Ciutat Universitària

Xerrada sobre salut i horaris al Museu Torre Balldovina

Dimecres, 8 de març d’enguany, dins del programa d’activitats Santa Coloma Ciutat Universitària i amb la col·laboració de l’aula d’extensió universitària per a la gent gran, ha tingut lloc una xerrada sobre com influeixen els nostres hàbits i els nostres horaris directament en la nostra salut.

La conclusió extreta de l’excel·lent explicació a càrrec de la Doctora en Farmàcia per la Universitat de Barcelona, Sra. Trinitat Cambras, és que el nostre organisme té un rellotge biològic, al qual hem de fer cas per ésser saludables, que fa que tot el que fem i totes les sensacions que sentim durant un dia normal estiguin perfectament organitzades.

La sala d’actes del Museu Torre Balldovina es va omplir de gom a gom, fet que posa de manifest la consolidació del programa d’activitats "Santa Coloma Ciutat Universitària", el qual es troba en fase de creixement.


Primera reunió del comitè assessor ‘Santa Coloma, ciutat universitària’

El passat 16 de gener va tenir lloc al Centre Cívic del Riu la primera reunió del comitè assessor d’estudis vinculat al programa «Santa Coloma, ciutat universitària». Va ser una trobada de persones expertes en els àmbits acadèmic i ciutadà que, amb participació de l’alcaldessa, aporten la seva experiència a la millora de la ciutat. Aquest comitè treballa els diversos temes sobre cinc grans àrees: salut i alimentació, bloc sociològic, cultura i història, ciutat i noves tecnologies. La trobada neix de la voluntat de tots els agents implicats —Administració, empresa, universitats, hospitals i entitats socials— per establir un diàleg al voltant de la formació i l’ocupació, la recerca i la innovació, i del creixement econòmic de Santa Coloma de Gramenet. La reunió és una acció del programa «Santa Coloma, ciutat universitària», del qual formen part la UNED, la Fundació Esperit Sant, el Centre Dr. Emili Mira-Parc Salut Mar, el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona al Recinte Torribera i l’Ajuntament.


Comença un programa d’activitats formatives per apropar la universitat a la ciutadania

Entre les activitats programades destaca el 1er. Fòrum «Ciutat Universitària», a més de la universitat als barris, les trobades gastronòmiques a restaurants de la ciutat i cursos sobre tast de vins, entre altres. Cliqueu aquí per accedir a la informació detallada del programa "Ciutat Universitària"

Des del mandat 2011-2015 està en marxa el projecte «Santa Coloma ciutat universitària», impulsat per l’Ajuntament amb el Campus de l’Alimentació de la UB, la UNED, la Fundació Hospital de l’Esperit Sant i en Centre Dr. Emili Mira-Parc Salut Mar. L’objectiu és fomentar la relació entre la ciutat i el món universitari, així com potenciar la transferència de coneixement entre l’Ajuntament, la universitat, l’empresariat i la ciutadania; en definitiva, «volem integrar el Campus Universitari colomenc en els barris de la ciutat», ha destacat l’alcaldessa Núria Parlon. El curs vigent aquest projecte fa una passa endavant, amb la posada en marxa d’un ampli programa d’activitats formatives, Ciutat Universitària, adreçat a la ciutadania, que tindrà lloc en diferents equipaments dels barris.

A més, s'ha ampliat el catàleg de formació, amb més graus i postgraus i un gran ventall de màsters que es poden estudiar al Campus universitari de Santa Coloma. Clica a les pestanyes de dalt dedicades al Campus de l'Alimentació-UB, Fundació Hospital Esperit Sant, UNED i Centre Emili MIra-Parc Salut Mar.

"Ciutat Universitària"

El tret de sortida és aquest setembre «Ciutat Universitària», que esdevé un punt de trobada de col·lectius de l’ensenyament de la ciutat, estudiants, professors, representants del comerç, del món de la cultura i veïnal, entre altres, per millorar plegats les oportunitats formatives de la cuitat.

La universitat als barris

Des de mitjans de setembre fins al juny, el programa «Ciutat Universitària» integrarà una vintena d’activitats formatives obertes a la ciutadania. En destaca, l’aula oberta «La universitat als barris», que recorrerà diferents equipaments amb monogràfics de dret, educació social, pedagogia, treball social i psicologia, entre altres matèries.

La universitat del sabor

També cal citar «La universitat del sabor», sobre gastronomia, dietètica i nutrició, i les trobades gastronòmiques a restaurants de la ciutat, amb menús degustació a preus populars i amb experts en gastronomia; dos cursos d’enologia bàsica i tast de vins (vinya d’en Sabater i Campus de l’Alimentació-UB, a Torribera), i el concurs ‘Petit Xef’.

Més informació sobre el nou catàleg formatiu 2016-2017 de graus postgraus i màsters, clicant:

Campus de l'Alimentació-UB
Universidad Nacional de Educación a Distancia
Fundació Hospital de l'Esperit Sant
Centre Dr. Emili Mira-Parc Salut Mar

El president de la Generalitat, l’alcaldessa i el rector de la UB amb els alumnes en una visita recent al Campus de l’Alimentació de la UB
 
 

Contacte:

Telèfon: 93 4624083

ciutatuniversitaria@gramenet.cat


La ciutat universitària per a tothom

Santa Coloma de Gramenet ja està en el centre de la vida acadèmica. La nostra és, amb tot el que comporta, una ciutat universitària. Diferents operadors ofereixen estudis i recursos de grau superior, combinant docència amb investigació. Fundació Hospital Esperit Sant, Centre Dr. Emili Mira-Parc Salut Mar, UNED i Campus de l’Alimentació de la UB al Recinte Torribera configuren un clúster del coneixement especialitzat en salut i nutrició, amb vocació de creixement en altres espais de la ciutat relacionats amb les noves tecnologies.

Com a alcaldessa n’estic orgullosa, i ara cal aprofitar i posar en valor aquesta dinàmica. Hem de posar a l’abast de les nostres famílies —malgrat la deficient política d’ensenyament superior amb matrícules prohibitives— l’accés al món universitari; també cal aprofitar l’arribada de estudiants de fora perquè coneguin la nostra ciutat. En definitiva, hem de vincular l’acadèmia amb la ciutadania.

L’inici del proper curs coincidirà amb el llançament del primer programa d’activitats, tallers i trobades «Santa Coloma, ciutat universitària», que s’allargarà fins al juny del 2017. Volem que tots els col·lectius ciutadans s’hi impliquin i coneguin la universitat. Així, activitats com «La universitat als barris» o el «Fòrum ciutat universitària » aproparan aquest fascinant món del coneixement a diferents col·lectius com alumnes, mestres, comerciants, entitats culturals, ciutadanes... Entre tots i totes hem de definir el futur d’aquest projecte fonamental per al nostre municipi.

Núria Parlon Gil
Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet