmentat Pla, compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, que subvenciona el projecte d’avaluació. Els consultors responsables tècnics d’aquest estudi, Neus Martí i David Tarrason van fer una presentació de les línies generals del projecte destacant la necessitat de preveure l’avaluació quan estem planificant, així com el disseny acurat dels indicadors. Destaquen l’interès per mesurar l’impacte de les polítiques públiques, per millorar l’eficiència i els resultats finals, però, com en aquest cas, amb perspectiva de metodologies de diversos criteris i no només quantitatiu. L’objectiu general serà ara avaluar fins a quin punt s’han assolit els objectius que es plantejaven al Pla Director però també comprendre què ha succeït, perquè s’han assolit en aquesta mesura, entendre els perquès i els processos que s’han donat. Per aquest motiu s’ha fet arribar un qüestionari a tots els membres del Consell i s’enviarà als que es consideren persones actores de la cooperació a nivell local per recollir totes les aportacions possibles.

A la ronda d’intervencions per conèixer l’expectativa de les persones assistents a l’acte, que han participat a l’elaboració del Pla, es destaca la necessitat que el procés d’avaluació sigui flexible i no tancat, així com que es treballi la transversalitat, però sobretot es fa constar la diferència de la situació actual respecte a l’anterior, on era més prioritària la necessitat de consolidar una política pública pròpia. Es posa en comú que ara hi ha un mapa nou amb actors i actrius emergents o menys formals, una línia important de treball en l’àmbit de la sensibilització i del treball amb joves i nous reptes com el de la cooperació directa i la cooperació tècnica .

Els consultors van explicar la metodologia prevista, que inclou diverses sessions de treball amb entitats, equip tècnic municipal, resta d’àrees de l’Ajuntament i actors i actrius emergents que comencen a ser rellevants en matèria de cooperació i solidaritat. Tanmateix, s’ha ofert la possibilitat a tothom de poder participar d’una manera més còmoda o directa només sol·licitant-lo directament a l’adreça electrònica cooperacio@gramenet.cat per afavorir el més possible la participació.

De la ronda oberta d’intervencions destacà una valoració positiva respecte l’augment de la dinàmica participativa, més connexió amb l’àmbit polític i més obertura als temes i els àmbits de treball tractats, així com la incorporació d’entitat i persones noves en aquest àmbit. També es constata que s’ha fet més execució i no tant seguiment del Pla i que una part de l’avaluació, que correspon a la cooperació indirecta en conveni amb el Fons Català de Cooperació, té un mecanisme propi d’avaluació.

Finalment, es va remarcar que cal reconèixer el valor d’aquest exercici d’avaluació que es porta a terme a Santa Coloma de Gramenet, un procés autocrític que no és habitual quan es tracta de temes vinculats a la cooperació local i que poques administracions fan. De moment, s’ha acordat fer quatre sessions participatives en el propers mesos i que el dia 5 d’abril es presenti l’esborrany de l’informe de l’estudi d’avaluació proposat.


Rialles i Germina visiten l'exposició de Paco Roca

Joves dels centres oberts RIALLES i GERMINA visiten l’exposició “Dibuixant ambulant” de Paco Roca. Ho fan de la mà de les explicacions de Quim Pérez, expert en aquest tema. Aquesta activitat ha tingut molt bona acollida en tots ells.Accions locals per donar resposta a la crisi de refugiats a Europa

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ja ha començat a articular una resposta local a la campanya solidària d’emergència per la greu crisi dels refugiats sirians que ha provocat el desplaçament de milers de persones cap a Europa. La nostra ciutat ja forma part de la Xarxa de Ciutats Refugi que coordinarà les diferents accions que des dels municipis catalans es portaran a terme.

Santa Coloma de Gramenet es va afegir a finals de la passada setmana a la Xarxa de Ciutats Refugi, començant a treballar des del departament municipal de Cooperació i Solidaritat. Una de les primeres mesures ha estat facilitar el contacte amb els colomencs i colomenques que vulguin col·laborar en l’acollida. Així, s’ha posat en marxa un correu electrònic i aquest web municipal disposa d’una secció específica en què s’anirà ampliant la informació sobre aquesta crisi així com les opcions per col·laborar.

 
 

VÍDEO.- Recepció als Defensors dels Drets Humans


Logo welcome refugiats
logotip de la Casa de la Solidaritat

Col·laboració amb campanyes d’emergència humanitaria

La Comissió d’Ajut Humanitari i Emergències del Consell de Cooperació i Solidaritat col·labora en diverses campanyes de resposta a la crisi humanitària, i l’Ajuntament hi dóna suport. Aquests serien els casos dels campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria)  afectats per inundacions, la població siriana que pateix la guerra o  les entitats que treballen en suport a la població afectada per la malaltia del virus de l’Èbola a l’Àfrica Occidental.
Les aportacions econòmiques, obertes a la participació d’associacions, empreses o particulars, es canalitzen a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament –l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en forma part-  i les ONGD que treballen sobre el terreny.
Per col·laborar-hi o per tenir-ne més informació, podeu escriure a cooperacio@gramenet.cat o telefonar a 934 624 000 ext. 2751.