MEDI AMBIENT

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet posa en marxa una campanya de recollida d’oli domèstic

La campanya de sensibilització, ‘Santa Coloma Recicla’, vol fomentar entre la ciutadania el reciclatge de l’oli usat. Hi haurà un punt de recollida d’oli domèstic a cada un dels disset barris de la ciutat, per a que tothom en tingui un a prop de casa.

 

Presentació de la campanya, on apareixenl’alcaldessa Núria Parlon i la tinent d’alcaldessa Ana Belén Moreno, a prop d’un dels contenidors d’oli

Presentació de la campanya, amb l’alcaldessa Núria Parlon presenciant una demostració de com s’ha de fer el reciclatge de l’oli domèstic

Santa Coloma de Gramenet, 17 d’octubre de 2018- Aquest matí l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha anunciat, a la plaça del Barri Llatí,  la instal·lació de 14 nous punts de recollida d’oli usat a la ciutat, que s’afegiran als 3 ja existents en els mercats municipals. En una setmana aquesta ciutat tindrà 17 contenidors especials per al reciclatge de l’oli domèstic, un per cada barri. D’aquesta forma totes les veïnes i veïns en tindran un a prop de casa. Aconseguir la complicitat de la població en la recollida de l’oli usat és el principal objectiu de la campanya ‘Santa Coloma Recicla’, que ha començat avui. L’alcaldessa ha estat acompanyada en la presentació per la tinent d’alcaldessa i regidora de Via pública i neteja urbana, Ana Belén Moreno.

En paral·lel a la instal·lació dels contenidors, que arrancarà el pròxim dilluns, l’Ajuntament ha programat 5 jornades formatives de sensibilització per a la ciutadania. Durant aquestes formacions, que es faran a la via pública, es repartiran inicialment 3.000 embuts per facilitar la recollida d’oli usat.  Aquests embuts tenen la finalitat d’afavorir el procés d’emmagatzematge casolà de l’oli usat en ampolles o recipients de plàstic per posteriorment poder portar-los als contenidors de reciclatge de l’oli.

L’alcaldessa ha recordat, però, que per disminuir la contaminació provocada per l’oli domèstic és imprescindible la complicitat de tota la ciutadania: ‘Amb un petit gest podem aconseguir grans beneficis en una Santa Coloma més ecològica, cívica i responsable. Per això us demano la vostra implicació activa, que feu córrer el boca-orella, i que practiqueu el lema ‘Santa Coloma Recicla’. Entre tots i totes ho farem possible’.

Actualment, cada colomenc o colomenca utilitza una mitjana de 4 litres d’oli de cuina a l’any, però un 67% no es recicla, i acaba al clavegueram. Cada gota d'oli que es llença per l'aigüera augmenta l'obstrucció i la contaminació dels rius, canonades i desguassos públics. I el pitjor és que provoca la multiplicació de les plagues urbanes i un ecosistema molt malmès. De fet, una única gota d’oli pot arribar a contaminar fins a 1.000 litres d’aigua. Per això, la campanya ‘Santa Coloma Recicla’ destaca que ‘Cada gota compta’.

Amb el reciclatge de l'oli domèstic s'aconsegueixen avantatges per a tots i totes, i per partida doble: per una banda, s’evita la contaminació dels espais públics i, per l'altra, cada litre que es recicla es pot transformar en un litre de biocombustible dièsel, sabons i altres productes respectuosos amb el medi ambient.

Punts de recollida d’oli usat

Els nous contenidors tindran una capacitat de 240 litres, i la pròxima setmana ja estaran tots instal·lats en les següents ubicacions: Cr. d’Aragó, nº38 amb Cr. Dels Almogàvers, nº14 / Cr. Menorca - Centre Cívic / Cr. d’Irlanda, nº68 bis / Cr. Mn. Camil Rossell, nº20 / Plaça del Mercat de Sagarra / Cr. Elcano, nº18 amb Cr. De Sant Jordi, nº54 / Cr. De Mn. J. Verdaguer, nº131 / Cr. Milton front, nº26 / Cr. de Pep Ventura, nº1 / Plaça d’Alella / Cr. De Florència, nº15 / Av. De la Pallaresa, nº72 / Av. De Santa Coloma, nº44 / Parc de l’Amistat / Plaça Santa Rosa / Av. Primavera, nº56 amb Cr. D’Ausiàs Marc / Cr. d’en Singuerlin, nº2.

La campanya ‘Santa Coloma Recicla’ té un cost de 41.000 €, i es paga amb l’1% del contracte que l’Ajuntament té amb les empreses de neteja de la ciutat. Quantitat (l’1%) que és l’acordada per realitzar campanyes de sensibilització.

   

Per a més informació i/o entrevistes:

Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Dori Morillo / Elsa Blasco
93 462 40 13 / 660 294 800

morilloga@gramenet.cat

blascoce@gramenet.cat