SALUT MENTAL

Arrenca a Santa Coloma de Gramenet el Projecte MENTBEST

Es tracta d'un programa de prevenció del suïcidi, i reducció de la depressió i el malestar emocional. Aterra a Santa Coloma com a un projecte de 2 anys de durada finançat per UE Horitzó 2020.

 

 

 

Santa Coloma de Gramenet, 22 de març de 2024

Santa Coloma de Gramenet acollirà a partir del setembre de 2024 un projecte europeu de gran envergadura, MENTBEST, l'objectiu del qual és abordar de manera comunitària la prevenció del suïcidi, i la reducció de la depressió i el malestar emocional en aquelles comunitats de ràpida transformació.
Aquest projecte, en ser una intervenció comunitària, es beneficiarà de la participació activa d'aquelles organitzacions i associacions que estiguin ja arrelades en la localitat i que, per tant, coneguin de primera mà les necessitats i buits existents de la població a nivell de salut mental. Es tracta d'una intervenció ambiciosa que pretén implicar i interpel·lar a totes aquelles persones i institucions que puguin estar interessades i que identifiquin alguns problemes en l'atenció i abordatge del patiment psicològic dels habitants de Santa Coloma.

 

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, la Núria Parlón, assegura que "Santa Coloma de Gramenet és una de les cinc ciutats europees i la primera de tot l'estat Espanyol a adherir-nos al projecte MentBest, el que demostra el nostre compromís per garantir el benestar emocional de la ciutadania. Un dels efectes de la pandèmia per la Covid-19 ha estat l'increment dels problemes de salut mental entre la població i alhora les persones que pateixen depressió o estan en risc de suïcidi. A Santa Coloma és una realitat que ens preocupa i ocupa, i prova d'això és la nostra participació activa en aquest projecte comunitari cabdal des d'on treballarem en xarxa –administració, atenció primària, entitats i ciutadania- per a detectar població en risc, fer prevenció del suïcidi i abordar els símptomes de la depressió, dirigint-nos, especialment, a la gent jove, les persones grans, migrants, les persones aturades i les persones amb trastorn mental, que són actualment els col·lectius més vulnerables".

 

MENTBEST es desenvoluparà a Espanya i a altres quatre països europeus: Irlanda, Grècia, Albània i Estònia. El Dr. Benedikt Amann, psiquiatre i director de la Unitat d’Investigació del Centre Fòrum de l’Hospital del Mar, coordinarà la intervenció a Espanya, sent Santa Coloma de Gramenet el municipi triat per a la implementació.
Aquesta es basarà en el programa “community-based 4-level intervention program”, desenvolupat per l'Aliança Europea contra la Depressió (EAAD de les seves sigles en anglès), programa que ja s'ha utilitzat amb èxit per a combatre la depressió i prevenir el suïcidi en més de 17 països europeus. A més, es dissenyarà i es posarà a prova una nova aplicació guiada per intel·ligència artificial. A través de l'app, els usuaris podran millorar l'autogestió de la seva salut mental, gràcies a les dades recopilades pels seus telèfons mòbils.

 

Trobada de llançament a Santa Coloma de Gramenet el 8 d'abril

Per a donar inici al projecte,s'ha convocat una trobada amb tots els agents i institucions que tenen un impacte en la comunitat i, per tant, en la salut mental dels veïns i veïnes de Santa Coloma.
L'acte de presentació de MENTBEST es farà el proper 8 d'abril a les 19h a la sala d'actes del Centre Cívic Riu (c. President Companys, 9).

En la reunió es debatrà al voltant de les formes en les quals el projecte pot integrar-se en els recursos i xarxes ja existents a la zona, i s'identificaran les necessitats de les diferents entitats implicades, com els centres d'atenció primària, les associacions de migrants o la policia, entre d’altres.

El projecte MENTBEST arriba a Santa Coloma de Gramenet per a construir, des de la comunitat, un programa d'intervenció i prevenció eficaç i connectat amb les preocupacions dels seus ciutadans.

 

MENTBEST 
mentbest.com
 
Informació de contacte
 
Maria Miret
Responsable de Comunicació
dissemination.mentbest@uam.es
 
Per a més detalls de MENTBEST a Santa Coloma, contactar per correu electrònic amb: combina@researchmar.net