LA UNIVERSITAT DE BARCELONA CONVOCA EL XIII PREMI DE RECERCA PER A LA PAU

Des del curs 2014-15, el guardó s’atorga conjuntament al Premi Joan Gomis de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

A través de la Fundació Solidaritat UB i l’Institut de Ciències de l’Educació, la Universitat de Barcelona ha convocat la XIII edició del Premi de Recerca per a la Pau, a què es poden presentar treballs de recerca de batxillerat que hagin estat realitzats per estudiants matriculats als centres educatius catalans durant el curs 2017-18 i que tractin alguna qüestió relacionada amb la cultura de pau.

Entre les diverses temàtiques vinculades a aquest àmbit hi ha la solidaritat internacional, el desenvolupament humà, la sostenibilitat, els moviments socials, els drets humans, els conflictes, la interculturalitat, etc.

Els objectius del Premi són promoure l’educació per a la pau en totes les modalitats del batxillerat i enfortir la cultura de pau des de la recerca.

Des del curs 2014-15, el Premi de Recerca per a la Pau s’atorga conjuntament al Premi Joan Gomis de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que guardona el millor treball de recerca per a la pau d’estudiants d’aquest municipi, segons el veredicte del jurat. Enguany, el guardó consistirà en una aportació de 300 € per a l’estudiant, que es lliurarà el 26 de juny.

En l’edició 2017, el treball guardonat amb el Premi Joan Gomis va ser Gramenet amb els refugiats, de l’estudiant Natàlia Camí, de l’Institut Torrent de les Bruixes; una recerca que tractava la crisi del refugi i l’acollida a partir del seguiment de la qüestió en els plens municipals i els plens del Consell de Cooperació de Santa Coloma de Gramenet.

Tant el Premi Joan Gomis com el Premi de Recerca per a la Pau els resol un jurat interdisciplinari format íntegrament per professorat de la Universitat de Barcelona, que, per elegir els treballs guardonats, té en compte, entre altres, la vinculació i coherència d’aquests amb la cultura de pau; el raonament crític i el rigor metodològic de la recerca, l’originalitat, i la integració de les dimensions local i global de la temàtica.

Per optar a la present edició dels guardons, els treballs es poden presentar a la Fundació Solidaritat UB (c/ Melcior de Palau, 140, de Barcelona) fins al 13 d’abril del 2018.


Bona notícia: El documental “La flor de la lengua de vaca” ha estat seleccionat en el MOSCOW INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL per competir i optar en la secció oficial del festival a diversos premis.

Aquest documental està dirigit pel colomenc Germán Reyes Ruiz, actualment resident a Bogotà-Colòmbia, i ha comptat amb la col·laboració del fotògraf Javier Sulé Ortega que el passat mes de desembre va exposar a la Sala Riu el seu projecte "Colòmbia. Desaprendre la guerra, aprendre la pau".
El documental "La flor de la lengua de vaca" compta amb el suport de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i està previst projectar-se ben aviat a la nostra ciutat.

Us mantindrem informats!NEIX ARTTS, UN PROJECTE CULTURAL DE COOPERACIÓ, SENSIBILITZACIÓ I D'INTERCANVI ARTÍSTIC

Del 9 al 16 de desembre, tres grups juvenils procedents de Villa El Salvador (Perú), Tübingen (Alemanya) i Santa Coloma de Gramenet compartiran un espai de treball, de creació i sensibilització. El projecte està organitzat pel Grup Eirene, una associació pacifista que treballa des de fa anys a la ciutat, i compta amb l'associació cultural Bigote de Gato de Villa El Salvador i el grup alemany Zambaioni Youth Circus.

El dia 10 de desembre per commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans faran una rua artística (12.00 h) des del carrer Major número 9. Aquest lloc no és casual. En aquesta casa hi residia l'alcalde Celestí Boada i és allà on fou arrestat a l'acabar la Guerra Civil. Boada va ser assassinat poc després al Camp de la Bota pel feixisme.

La rua passarà per Can Sisteré i acabarà a la Plaça de la Vila. Les companyies de circ i teatre social estaran acompanyades per la colla de Gegants de Santa Coloma de Gramenet i Retumbatú Batucada.

A la tarda (18.00 h), la companyia Bigote de Gato presentarà el seu espectacle de circ social "Contracorriente". Aquest espectacle és per taquilla inversa i es farà al Teatre Sagarra

A més de les actuacions, els tres grups han previst encontres a instituts, escoles i centres oberts de Santa Coloma de Gramenet. Del 9 al 16 de desembre es podrà veure al CRJ Mas Fonollar una exposició sobre la companyia Bigote de Gato.


«Colòmbia: desaprendre la guerra, aprendre la pau». Aquest és el tema de l’exposició del fotògraf Javier Sulé inclosa en el cicle Diaris de Viatges. Romandrà al Centre Cívic Riu fins després de Reis en haver-se prorrogat la seva estada.

El barceloní Javier Sulé és reporter freelance des de fa 20 anys. Ha fet reportatges a l’Àsia, Amèrica Central i Amèrica del Sud. En els darrers anys, la seva feina s’ha centrat a Colòmbia, on ha documentat diverses realitats relacionades sobretot amb el conflicte armat.


"Empoderament de joves per la memòria històrica"

La Secció Jove de Grup Eirene ja ha arribat a Berlín camí de Wroclaw, Breslàvia, Polònia per realitzar l'intercanvi "Empoderament de joves per la memòria històrica". Un projecte ideat i executat per ells mateixos que aposta per potenciar la implicació dels joves en projectes de cooperació i solidaritat internacional.


Nova visita d’estudiants colomencs al Memorial de Buchenwald

Del dia 7 al 12 d’octubre, un grup de 10 joves estudiants, dels instituts Ramon Berenguer IV, Torrent de les Bruixes i Numància, i dos professors, Mercè García i Sergi Cervantes, van visitar el Memorial de l’antic camp de concentració  nazi de Buchenwald (Alemanya) en un programa educatiu i de tallers de descoberta històrica i arqueològica amb la col·laboració del servei pedagògic del centre, a càrrec de Pamela Castillo Feuchmann, i de l’Amical de Mauthausen. També van tenir ocasió de conèixer el Memorial de Mittelbau-Dora i la ciutat de Weimar.

un programa educatiu i de tallers de descoberta històrica i arqueològica amb la col·laboració del servei pedagògic del centre, a càrrec de Pamela Castillo Feuchmann, i de l’Amical de Mauthausen. També van tenir ocasió de conèixer el Memorial de Mittelbau-Dora i la ciutat de Weimar.


Sisena edició del Curs de filosofia per la pau

Organitza la Lliga dels Drets dels Pobles amb el suport de l'Ajuntament. En aquesta edició reflexionarem entorn les revolucions i els canvis socials. Ponents de reconegut prestigi compartiran amb nosaltres el seu coneixement i la seva experiència entorn a les revolucions socials, els seus origen i quin canvis han provocat a nivell social.

Clica a la imatge per veure el programa

L’AJUNTAMENT DE SANTA COLOMA DE GRAMENET INICIA LA CAMPANYA “SOM AIGUA”

Darrera la normalitat que, en el nostre entorn, representa obrir l’aixeta i proveir-se d’aigua, hi ha una realitat diferent a nivell planetari: a dia d’avui 1.100 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable i 2.600 milions a un sanejament adequat.

L’accés a l’aigua potable i a un sanejament adequat és en un factor fonamental per al desenvolupament humà.

Des de juliol de 2010 l’accés a l’aigua i el sanejament està reconegut com a un dret humà per l’Assemblea General de les Nacions Unides. En conseqüència, la responsabilitat de garantir l’accés universal a l’aigua i al sanejament no només recau en els estats i institucions de les zones del planeta on la garantia encara no és completa sinó que es tracta d’una responsabilitat compartida per tota la humanitat.

Això que s’anomena “la nova cultura de l’aigua” comporta no només aspectes de modernització tecnològica, adequació legal, actualització institucional, sostenibilitat i respecte pel medi ambient, sinó fonamentalment un canvi cultural, de l’escala de valors.

En aquest context, des del Fons Català de Cooperació al desenvolupament en col•laboració amb l’ONG Enginyeria Sense Fronteres i els ajuntaments que formen part del Grup Aigua, s’està impulsant la campanya SOM AIGUA ( http://www.somaigua.cat/ )  

SOM AIGUA, TAMBÉ A SANTA COLOMA DE GRAMENET

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet  forma part d’aquest grup de municipis i ha decidit posar en marxa a la ciutat, diverses activitats en el marc d’aquesta campanya, amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar la població sobre la importància de l’aigua, de la seva gestió, de la necessitat d’un ús racional i responsable i de la magnitud de les accions de la cooperació internacional per la millora de la situació al conjunt del planeta. La Campanya s’inicia a Santa Coloma, a la primera setmana de juliol i es desenvoluparà durant el mes de juliol.


Projecte Buchenwald 2017

Del 6 al 13 d’octubre de 2017 està prevista una nova edició del Projecte Buchenwald, una activitat que facilita la participació d’estudiants de 1r batxillerat – en aquests moments 4t ESO- al Memorial d’aquest camp de concentració nazi. Els estudiants de 1r batxillerat en el curs 2017-2018 de Santa Coloma de Gramenet interessats poden inscriure’s o informar-se a l’institut on actualment estudien o fer-ho directament a l’Ajuntament, al Departament de Cooperació cooperacio@gramenet.cat . La data límit per fer-ho és el 23 de juny de 2017.

Hi haurà un procés de selecció perquè el nombre de participants és limitat. En l’edició d’enguany es preveu un grup de 10 estudiants, 1 professor/a i 1 representant de l’Ajuntament.


Exposició “HUNGERLAND”, d’Arianna Gimènez Beltran

En el marc de la dinamització que es du a terme del Fons documental de Solidaritat i Cooperació “Joan Gomis”, l’associació Territorios Libres ens ofereix una segona proposta expositiva a la 2a planta de la Biblioteca Central.
Es tracta de “HUNGERLAND”, un projecte documental d’Arianna Gimènez Beltran, que segueix el rastre de la fam a l’Estat espanyol des de l’esclat de la crisi econòmica de l’any 2008. Una exposició fotogràfica que mostra els efectes de la mercantilització de l’alimentació sobre la població empobrida.

El projecte explora des d’un punt de vista antropològic, social i polític com es vulnera el dret a l’alimentació d’una població cada vegada més enfonsada i que arran de la crisi ha vist afectats els seus hàbits alimentaris i la seva seguretat alimentària.

L’exposició es podrà veure del 19 de juny a l’1 de setembre de 2017. S’inaugurarà amb la presència de l’autora el proper dilluns 19 a les 18h. Us hi esperem!MANU MART
RAINBOW PAIN – Les víctimes de la guerra química de Vietnam.

Del 19 de juny al 14 de juliol. Sala Riu
Presentació: 19 de juny a les 19.30 h


Premi Joan Gomis

Enguany, el Premi Joan Gomis al millor treball de recerca en temes de cooperació, solidaritat i drets humans procedent del nostre municipi, ha recaigut en un treball de l’Institut Torrent de les Bruixes. A més, el jurat ha acordat destacar-lo amb una menció especial.
El treball guardonat porta com a títol “Gramenet amb els refugiats” i la seva autora és Natàlia Camí, alumna de segon de batxillerat, i la tutora que ha guiat la recerca és la professora d’aquest centre Pilar Gómez.

El Premi Joan Gomis s’ atorga cada any per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i, en les darreres edicions, de manera conjunta amb la Universitat de Barcelona.


Dídac Espí, alumne de l'Institut Numància i participant del Projecte Buchenwald 2016, projecte de sensibilització adreçat als joves colomencs de visita al Memorial d'aquest camp de concentració, ha guanyat el III Premi Marcel·lí Garriga.

El Premi Marcel·lí Garriga és una proposta de l'Amical Mauthausen en col·laboració amb l'ajuntament de Vilanova i la Gelgrú consistent en un concurs de fotografia entre l'alumnat que participa en la visita a aquest camp. El certamen no sols valora la qualitat estètica de la fotografia, sinó també la reflexió escrita que l'acompanya.

Dídac Espí ha explicat com l'anada als camps de concentració canvia la mentalitat i la visió del món del jovent i com en el seu cas ha reafirmat el seu compromís en la lluita contra el feixisme.


Campanya Som Aigua

L’accés a l’aigua potable i a un sanejament adequat és un factor fonamental per al desenvolupament humà i des del juliol de 2010 està reconegut com a un Dret Humà per l’Assemblea General de les Nacions Unides. Segons dades de 2015, 663 milions de persones encara pateixen les conseqüències de no tenir garantit l’accés a l’aigua i 2.365 milions no tenen garantit un sanejament adequat.

El Grup de Treball de l’Aigua del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament dedica esforços en reflexionar sobre el paper de la cooperació en la garantia d’aquest accés. La responsabilitat d’aconseguir-ho no recau únicament en aquells estats i institucions dels països on la garantia encara no és plena, sinó que es tracta d’un fet compartit per tota la humanitat. No es tracta només d’aspectes de modernització tecnològica, adequació legal, actualització institucional, sostenibilitat i respecte pel medi ambient, sinó fonamentalment un canvi cultural i de l’escala de valors, allò que s’anomena la nova cultura de l’aigua.

En aquest context, des del Fons Català de Cooperació al desenvolupament, en col·laboració amb l’ONG Enginyeria Sense Fronteres i els ajuntaments que formen part del Grup Aigua, s’està impulsant la campanya Som Aigua. En aquesta ocasió, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que forma part d’aquest grup treball, ha decidit posar en marxa a la ciutat diverses activitats en el marc d’aquesta campanya, amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar la població sobre la importància de l’aigua i la cooperació municipal. Posant èmfasi en l’aigua com a recurs escàs vinculat a una situació de desenvolupament desigual dels països, a més de la necessitat d’un enfocament global i integral de l’aigua com a dret humà i bé comú.

El tret de sortida de la campanya a Santa Coloma, serà el diumenge 26 de març, en el marc de la setmana del Dia Mundial de l’Aigua, i es farà amb l’espectacle: “La Memòria de l’aigua” (Teatre Sagarra, diumenge 26, 12h). Seguiran a aquesta actuació les següents activitats durant els propers mesos: presentació del vídeo “Memòria Líquida a Santa Coloma” enllaçant les lluites veïnals dels anys 50 i 60 per l’accés a l’aigua al barri de Fondo amb les lluites actuals a la ciutat, així com, una pintada mural col·laborativa, i finalment, l’espectacle de circ “Els exploradors de l’aigua”. El programa d’activitats es donarà a conèixer en les properes hores a través del blog de la campanya: somaigua.cat.


Acollida de nens i nenes Sahrauís

Cada estiu, la nostra ciutat rep un grup de nens i nenes sahrauís en el marc del projecte de sensibilització “Vacances en pau”. Les famílies colomenques mostren d’aquesta manera la seva solidaritat cap al poble sahrauí, obligat a viure en camps de refugiats al desert, on les condicions de vida són molt dures. L’Associació Santa Coloma amb el Sáhara (ACAPS) coordina localment el projecte amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Per tal que la vinguda dels infants sigui possible, des de Santa Coloma amb el Sàhara us animen a acollir un nen o nena aquest estiu. Si us cal més informació o voleu participar en aquest projecte sols cal que hi contacteu telefònicament. Telèfons: 608397733 - 661554431.


TROBADA DE JOVES PER AL NOU PLA DIRECTOR DE COOPERACIÓ

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet està elaborant un nou Pla director de Cooperació al desenvolupament, Justícia i Drets Humans (2017-2020). Aquest Pla traçarà les principals línies de treball d’aquest tema en un futur proper i constitueix una oportunitat per a coordinar persones i iniciatives que s’estan duent a terme o projectant a la nostra ciutat.

Amb l’objectiu de que participeu els joves i que es puguin incorporar les vostres propostes en el Pla, convoquem a una reunió el proper dimarts dia 7 de març a les 19 h. a la Sala de d’Actes del CRJ Mas Fonollar.
A la web del Pla Director disposeu d’una bústia oberta i d’un qüestionari que podreu utilitzar per transmetre qualsevol valoració, suggeriment o proposta en relació al nou Pla Director.

Per resoldre qualsevol dubte o comentar qualsevol qüestió podeu contactar a cooperacio@gramenet.cat


Joves colomencs d'intercanvi a Kosovo

Aquesta setmana, un grup de joves colomencs és a Kosovo de la mà del Grup Eirene. Un projecte en el qual hi col·labora l'Ajuntament de Santa Coloma  i compta amb el suport d'Erasmus +.  Han viatjat del 19 al 26 de febrer a Prishtina i tenen prevista una setmana d'activitats de debat, culinàries, d'idioma, visites a organitzacions socials d'allà que treballen per als DDHH, visites a la part sèrbia de la ciutat i reunió amb una entitat de joves serbis que treballen per la convivència, visita a un monestir Ortodox, etc.


Europa assisteix a una greu crisi humanitària com a conseqüència del desplaçament forçat de centenars de milers de persones que escapen de l’horror de la guerra, esperant una nova vida digna. Des del primer moment, la immensa majoria d’ens locals catalans han mostrat la seva predisposició a acollir persones refugiades, malgrat no disposar de les competències d’asil, i han dedicat recursos per ajudar-les. Mentre això passava, la majoria dels governs europeus i les institucions internacionals i de la Unió Europea han incomplert els acords signats sobre refugi i asil. A Catalunya ha sorgit la campanya unitària Casa Nostra És Casa Vostra, conformada per milers de persones a títol individual, col·lectius i moviments socials, ONG i empreses del sector cultural, amb l’objectiu de denunciar la situació que viuen les persones refugiades i migrants.

El Ple de l’Ajuntament del 30 de gener de 2017 ha acordat en aquest sentit:

La participació colomenca a la manifestació que se celebrarà a Barcelona el proper dissabte, 18 de febrer (16.00). La marxa partirà des de la plaça d’Urquinaona. A la nostra ciutat, la convocatòria és a les 15:30 hores a l'estació de metro de Santa Coloma, de la L1. L’adhesió a la campanya va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups municipals, llevat del PP que s’hi va abstenir. Santa Coloma s’afegeix així a la campanya del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i convoca la ciutadania a mobilitzar-se. L’Ajuntament facilitarà a les entitats els espais de la via pública i dels edificis municipals per a la recollida de signatures de la campanya.

Consulteu aquí la moció aprovada en aquest sentit


CERCAVILA I COREOGRAFIA PEL DENIP

Un any més, les escoles FEDAC Santa Coloma i Virgen del Carmen han organitat una cercavila des d’ambdós centres al carrer Sagarra a la plaça de la Vila per celebrar el Dia Escolar per la Noviolència I la Pau, el DENIP, aquest dilluns 30 de gener. A la plaça de la Vila s'ha fet la lectura del manifest amb motiu d’aquesta diada i una gran coreografia on han participat un miler d'alumnes.


VÍDEO - DENIP 2017 a la Plaça de la Vila


Drets Humans a Palestina

El departament municipal de Cooperació ha participat aquest divendres 27 de gener a Donosti al Fòrum BDS que impulsa iniciatives locals en defensa dels drets humans a Palestina


NADIA MURAD BASEE, 37è PREMI PER LA PAU

Dimecres 11 de gener es va lliurar el, 37è Premi per la Pau (Associació de les Nacions Unides – ANUE i Diputació de Barcelona) a Nadia Murad Basee. La Nadia és una jove activista contra el tràfic d'éssers humans. Amb aquest reconeixement, el jurat ha volgut reconèixer la seva campanya a nivell mundial per denunciar la situació extrema que pateix la comunitat yazidita en mans de l'Estat Islàmic, especialment les dones i els infants. Durant l’acte de lliurament es va denunciar que la comunitat internacional no ha estat a l’alçada per impedir un genocidi com el que ha patit el seu poble.

Nadia Murad Bassee, nascuda al nord de l'Iraq el 1993, és una noia yazidista que va patir els abusos dels soldats de l'ISIS quan, el 2014, va assetjar Kocho, la seva població. L'autoproclamat Estat Islàmic va massacrar a tots els homes de l’aldea i va capturar i esclavitzar a totes les dones i nens. Les dones joves, inclosa la Nadia i les seves germanes, van ser segrestades, venudes en diverses ocasions i utilitzades com esclaves sexuals. Es dones per a ells massa grans van ser assassinades. Finalment ella va aconseguir escapar al novembre de 2014.

Actualment viu a Alemanya amenaçada de mort, després de la seva decisió d'emprendre accions legals contra els comandaments de l'Estat Islàmic que han promogut el mercat d'esclaves a Síria i Iran. Amb el premi, el jurat també reconeix el seu treball d'informació al Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre el tràfic i l'esclavatge de persones al món.
"Daesh i els extremistes van entrar el 3 d’agost per acabar amb la presència dels yazidites i ens van donar una opció: convertir-nos a l'Islam o morir", explicava Nadia Murad a l’hemicicle del Parlament Europeu a Estrasburg quan va rebre a mitjans de desembre el Premi Sàkharov, recordant el dia en què va ser capturada com a esclava sexual i la majoria de la seva família assassinada. "Avui, la meva comunitat s'ha desintegrat", ha afegit demanant el processament internacional dels perpetradors del que ha anomenat un "genocidi". "El mig milió de yazidites a l'Iraq són els últims membres d'aquesta comunitat a l'Orient Mitjà", afirmava Murad.

El Premi per la Pau té una dotació de 5.000 euros que aporta la Diputació de Barcelona i reconeix una obra, una trajectòria personal o una entitat que destaqui per la seva defensa de la solució pacífica dels conflictes, dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i el desenvolupament. El Premi es concedeix el 24 d'octubre de cada any, en commemoració de l'aniversari de la fundació de les Nacions Unides (1945).


Intercanvi joves Kosovo - Santa Coloma de Gramenet

Aquests dies, de la mà del Grup Eirene responsable a nivell local del projecte, un grup de joves colomencs es preparen per a l'intercanvi amb nois i noies de Kosovo.
Es du a terme una formació cada dimarts a l'Espai per la Pau per conèixer la història, la cultura, les tradicions, la lengua, etc. de Kosovo i, a més, es planifiquen algunes de les activitats que es faran durant la setmana de l'intercanvi. Aquestes trobades faciliten que el grup d'aquí es conegui i cohesioni.
S'ha creat un grup de facebook conjunt entre els joves colomencs i d'allà perquè es pugui planificar de manera conjunta l'intercanvi.
A més, està previst un primer viatge per supervisar les infraestructures i mantenir reunions amb YIHR Kososo del 10 al 12 de febrer de 2017. En aquest viatge hi anirà el lider del grup amb un jove del grup colomenc. El viatge està previst del 18 al 25 de febrer de 2017.
El grup de joves de Santa Coloma de Gramenet està format per 9 joves de 15 a 17 anys de diversos centres escolars del municipi.
Aquesta activitat està organitzada pel Grup Eirene, compta amb el suport d'Erasmus + i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet a travès del Departament de Cooperació i Solidaritat.


Santa Coloma de Gramenet, juntament amb altres municipis del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, s'ha adherit a la campanya de rebuig a l'arxivament pel cas esterilitzacions forçades de Perú.
El passat mes d'octubre, la defensora dels drets humans Esperanza Huayama, ens donava a conéixer aquest crim comés contra dones indígenes durant el govern d'Alberto Fujimori. Esperanza -presidenta de l'Asociación de Mujeres de la Provincia de Huancabamba (AMHBA) i vicepresidenta de la Asociación de Mujeres Peruanas Afectadas por las Esterilizaciones Forzadas (AMPAEF)- ja va expressar el seu temor de que la Fiscalia Penal arxivés la denúncia pel cas de les esterilitzacions forçades.
Són vint anys els que porten en aquesta lluita, amb arxivaments continus que es justifiquen amb la falta de proves com si elles mentissin i no fos suficient el dany sofert en el propi cos.
Ara ens demanen el nostre suport. Si la justícia penal peruana no les té en compte es té previst recórrer a la justícia penal internacional.
www.saracuentas.lamula.pe/…/aunque-la-justicia…/saracuentas/


CIUTATS PER LA VIDA, CIUTATS CONTRA LA PENA DE MORT

El 30 de novembre es celebra la Jornada internacional “Cities for Life – Ciutats per la Vida /Ciutats contra la Pena de Mort” en record de la primera abolició de la pena capital, al Gran Ducat de Toscana el 1786. La iniciativa arriba a la XV edició i es du a terme poc abans de la votació de la moratòria universal de les execucions a l’Assemblea General de la ONU. L’objectiu d’aquesta jornada és establir un diàleg amb la societat civil i involucrar-hi les administracions locals, per tal de garantir que l’abolició de la pena de mort i la renúncia de la violència siguin una senya d’identitat de la ciutat que s’adhereix a la iniciativa i dels seus ciutadans i ciutadanes.

La Comunitat de Sant Egidi va llançar la primera Jornada de “Ciutats per la Vida” i treballa des de fa anys en aquest tema. Unes 80 ciutats van participar en l’edició del 2002 i ara hi participen més de 2.000 ciutats dels cinc continents. Una d’elles, Santa Coloma de Gramenet.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet celebra aquesta Jornada des de l’any 2014, en el seu compromís a favor del respecte de la vida i de la dignitat humana i du a terme accions per sensibilitzar als joves i a la ciutadania en general sobre la urgència d’eliminar aquesta pràctica del panorama jurídic i penal dels estats. No podem tancar els ulls davant el fet que segueixen sent molts els països que continuen mantenint la pena capital i moltes les persones que són executades cada any.

A proposta del Grup de Badalona-Santa Coloma de Gramenet d’Amnistia Internacional, el Ple de l’Ajuntament va aprovar commemorar el 30 de novembre, al considerar que la pena de mort representa la negació més extrema dels drets humans fonamentals com és el dret a la vida i el dret a tota persona a no ser sotmesa a penes cruels, inhumanes i degradants. Una vegada més, en el 2016, Santa Coloma de Gramenet –a proposta del Grup Local d’Amnistia Internacional i d’acord amb aquesta moció- s’ha adherit a la campanya mundial de la Comunitat de Sant Egidi “Cities for Life – Ciutats per la Vida / Ciutats contra la Pena de Mort”.

Amb motiu d’aquesta celebració, del 30 de novembre al 10 de desembre -Dia Internacional dels Drets Humans-, s’ha previst penjar una pancarta a la façana del CRJ Mas Fonollar –on s’ubica l’Espai per la Pau- amb lema “PER UN MÓN SENSE PENA DE MORT”.Des de Ciutats Defensores dels Drets Humans hem rebut la següent informació

- Consell de Guerra brutal a Issa Amro: http://internacional.elpais.com/…/ac…/1479846773_401253.html

- Jessenia Cassani
, de l'organització feminista DEMUS, que promou el cas de les dones esterilitzades al Perú ha explicat als companys de Sant Boi que la fiscal que s'havia de pronunciar sobre el cas de les dones esterilitzades vol tornar a tancar el cas i que, fins i tot, fa passes enrere en el reconeixement d'aquesta violació de drets de les dones...

Aquest mes d’octubre, va ser a Santa Coloma la defensora dels drets humans Esperanza Huayama, de l’Asociación Nacional de Mujeres Peruanas Afectadas por Esterilizaciones Forzadas explicant aquesta situació


Els companys d'OMBÚ ACCIÓ ens han fet arribar aquesta breu descripció dels tallers que van dur a terme a la carpa OBRINT FRONTERES de la Plaça de la Vila en el marc de les Jornades per la Pau i la Cooperació:

https://ombuaccio.wordpress.com/2016/10/23/un-viatge-forcat-a-la-placa-de-la-vila-de-santa-coloma-de-gramenet/


Els joves en la Construcció de Pau

En el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, el proper dissabte 1 d'octubre tindrà lloc la jornada de debat i d'intercanvi d'experiències "Els joves en la Construcció de Pau", que vol donar visibilitat al protagonisme i a la veu pròpia que manifesten els joves a l'hora de liderar projectes de promoció i consolidació de pau.

Així, en el decurs de les intervencions es farà un recorregut per les reivindicacions juvenils que van donar lloc a l'adopció de la resolució 2250 sobre joves, pau i seguretat recentment aprovada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides, i quatre destacats activistes per la pau i la noviolència que treballen amb joves en diferents països i contextos explicaran la tasca que duen a terme.


Joves bosnians i colomencs treballen plegats a favor dels drets humans

Del 4 a l'11 de setembre de 2016, un grup de joves bosnians i colomencs treballen plegats a la nostra ciutat en temes vinculats a la pau i els drets humans.
El grup està integrat per 18 nois i noies de 17 a 20 anys amb el suport de tres educadors. Aquesta és la tercera edició d'un intercanvi d' aquestes característiques. Com a novetat destaquem el treball més exhaustiu que s’ha fet de coneixement i d'acció al barri del Raval. Està previst visitar entitats, serveis municipals i equipaments presents en aquesta zona.
El punt de referència de la trobada torna a ser l'Espai per la Pau del CRJ Mas Fonollar, on els joves colomencs preparen l’intercanvi des de fa mesos.
El grup de Santa Coloma viatjarà a Sarajevo la primavera de 2017, coincidint amb les vacances de Setmana Santa.

El projecte està organitzat un cop més per al ‘Grup Eirene d’educació per la Pau’ amb la col·laboració de l' Ajuntament. Compta amb el suport d' ERASMUS + i forma part del Programa Joves i Cooperació de la nostra ciutat. A la foto, els joves colomencs i bosnians amb l’alcaldessa.

Més informació: espaiperlapau@gramenet.cat


La Biblioteca Central acull fins al 19 de setembre la mostra "Refugiats, per què?" de FundiPau.

REFUGIATS, PER QUÈ? Exposició de FundiPau a la Biblioteca Central (Jardins de Can Sistere), del 6 al 19 de setembre.

Arran de la crisi de refugiats FundiPau ha preparat una exposició que explica el fenomen i l'abast de l’onada de persones refugiades i els motius que hi ha al darrere (conflictes armats, vulneracions de drets humans, comerç d’armes, etc.). L'objectiu d'aquesta exposició és que siguem conscients que a més de ‘ser solidaris’ des d’Europa ens cal canviar la nostra forma d’intervenir i actuar en el món.


Exposició sobre els refugiats

“CRISI DE REFUGIATS A EUROPA” d’Edu Ponces  i Pau Coll / Ruido Photo
Centre Cívic del Riu

El Cicle Diaris de Viatges ens ofereix una exposició fotogràfica que sobrepassa la Sala Riu i incorpora una intervenció al carrer President Companys. Les imatges pretenen sensibilitzar al públic sobre la duresa del viatge que van emprendre més d’un milió de persones durant l’any 2015 i incitar a la reflexió sobre com els europeus assumim aquesta crisi.


Avui fa 30 anys que va néixer, a Salt (Gironès), el FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT, l'Ajuntament de Santa Coloma és dels fundadors

El 5 de juliol de 1986, va néixer el Fons Català: constituït per 27 socis i una Junta Executiva presidida per l’aleshores alcalde de Salt, Salvador Sunyer, i formada per sis ajuntaments (Arbúcies, Olot, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona i Terrassa) i tres entitats (Justícia i Pau, CIEMEN i Càritas Diocesana).

Recordava Salvador Sunyer en el 25è aniversari: “Aquesta gran aventura la vam iniciar peregrinant d’una ciutat a l’altra, d’un poble a l’altre a fi de proposar als alcaldes que se’n fessin socis segons les seves possibilitats, ja que els fonaments del Fons Català són, precisament, les poblacions associades”.

Aquesta peregrinació inicial, juntament amb el suport decidit d’entitats com Justícia i Pau i el CIEMEN,  va contribuir enormement a arribar als 315 socis actuals, entre ajuntaments i entitats supramunicipals, que representen el 86% de la població de Catalunya. Entre tots, hem donat suport a gairebé 3.000 projectes de cooperació i/o de sensibilització i educació al desenvolupament.

Al llarg d’aquests 30 anys la cooperació al desenvolupament ha evolucionat molt i el Fons Català ha sabut respondre als nous reptes, l’últim dels quals, malauradament, és la crisi de la població refugiada en trànsit a Europa víctima dels conflictes armats a l’àrea Mediterrània. No obstant això, el municipalisme català ha tingut i està tenint una gran resposta: la participació d’uns 170 ajuntaments i ens supramunicipals, que hi destinem prop d’1,5 milions d’euros per executar 20 projectes d’ajut humanitari a les rutes de fugida, 16 projectes d’educació al desenvolupament i treballem per concretar propostes de suport als municipis que es troben a la ruta que fan les persones refugiades, alhora que hem manifestat el compromís del món local d’oferir els nostres municipis territori d’acollida i protecció.

El valor de la celebració d’aquests 30 anys és més important perquè, malgrat la greu crisi econòmica dels darrers anys, la gran majoria de municipis hem continuat mantenint el nostre compromís envers solidaritat i la cooperació. Per això, ja volem anunciar-vos que aquesta tardor farem una celebració a Girona, de la qual us informarem oportunament, on esteu tots i totes convidats.

Finalment, dir-vos que en relació a aquesta efemèride, avui és un bon dia per recordar que “Gràcies al compromís ininterromput del món local català amb el desenvolupament dels països i pobles del Sud i amb la solidaritat internacional, malgrat els darrers anys de crisi que han estat molt durs per a la cooperació, no partim de zero sinó d'una feina feta i d'un treball de fons que ha deixat petjada a la cooperació catalana”.


Assemblea General de la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya

La ciutat de Gavà va acollir dilluns, 4 de juliol la 1a Assemblea General de la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya, on es va presentar la seva estructura i línies de treball.

La Xarxa es va decidir crear a Granollers l'11 de març de 2014, amb la missió d'articular la xarxa de ciutats per la pau a Catalunya i donar veu al municipalisme català en qüestions relatives al foment de la pau i la convivència.

La Xarxa catalana agrupa els 200 municipis membres de la xarxa internacional Mayors for Peace i es va crear sota l'empara de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona.
Una Comissió executiva, formada pels alcaldes i alcaldesses de diversos municipis proposats per l'ACM i la FMC, treballa per estructurar la Xarxa. Actualment formen part d'aquesta Comissió Granollers, La Garriga, Manlleu, Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Figueres, Cervera i Vallromanes. La Xarxa és presidida per Josep Mayoral, alcalde de Granollers.


TALLER DE TEATRE SOCIAL – Actua per la Pau i els Drets Humans

L’Espai per la Pau i els Drets Humans us ofereix un curs el mes de juliol de teatre social adreçat a joves de 15 a 19 anys. Els nois i noies participants fareu accions artístiques i socials, amb la fi de promoure la reflexió, la participació i la convivència.
Aquesta taller es durà a terme en el CRJ Mas Fonollar dimecres i divendres de 18.00h a 19.30h, durant el mes de juliol. La data d’inici és el 6 de juliol i finalitza el 29 del mateix mes.
És una activitat gratuïta però es demana el vostre compromís d’assistència i implicació.

Organitza: Grup Eirene amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Informació i inscripcions a: grupeirene@gmail.com / espaiperlapau@gramenet.cat
Si estàs interessat, pots inscriure’s a través de correu electrònic a aquestes adreces o directament al CRJ Mas Fonollar.


Dia Mundial de les Persones Refugiades

Les Nacions Unides van declarar aquesta diada l'any 2001. L'objectiu d'aquesta celebració és fer-nos adonar la situació dramàtica que viuen milions de persones desarrelades al món pel fet de ser refugiades, apàtrides, desplaçats interns i sol·licitants d'asil.

Us annexionem el curt fet en aquest sentit per ASIL.CAT:


Intercanvis de joves de Santa Coloma i joves dels Balcans

Grup Eirene torna a iniciar el projecte d’intercanvi internacional amb els Balcans que des de fa dos anys realitza al municipi de Santa Coloma de Gramenet.
Per aquest proper curs 2016/2017 es duran a terme dos projectes: un intercanvi amb Sarajevo (Bòsnia-Herzegovina) i un altre amb Pristina (Kosovo) on es treballaran temes de pau, drets humans i resolució de conflictes.
Per a aquests dos projectes es crearan dos grups (un per cada país) de 10 joves d’entre 16 a 20 anys interessats en aquestes temàtiques socials, amb nivell d’anglès i moltes ganes de participar.

El Grup Eirene convoca el proper dilluns 27 de juny a les 18h a l'Espai per la Pau del Mas Fonollar una xerrada informativa per a joves de 16 a 20 anys interessats en algun dels projectes d'intercanvi que enguany es duran a terme amb els Balcans.
En aquesta trobada, a més de resoldre dubtes i saber el nombre de persones participants, també es podrà omplir la fitxa d'inscripció.

Als joves participants els demanarem que assisteixin a una formació prèvia a la setmana del intercanvi i que participin activament tant en la creació de les activitats com en el desenvolupament del projecte.

 

Les dates previstes per a la realització de l’intercanvi són:

  • Del 4 a l’11 de setembre de 2016 els joves de Bòsnia-Herzegovina vindran a Santa Coloma
  • Del 17 al 24 de desembre de 2016 els joves de Kosovo vindran a Santa Coloma
  • Del 25 de març al 2 d’abril de 2017 els joves de Santa Coloma viatjaran a Sarajevo
  • Del 9 al 16 d’abril de 2017 els joves de Santa Coloma viatjaran a Pristina

Qualsevol dubte, podeu contactar directament amb el Grup Eirene a grupeirene@gmail.com o al Departament de Cooperació de l’Ajuntament cooperacio@gramenet.cat


Intercanvi de joves bosnians i colomencs

Del 20 al 27 de març s’ha dut a terme un intercanvi cultural de joves de Santa Coloma de Gramenet i de Bòsnia per tal de promoure la justícia social i els drets humans.

Els joves colomencs van viatjar aquesta Setmana Santa i s’ha previst que els joves bosnians visitin la nostra ciutat a primers de setembre. En aquesta edició s’ha treballat la situació actual de Bòsnia i s’ha aprofundit en el coneixement del conflicte bèl·lic que van patir els Balcans uns anys enrere.


El grup colomenc estava integrat per nou nois i noies acompanyats per dos coordinadors del Grup Eirene que organitza aquest projecte que compta amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i Erasmus +. L’associació que organitza aquest intercanvi als Balcans és YIHR – Iniciativa de Joves per als Drets Humans. Els joves s’han allotjat a la ciutat de Sarajevo.

Més informació al Departament de Cooperació cooperacio@gramenet.cat


Celebració del Dia Escolar de la No-violència i la Pau - Escola Gaudí


Santa Coloma avalua els objectius que s’havia marcat en matèria de cooperació, solidaritat i educació per la pau

El passat 19 de gener l’alcaldessa Núria Parlon va presentar a la sala d’actes de Can Sisteré l’estat de l’avaluació de l’actual Pla Local Director de Cooperació, Solidaritat i Educació per la Pau (2011-2015) que es porta a terme en aquesta ciutat. A l’acte van participar unes quaranta persones, membres del Consell de Cooperació i Solidaritat de la ciutat, inclosos regidors i regidores dels grups polítics municipals.

L’esmentat Pla, compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, que subvenciona el projecte d’avaluació. Els consultors responsables tècnics d’aquest estudi, Neus Martí i David Tarrason van fer una presentació de les línies generals del projecte destacant la necessitat de preveure l’avaluació quan estem planificant, així com el disseny acurat dels indicadors. Destaquen l’interès per mesurar l’impacte de les polítiques públiques, per millorar l’eficiència i els resultats finals, però, com en aquest cas, amb perspectiva de metodologies de diversos criteris i no només quantitatiu. L’objectiu general serà ara avaluar fins a quin punt s’han assolit els objectius que es plantejaven al Pla Director però també comprendre què ha succeït, perquè s’han assolit en aquesta mesura, entendre els perquès i els processos que s’han donat. Per aquest motiu s’ha fet arribar un qüestionari a tots els membres del Consell i s’enviarà als que es consideren persones actores de la cooperació a nivell local per recollir totes les aportacions possibles.

A la ronda d’intervencions per conèixer l’expectativa de les persones assistents a l’acte, que han participat a l’elaboració del Pla, es destaca la necessitat que el procés d’avaluació sigui flexible i no tancat, així com que es treballi la transversalitat, però sobretot es fa constar la diferència de la situació actual respecte a l’anterior, on era més prioritària la necessitat de consolidar una política pública pròpia. Es posa en comú que ara hi ha un mapa nou amb actors i actrius emergents o menys formals, una línia important de treball en l’àmbit de la sensibilització i del treball amb joves i nous reptes com el de la cooperació directa i la cooperació tècnica .

Els consultors van explicar la metodologia prevista, que inclou diverses sessions de treball amb entitats, equip tècnic municipal, resta d’àrees de l’Ajuntament i actors i actrius emergents que comencen a ser rellevants en matèria de cooperació i solidaritat. Tanmateix, s’ha ofert la possibilitat a tothom de poder participar d’una manera més còmoda o directa només sol·licitant-lo directament a l’adreça electrònica cooperacio@gramenet.cat per afavorir el més possible la participació.

De la ronda oberta d’intervencions destacà una valoració positiva respecte l’augment de la dinàmica participativa, més connexió amb l’àmbit polític i més obertura als temes i els àmbits de treball tractats, així com la incorporació d’entitat i persones noves en aquest àmbit. També es constata que s’ha fet més execució i no tant seguiment del Pla i que una part de l’avaluació, que correspon a la cooperació indirecta en conveni amb el Fons Català de Cooperació, té un mecanisme propi d’avaluació.

Finalment, es va remarcar que cal reconèixer el valor d’aquest exercici d’avaluació que es porta a terme a Santa Coloma de Gramenet, un procés autocrític que no és habitual quan es tracta de temes vinculats a la cooperació local i que poques administracions fan. De moment, s’ha acordat fer quatre sessions participatives en el propers mesos i que el dia 5 d’abril es presenti l’esborrany de l’informe de l’estudi d’avaluació proposat.


Rialles i Germina visiten l'exposició de Paco Roca

Joves dels centres oberts RIALLES i GERMINA visiten l’exposició “Dibuixant ambulant” de Paco Roca. Ho fan de la mà de les explicacions de Quim Pérez, expert en aquest tema. Aquesta activitat ha tingut molt bona acollida en tots ells.


Presentació del projecte “Enfortiment dels processos de construcció de pau al Sàhara Occidental"

Presentació del projecte “Enfortiment dels processos de construcció de pau al Sàhara Occidental”, un projecte que compta amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
La presentació serà a càrrec d’Abadi Mohamed, activista sahrauí que ha participat en el projecte i que viu en els campaments de refugiats de Tinduf. La xerrada serà dimecres, 27 de gener, a les 19.30h a la Biblioteca Central.

Pel matí, Abida presentarà el projecte als alumnes de 1r de batxillerat de l’Institut Ramon Berenguer IV.
Aquesta activitat compta amb la col·laboració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i de l’associació local Santa Coloma amb el Sàhara.


Comissió d'ajuda a les persones refugiades

El passat dilluns 14 de desembre del 2015 es va reunir per primer cop la Comissió d'ajuda a les persones refugiades del Consell de solidaritat i cooperació de Satna Coloma. Aquesta és una comissió oberta a totes les entitats i persones de la ciutat que volen col•laborar en activitats de sensibilització davant la situació de crisis humanitària.  La reunió va coincidir amb el Dia dels Drets Humans, i es va desenvolupar a l’Espai Solidari (carrer d’Enric Granados, 7) de Santa Coloma amb la participació d’una persona tècnica del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que va informar del viatge que han dut a terme des del Fons per les rutes de fugida de les persones refugiades, així com de les campanyes de suport previstes.


Aquest dimecres 23 s'ha fet la penúltima concentració a la plaça de la Vila en suport a les persones refugiades. Hi han participat representants de la FAVGRAM i Jordi Armadans, director de FundiPau, que ens ha ajudat a reflexionar sobre els motius pels quals hi ha milions de persones refugiades fugint dels seus països.Accions locals per donar resposta a la crisi de refugiats a Europa

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ja ha començat a articular una resposta local a la campanya solidària d’emergència per la greu crisi dels refugiats sirians que ha provocat el desplaçament de milers de persones cap a Europa. La nostra ciutat ja forma part de la Xarxa de Ciutats Refugi que coordinarà les diferents accions que des dels municipis catalans es portaran a terme.

Santa Coloma de Gramenet es va afegir a finals de la passada setmana a la Xarxa de Ciutats Refugi, començant a treballar des del departament municipal de Cooperació i Solidaritat. Una de les primeres mesures ha estat facilitar el contacte amb els colomencs i colomenques que vulguin col·laborar en l’acollida. Així, s’ha posat en marxa un correu electrònic i aquest web municipal disposa d’una secció específica en què s’anirà ampliant la informació sobre aquesta crisi així com les opcions per col·laborar.

 

Logtip ciutats defensores
 
 

 

logo espai per la pau
 
 
 
 
 

VÍDEO.- Recepció als Defensors dels Drets Humans


Logo welcome refugiats
logotip de la Casa de la Solidaritat

Col·laboració amb campanyes d’emergència humanitaria

La Comissió d’Ajut Humanitari i Emergències del Consell de Cooperació i Solidaritat col·labora en diverses campanyes de resposta a la crisi humanitària, i l’Ajuntament hi dóna suport. Aquests serien els casos dels campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria)  afectats per inundacions, la població siriana que pateix la guerra o  les entitats que treballen en suport a la població afectada per la malaltia del virus de l’Èbola a l’Àfrica Occidental.
Les aportacions econòmiques, obertes a la participació d’associacions, empreses o particulars, es canalitzen a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament –l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en forma part-  i les ONGD que treballen sobre el terreny.
Per col·laborar-hi o per tenir-ne més informació, podeu escriure a cooperacio@gramenet.cat o telefonar a 934 624 000 ext. 2751.