ARTS ESCÈNIQUES

El 7 de novembre comença l’11a edició del FITI, el festival més antic de teatre inclusiu a Catalunya

El Festival biennal Internacional de Teatre Integratiu (FITI) de Santa Coloma vol canviar mirades, tombar prejudicis i sensibilitzar cap a realitats poc conegudes. Sota el lema «Fem inclusió, fem revolució», s’han programat del 7 al 10 de novembre i el 2 de desembre diverses estrenes de teatre i dansa. Hi participaran una cinquantena de persones amb diversitat funcional, provinents de quatre companyies de teatre inclusiu.

 

Foto de la presentació de l'11à edició del FITI.

Dossier de premsa de l'11à edició del FITI.

Santa Coloma de Gramenet, 5 de novembre de 2019.- Avui s’ha presentat al Teatre Sagarra l’11a edició del FITI, el Festival biennal Internacional de Teatre Integratiu de Santa Coloma de Gramenet, que tindrà lloc del 7 al 10 de novembre i el 2 de desembre. Amb vint-i-dos anys d’història, es tracta del certamen més antic de teatre inclusiu a Catalunya. És una iniciativa de la companyia Alquimistes Teatre i l’Ajuntament de la ciutat, que té per objectiu esdevenir una eina de transformació social per obrir les mirades, tombar prejudicis, trencar barreres, i sensibilitzar cap a altres realitats poc conegudes.

A l’acte hi han assistit l’alcaldessa, Núria Parlon, la tinenta d’alcaldessa de Cultura, Petra Jiménez, la codirectora de la Companyia Alquimistes Teatre i codirectora artística del FITI, Verónica Ramírez, i el president d’Alquimistes Teatre, Ferran Soler. Han aprofitat la presentació per signar un nou conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i Alquimistes, per constatar la voluntat mútua per fer del FITI el millor festival de teatre integratiu.

L’alcaldessa ha explicat que és un projecte que té un valor sentimental, cultural i escènic per Santa Coloma: “És un orgull haver arribat a l’11à edició d’un festival que té caràcter internacional, que és reconegut fora de la ciutat, i que fa una aposta clara pel teatre integratiu i per l’apoderament dels joves de Santa Coloma, que a través de les arts escèniques tenen una manera de comunicar-se i expressar al món la necessitat de què les institucions públiques, especialment, i també la societat civil, s’impliquin per fer possible una societat inclusiva”

Enguany, sota el lema «Fem inclusió, fem revolució», s’han programat  diverses estrenes de teatre i dansa, així com altres activitats, protagonitzades per una cinquantena de persones amb diversitat funcional, provinents de quatre companyies de teatre inclusiu de l’àmbit català (Santa Coloma, Barcelona i La Garriga) i estatal (Sevilla). El Teatre Sagarra acollirà el gruix d’aquesta programació, que dóna l’oportunitat al públic general de viure una experiència artística i cultural proposada per persones amb capacitats diferents. Durant el FITI també hi tindrà cabuda la reflexió, amb una taula rodona i la projecció cinematogràfica de l’èxit de taquilla Campeones.

Programació


El teló s’obrirà el dia 7 de novembre amb la proposta de teatre escolar De quin color volem el mar? (11 h), de Els Dofins. Els organitzadors del certamen, Alquimistes Teatre, també estrenaran Rebelión en la Granja (dia 9, 20.30 h) i es comptarà amb dues propostes destacades: una de teatre, Qui ets? (dia 8, 21 h), de l’escriptor i periodista Màrius Serra, i una altra de dansa, Society (dia 10, 19 h) amb la companyia sevillana i referent internacional, Danza Mobile.

La projecció de Campeones, de Javier Fesser, serà el 7 de novembre (19h). També es mostrarà el vídeo clip Som amics, producció dels artistes locals Javi Jareño i Alex Mas, amb la participació d’Alquimistes teatre (dia 9 h, 20.30 h). La Taula Rodona Protagonistes Nosaltres tindrà lloc el dia 8 (18 h), a la Sala Miquelet, on hi participaran ponents integrants de diferents formacions artístiques inclusives. El mateix dia, a la plaça de la Vila, hi haurà una trobada amb la Colla de Tambors i Bombos Cipriano Nogues i una cercavila que arribarà al Teatre Sagarra (20 h).

Una aposta de visibilitat 

Amb el FITI, l’art esdevé un esglaó, un vehicle cap a la visibilitat i la veritable inclusió. Tal com expressen els protagonistes del FITI, els i les artistes amb algun tipus de discapacitat tenen coses a dir, sensibilitats per compartir i nous llenguatges artístics per mostrar. És una cita que aposta per la democratització de l’art, evidenciant que no només tothom té possibilitats d’accedir com a persona espectadora, sinó que també hi pots participar com artista i subjecte creador.


“Fa un parell de dècades, moltes persones amb diversitat funcional es quedaven a casa, perquè semblava que no hi havia espai a la comunitat per a elles. En canvi, avui en dia neixen artistes en diferents disciplines que ens mostren nous llenguatges escènics, i que estan conquistant espais, com sales de teatre o dansa, on abans era impensable formar part de la programació estable”, ha explicat Verónica Ramírez.

Pinzellada històrica


El FITI és el festival de teatre inclusiu més antic de Catalunya. Va néixer a Santa Coloma de Gramenet l’any 1999. A partir del treball conjunt d’un grup de persones d’Albandis –entitat dedicada a l’atenció de persones amb discapacitat psíquica– i del grup de teatre Carro de Baco, va sorgir la Companyia Alquimistes Teatre, que va ser el motor d'aquesta mostra, pionera en el binomi arts escèniques-discapacitat. Des d’aleshores, han participat tant companyies nacionals com internacionals. La passada edició (2017) van tenir molt èxit, amb l’assistència de més de 2.200 persones.


Per a més informació i/o contactes:

 
Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Dori Morillo / Elsa Blasco
934624013/660294800
morilloga@gramenet.cat
blascoce@gramenet.cat