OCUPACIÓ

L'Ajuntament de Santa Coloma destinarà 3,5 milions d’euros a la convocatòria d’enguany de «Treball als barris»

Prop de 1.300 persones de la ciutat es beneficiaran de les diferents actuacions que inclou el projecte. Les primeres accions ja s’han posat en marxa i la resta arrencaran entre finals d’any i al llarg del 2024.

 

Santa Coloma de Gramenet, 9 de novembre de 2023

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet destinarà 3,5 milions d’euros a la nova convocatòria de «Treball als barris». En total, prop de 1.300 persones en situació d’atur es beneficiaran d’aquesta iniciativa, que contempla un conjunt d’actuacions formatives per afavorir la inserció laboral i millorar l’ocupabilitat de la ciutadania. Les primeres accions s’han posat en marxa aquest final d’octubre i la resta, entre final d’any i al llarg de 2024. El projecte arriba a la 16a edició i es desenvolupa a diversos barris de la ciutat.

L'alcaldessa, Núria Parlon, afirma que "aquest programa és un clar exemple de les polítiques reals que ajuden a canviar la vida de la gent, sota els principis de lluita per la igualtat i la justícia social". Parlon afegeix que "treball als barris combina la millora de l’espai públic, la formació ocupacional i l’accés al mercat laboral dels col·lectius més sensibles, és a dir, millorar la ciutat i donar oportunitats de futur".

En aquesta convocatòria es desplegaran set programes destinats als col·lectius amb més dificultats per accedir al mercat laboral. Un dels primers a iniciar-se ha estat la Casa d'Oficis. Ho ha fet la passada setmana i permetrà que una seixantena de joves d’entre 16 i 29 anys de la ciutat es formin mentre treballen en especialitats vinculades a la restauració i el medi ambient i la sostenibilitat.

Un altre dels programes que també arrencarà els propers dies és el que inclou els dispositius d’inserció laboral dirigits a col·lectius en situació de vulnerabilitat, com són les dones, aturats/ades de llarga durada i majors de 45 anys i persones nouvingudes. Els dispositius arribaran a unes 900 persones.
 
Plans d’ocupació

De manera progressiva, entre final d’any i al llarg de 2024, es tiraran endavant la resta d’accions. Entre les actuacions que inclou «Treball als barris», destaca la contractació de persones en situació d’atur en el marc dels plans d’ocupació. En aquesta convocatòria, es contractaran 129 persones per desenvolupar tasques relacionades amb la millora de la via pública, la jardineria i neteja urbana i el manteniment d’edificis municipals. 

La perspectiva de gènere continua sent un dels eixos d’actuació del projecte, que oferirà a les dones del territori l’itinerari formatiu Iria. Aquest programa permet a les participants formar-se en oficis que tradicionalment han ocupat els homes, a partir de tallers d’electricitat, construcció, mecànica de l’automòbil o bricolatge, així com sessions d’autodefensa personal i digitalització. S’hi podran formar 16 dones.

En aquesta edició de "Treballs als barris", a més, s’inclou una acció formativa adreçada a una desena de dones perquè obtinguin el carnet de carretons.
 
Des del 2007 a la ciutat

El projecte, vinculat a la convocatòria de subvencions de la Llei de Barris de la Generalitat de Catalunya, es va posar en marxa l’any 2007 a Santa Coloma per dinamitzar i millorar la situació econòmica i social d'alguns barris de la ciutat. És una iniciativa consolidada que té un retorn social molt positiu al territori. D’una banda, fomenta la igualtat d’oportunitats i promou la formació professional de les persones participants i, d’una altra, millora la ciutat en termes de cohesió social, dinamització econòmica, accessibilitat i qualitat ambiental.

Al llarg d’aquests anys, s’han invertit a la ciutat més de 40 milions d’euros en les diferents con­vocatòries i el projecte ha beneficiat a gairebé 15.000 persones amb dificul­tats d’inserció laboral.

«Treball als barris» està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Trabajo y Economía Social – Servicio Público de Empleo Estatal-, i gestionat per l’Ajuntament de Santa Coloma, a través de l’empresa municipal Grameimpuls.