"Viu el Fondo", nou projecte de transformació social i comunitària a Santa Coloma

El projecte pretén posar en valor el barri del Fondo, millorar la convivència i enfortir el seu teixit associatiu. Es programaran accions amb la implicació de diferents serveis de l’Ajuntament i agents del barri, i amb l’aportació econòmica de gairebé 173 mil euros anuals de la Diputació de Barcelona.

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat avui el projecte de transformació social i comunitària "Viu el Fondo", un programa d'accions que té per objectius posar en valor el barri del Fondo, millorar la convivència des de la proximitat i enfortir el teixit associatiu i el treball en xarxa.

“Viu el Fondo” pretén promoure la transformació integral del barri en termes de cohesió social a través de la promoció i el desenvolupament comunitari tot i incorporant elements de millora que siguin sostenibles en el temps i perdurin en al territori. En aquest sentit, es realitzaran diferents accions que reforcin les relacions de les persones del barri amb el seu entorn i el sentiment de pertinença, a més de consolidar la percepció i identificació positiva de la diversitat cultural o posar en valor el teixit comercial i les persones que s’hi dediquen com a agents de convivència.

El barri del Fondo és dens, jove, divers i emprenedor. La seva transformació en termes de cohesió social suposa un repte que només podrem aconseguir amb la corresponsabilitat compartida per tots els agents que hi intervenen”, ha explicat l’alcaldessa Núria Parlon.

Mitjançant el projecte, l’Ajuntament organitzarà projectes col·laboratius que millorin les relacions i ofereixin activitats de qualitat en places i carrers a la ciutadania, recuperant la plaça del Rellotge com a espai de trobada. “També es treballaran amb diferents col·lectius, especialment els de joves i dones, perquè esdevinguin impulsors de les propostes de transformació”, ha afegit l’alcaldessa.

El projecte, que tindrà una durada mínima de dos anys, s’emmarca en la línia d’actuació de la Diputació de Barcelona “Barris i Comunitats, motors de transformació social”, que s’impulsa a 13 municipis per reduir les desigualtats socials, aportant la quantitat anual de 172.900 euros. A Santa Coloma, “Viu el Fondo” es desenvoluparà dins de les línies del Pla d’Acció Municipal 2020-2023, amb la implicació de diferents serveis de l’Ajuntament, i parteix d’iniciatives de caràcter comunitari que estan funcionant a la ciutat. El projecte social va acompanyat de les intervencions urbanístiques a l'espai públic que l'Ajuntament ja té en marxa o projectades.

Accions culturals, de lleure i comercials

Les accions del projecte s’inicien aquesta tarda amb “Sant Jordi al Fondo”, que oferirà diverses activitats a la plaça del Rellotge (de 17.30 a 20 h) creant un espai social i educatiu al voltant de la celebració catalana i l’intercanvi cultural. S’han programat actuacions de música, teatre, castells i un ball del drac xinès, a més de tallers dirigits a infants, joves i famílies, i la construcció d’un mural conjunt que s’exposarà després a la Biblioteca del Fondo.

El 22 de maig, al voltant del Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament (21 de maig), s’organitzarà una activitat comunitària per posar en valor la riquesa cultural del barri, i en la qual participaran una vintena de serveis i associacions, que inclourà un festival de danses del món, una exposició de fotografia i diversos espais sobre diversitat lingüística o salut comunitària.

Durant la primavera i l’estiu, es realitzaran activitats de tarda per a infants, joves i famílies que incidiran en temes relacionats amb el civisme, l’oci, l’esport o els hàbits saludables, entre d’altres. Les activitats tindran lloc tant a la plaça del Rellotge, com a la d’Alfons Comín o de la Mediterrània, on es recuperarà la pista esportiva com a espai juvenil.

De cara a la tardor i l’hivern, es programarà la fira gastronòmica “Sabors del Món”, un espai històric de promoció i reconeixement de la diversitat del barri del Fondo, i la fira de Nadal, amb l’objectiu de promoure les relacions de proximitat i la cohesió social.