La CIBA

L’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació reafirma el seu compromís en la lluita contra els estereotips masclistes

La Ciba, a Santa Coloma de Gramenet, ha acollit una jornada amb diverses activitats per commemorar el 20è aniversari de l’entitat. Actualment, 32 ajuntaments formen part de l’Observatori.

 

Santa Coloma de Gramenet, 8 d'octubre de 2021.

L’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació ha fet públic una declaració amb motiu de la celebració del seus 20 anys d’existència. La declaració "Vint anys, vint causes" aposta per seguir “reflexionant sobre quina visibilitat, quins protagonismes i quins models es requereixen per superar les iniquitats i les discriminacions que afecten a les dones, quin lloc cal que ocupin les seves representacions i les seves imatges narratives dels mitjans de comunicació, des dels relats informatius fins a la ficció i les xarxes socials, així com a l’espai públic i en la comunicació institucional”.

L’entitat està formada per 32 ajuntaments que continuaran treballant coordinats “per fer més eficaç la seva intervenció a diferents escales a la diversitat de territoris i des d’accions de proximitat i participació que afavoreixin la creació de vincles transformadors en les dinàmiques comunicatives així com en els seus espais de recepció”, segons apunta el manifest publicat.

L’objectiu de la jornada celebrada a la Ciba era una reflexió oberta amb diferents professionals i expertes, periodistes, cineastes, escriptores i activistes com Mònica Terribes, Najat El Hachmi, Neus Ballús o Miriam Hatibi, etc., sobre l’evolució dels mitjans pel que fa a la representació de les dones i a la inclusió del seu punt de vista en els diferents formats comunicatius, així com reconèixer la tasca de l’Observatori al llarg d’aquests vint anys. 

La presentació de la jornada ha anat a càrrec de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; la presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret; la Secretària de Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Pineda; i la presidenta de l’Observatori i l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz. Al llarg del dissabte s’han celebrat diferents taules rodones. També s’ha tallat el pastís d’aniversari i s’ha acabat amb l’actuació de flamenc experimental, multidisciplinar i feminista de la companyia LaboratoriA.

L’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació és un projecte pioner a Catalunya creat el setembre del 2000 per iniciativa de cinc Consells de dones del Baix Llobregat (Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí) i Drac Màgic, Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, amb l’objectiu de dinamitzar el debat públic sobre la representació de les dones als mitjans de comunicació.

Actualment, formen part de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació 32 municipis que sumen un total de 2.945.983 habitants. Més de 40.000 persones han gaudit de les activitats de l’Observatori al llarg d’aquests vint anys sent dones en el 85% dels casos.

Més infomació sobre la jornada

DECLARACIÓ DELS AJUNTAMENTS