MEDI AMBIENT

L’Ajuntament presenta un documental sobre les orenetes i la millora de la qualitat ambiental de les ciutats

El documental es diu ‘Orenetes i falciots. Edificis vius, Santa Coloma de Gramenet ciutat viva’ i vol contribuir a la protecció de la biodiversitat urbana, mitjançant l’educació ambiental de la ciutadania.

Acte de presentació aquest matí al Parc de Can Zam. D'esquerra a dreta: Álvaro Rodilla, Núria Parlon i David Perpiñán.

Santa Coloma de Gramenet, 8 de febrer de 2019.- Aquest matí, a l’Aula d’Educació Ambiental Isabel Muñoz, dins del parc de Can Zam a Santa Coloma de Gramenet, l’alcaldessa d’aquesta ciutat, Núria Parlon, ha presentat un documental sobre la importància de les aus rupícoles en la millora de la qualitat ambiental de les ciutats: ‘Orenetes i falciots. Edificis vius, Santa Coloma de Gramenet ciutat viva’. L’han acompanyat a l’acte el regidor de medi ambient, Álvaro Rodilla, i el productor del documental, David Perpiñán, expert en temes de medi ambient.

El documental ha estat ideat i impulsat per l’Ajuntament, i ha comptat amb la participació de diversos científics, tècnics, i veïns i veïnes. A més, ha tingut el suport del Consorci del Besòs, dels ajuntaments de Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs i Montcada i Reixac i de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

L’alcaldessa ha destacat que és molt important per una ciutat com Santa Coloma, densament poblada i amb moltes amenaces de contaminació, ‘fer una aposta clara per reivindicar la cura del medi ambient i la biodiversitat’. I ha afegit que ‘el documental serà un instrument educatiu, que ens ajudarà a transmetre aquesta visió als més petits i a la ciutadania en general, perquè tinguin més sensibilitat cap als entorns naturals que hem anat recuperant, com ara el riu Besós, una infraestructura verda que s’ha convertit en un element definitori de la nostra ciutat’.

 

Les orenetes cuablanca

A Santa Coloma de Gramenet crien diverses espècies d’orenetes i falciots. Una de les més emblemàtiques és la protagonista del documental, l’oreneta cuablanca, que fa els seus nius en colònia, a les finestres o als ràfecs dels edificis. Aquestes orenetes s’han pogut estudiar a les colònies que han fet al barri de les Oliveres i a l’edifici de l’antiga fàbrica CIBA. En total, a la ciutat es calcula que nien un total de 400 parelles d’orenetes cuablanca.

Aquestes aus són espècies rupícoles protegides. Es tracta d’aus que fan els seus nius a zones rocoses, però en aquest cas es parla d’aus que s’han adaptat a fer els seus nius a les ciutats. Són habituals al cel de Santa Coloma, sobretot a zones properes al riu Besòs, on és comú veure-les alimentar-se o agafar fang per a fer els seus nius.

Totes aquestes espècies, inclosos els seus nius i els seus ous, estan protegides per la legislació; entre altres raons, perquè són unes valuosíssimes  consumidores d’insectes. Una sola oreneta pot menjar entre 5 i 6 grams de mosquits diaris, equivalent a uns 2.500 mosquits al dia, i 500.000 mosquits en tota una temporada (més o menys des de finals de febrer fins a l’octubre).

 

Instrument educatiu

Així doncs, les orenetes són imprescindibles per controlar la població de mosquits i, per tant, per millorar la qualitat ambiental de les ciutats i el benestar dels veïns i les veïnes. Però per poder tenir cura d’elles, val la pena conèixer-les una mica millor. És per això que s’ha impulsat la gravació d’aquest documental, que vol ser un instrument educatiu de cara als escolars i a la ciutadania en general.

La iniciativa s’emmarca dins les accions que s’estan duent a terme des de l’Ajuntament, a través del Programa municipal de protecció i recuperació de la fauna salvatge, per donar a conèixer a la ciutadania les espècies protegides, però sobretot a l’alumnat de les escoles, a través del programa de sensibilització mediambiental que porta a terme el centre Ecometròpoli.

Cal recordar que qualsevol persona que es trobi amb un d’aquests animals ferit, s’ha de posar en contacte amb l’Ajuntament, al servei de Medi Ambient o amb Ecometròpoli,  on li indicaran què fer.

 

***Si voleu veure el documental contacteu amb nosaltres.

 

Per a més informació i/o contactes:

Servei de Comunicació

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Dori Morillo / Elsa Blasco

93 462 40 13 / 660 294 800
morilloga@gramenet.cat

blascoce@gramenet.cat

premsa.comunicacio@gramenet.cat