La ‘primavera gastronòmica’ mostrarà la qualitat, diversitat i potencial de la restauració de Santa Coloma

Aquest cap de setmana torna la ‘Mostra Gastronòmica’ a la rambla de Sant Sebastià. La ciutat es consolida com a ciutat gastronòmica referent a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Els responsables de la Cuina de la Loli amb l'alcaldessa i el primer tinent d'alcaldessa

Santa Coloma de Gramenet, 17 d’abril de 2018- Aquest matí l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat al restaurant la Cuina de la Loli, el gruix de les activitats i esdeveniments que formen part de la ‘primavera gastronòmica’, una nova iniciativa per posar en valor la varietat i qualitat de la gastronomia colomenca i alhora servir com element d’atracció i promoció turística de la ciutat. Amb aquesta nova iniciativa Santa Coloma es vol consolidar com a referent de ciutat gastronòmica a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
 
Sota el paraigües de la ‘primavera gastronòmica’, l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, amb la col·laboració de l’ACI i dels restaurants de la ciutat, ha volgut concentrar, des d’aquest cap de setmana i fins a principis de juny, tres grans esdeveniments de ciutat, com són la nova ‘Mostra gastronòmica’, el ‘Santa Coloma Degusta’ i la fira ‘Els sabors del món’.

El primer dels esdeveniments serà la Mostra Gastronòmica, que se celebra aquets cap de setmana (dies 20, 21 i 22 d’abril) a la rambla de Sant Sebastià. La Mostra torna amb la participació enguany de 26 d’establiments de restauració local i quatre bodegues. S’hi podran degustar diferents platets i tapes, que serviran d’exemples de la qualitat i la diversitat que ofereix la gastronomia colomenca.

A l’acte de presentació d’avui l’alcaldessa ha estat acompanyada per al primer tinent d’alcaldessa Esteve Serrano, el regidor de Comerç. Pedro L. Cano i la presidenta de l’ACI, Laia Muñoz. L’alcaldessa ha destacat “la important implicació de l’ACI, dels establiments de la restauració participants i el paper del Campus de l’Alimentació de la UB, ubicat a la ciutat, per impulsar Santa Coloma de Gramenet com a pol d’atracció gastronòmic i especialitzat en l’alimentació i la salut’. Pel que fa a la Mostra Gastronòmica l’alcaldessa ha destacat especialment “el caràcter inclusiu que tindrà aquesta edició, quant al disseny sense barreres arquitectòniques perquè tothom pugui gaudir-la, tant persones amb mobilitat reduïda, com aquelles que van en cadires de rodes o amb cotxes de bebès”.
En aquest sentit, els estands dels bars i restaurants presents a la Mostra comptaran amb barres que estaran a l’alçada de les persones amb cadires de rodes; també s’ha dissenyat el recorregut eliminant al màxim els obstacles -tapes de cables dissenyats perquè no sigui un impediment per a les cadires de rodes- wc adaptats, 200 programes editats en Braille i una App per a persones cegues.  
 
El ‘Santa Coloma Degusta’ aposta pels menús

Enguany, el ‘Santa Coloma Degusta’ se celebrarà del dia 1 al 31 de maig  i oferirà més de 20 activitats repartides per tota la ciutat i un total de 37 establiments participants (l’any passat van ser 25). Aquest any la novetat son els menús. Fins ara s’oferia tapa i beguda als locals participants amb un preu reduït. Aquest any, amb l’aposta pels menús es vol fer que el públic estigui més estona als establiments i bodegues per conèixe’ls més a fons.
També destaca el paper del Campus de l’Alimentació de la UB, l’alumnat del qual formarà part del jurat del concurs per seleccionar la millor tapa del ‘Santa Coloma Degusta’, que tindrà en compte les propietats nutricionals, a més de la posada en escena, entre altres. La fira ‘Els sabors del mon’, organitzada per l’ACI amb la col·laboració de l’Ajuntament també se celebra enguany a la plaça del Rellotge (27 de maig). Serà una bona ocasió per degustar plats de diferents països del món, D’aquesta manera, l’emblemàtica plaça del barri del Fondo tornarà a convertir-se en l’àgora de la gastronomia de la ciutat amb degustacions i activitats de diferents cultures.

Un Campus i una Escola de Restauració de referència
La primavera gastronòmica també vol posar en valor els equipaments de formació en ciències de l’alimentació de primer nivell que té aquesta ciutat. Com és el cas del Campus de l’Alimentació de la UB, d’excel·lència internacional i on s’estan formant els futurs nutricionistes i xefs d’arreu de Catalunya. També cal destacar en aquest curs 2017-2018 la nova seu de l’Escola de Restauració de Santa Coloma (ERESC) amb mateix Recinte Torribera on també s’hi ubica el Campus. Totes dues institucions estan presents a la ‘primavera gastronòmica’.
En definitiva, en la nova iniciativa de la primavera gastronòmica -amb els tres esdeveniments mencionats- s’hi implicaran un total de 40 restaurants locals i s’hi s’oferiran  més de 20 activitats durant més d’un mes, que van des de maridatges, a tallers de cuina i un showcooking, entre altres, a càrrec del xef colomenc amb una estrella Michelin, Victor Quintillà. La primavera gastronòmica finalitzarà amb un pícnic al parc de Can Zam el 3 de juny, per unir gastronomia i medi ambient a l’aire lliure.