PAM 2024-2027

El nou Pla d’Acció Municipal (PAM) de Santa Coloma arrenca amb l’inici del procés participatiu

El PAM (2024-2027) és un nou impuls per continuar construint una Santa Coloma millor. Amb les aportacions de la ciutadania es definirà el full de ruta que seguirà el govern municipal.

 

L'alcaldessa, Núria Parlon, ha presentat aquest dimarts 23 al Centre Pompeu Lab el Pla d'Acció Municipal 2024-2027 (PAM)

Santa Coloma de Gramenet, dimarts 23 de gener de 2024

L'alcaldessa, Núria Parlon, ha presentat aquest dimarts 23 al Centre Pompeu Lab el Pla d'Acció Municipal 2024-2027 (PAM), l'instrument de planificació estratègica més important que l'Ajuntament posa en marxa a l'inici de cada mandat, on es perfilen les accions que l'equip de govern es compromet a dur a terme durant els 4 anys de legislatura.

Núria Parlon ha definit el PAM com "el contracte social que signem cada 4 anys amb la ciutadania per transformar la realitat de Santa Coloma, que incorpora la mirada plural i diversa que té la ciutat, amb l’objectiu d’afrontar els grans desafiaments de futur en clau d’igualtat, habitatge, seguretat, acció climàtica…”

Per a l'alcaldessa estem davant del “moment més important del mandat, i l'elaboració del PAM presenta un gran repte, cal que sigui el més semblant al que la societat necessita, amb mecanismes d’incentiu i atracció perquè la gent participi i se l'escolti en positiu, amb voluntat transformadora. Volem, de manera positiva i propositiva, recollir idees de la ciutadania que poden millorar les línies d’unes accions que ja tenim definides i tenim la responsabilitat de desenvolupar”.

El PAM inclou els reptes socials, econòmics, ambientals, culturals i organitzatius per fer de Santa Coloma una ciutat més resilient, saludable, eficient i inclusiva, amb una millora contínua de la qualitat de vida de les persones que hi resideixen.

 


Un PAM basat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

A través de l’Agenda 2030, les Nacions Unides van adoptar un total de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que els governs i les administracions han d’aplicar per assolir la sostenibilitat del planeta.

L’Ajuntament veu en l’àmbit local un entorn d’oportunitat per a l’assoliment dels ODS i expressa el seu compromís basant el PAM en aquests objectius essencials per preservar l’estat de benestar de Santa Coloma.

Els ODS estan presents en les polítiques del Pla d’Acció Municipal, que s’estructuren en 6 eixos, 76 objectius i 373 accions, per tal d’assolir les grans prioritats de ciutat: Reducció de les desigualtats, Educació de qualitat, Igualtat de gènere i Ciutat Plural, Acció climàtica, Ciutats i comunitats sostenibles, i Aliances per assolir els objectius.

A més, el PAM té un caràcter transversal que cal acabar de definir i coordinar amb altres instruments de gestió que ha posat en marxa l’Ajuntament, com ara l’Agenda Urbana.

Com s’inicia el procés participatiu

A la presentació s'ha explicat al detall el procés participatiu que se seguirà per elaborar el PAM, que té com a objectiu sotmetre’l a la participació ciutadana amb la finalitat de reajustar, adequar, ampliar o millorar totes aquelles accions ja validades per la ciutadania en el programa electoral majoritàriament votat a les eleccions municipals de maig del 2023.

En una primera fase de debat públic i participació organitzada, fins al març el Servei de Participació Ciutadana convocarà les entitats i associacions ciutadanes a jornades de treball sobre els continguts del PAM. Aquestes reunions se celebraran de manera territorial i sectorialitzades per grups d’interès i estaran obertes també a la participació individual. Es desenvoluparan, com a novetat, amb tècniques d’innovació social per a la recollida d’idees, amb processos atractius que fomentin a la implicació ciutadana.

Posterioment, a la primavera, en una segona fase de recollida de propostes de la participació no organitzada, es recolliran les aportacions individuals dels colomencs i colomenques a peu de carrer en els diferents districtes a través d’un altre element innovador, la butlleta de participació gamificada, en forma de “joc de rascar”.

Nivells i dinàmiques de participació

La recollida d’aportacions ciutadanes es planteja en dos àmbits: el de la participació organitzada (entitats) i el de la participació no organitzada (individual). Encara que qualsevol persona pot participar lliurament dels dos àmbits, la recollida de propostes és necessari que es faci des de sistemàtiques diferents per obtenir resultats amb garanties.

Bàsicament, els nivells de participació que es proposen en són:

  • Sessions de treball amb les entitats o sectors d’interès de la ciutat. Ús de tècniques d’innovació social.
  • Visites a representants i personalitats significatives de la ciutat.
  • Instal·lacions al carrer per a la recollida de propostes, les carpes del PAM
  • Participacions a través del web municipal i de les xarxes socials.

En tots els casos, sempre es procura que els processos participatius generin sentiment de pertinença cap a la ciutat, promoguin el civisme i els valors, aportin coneixements sobre les polítiques municipals i que, en definitiva, suposin una major implicació dels colomencs i colomenques en els projectes i l’acció del seu ajuntament.

Tota la informació sobre el procés del PAM 24-27, així com la documentació associada i els calendaris de les sessions de treball es poden consultar a www.gramenet.cat/PAM24