Obertura nous establiments
Qualsevol ciutadà, ciutadana o empresa que vulgui iniciar una activitat a la ciutat de caire alimentari ha de presentar una Declararació responsable d'inici d'activitat alimentària a l'OIAC. Aquest i altres tràmits els podeu realitzar des de la Finestreta Única Empresarial (FUE)
Cada tipus d'establiment alimentari ha de complir uns requisits higienicosanitaris descrits a la normativa vigent.
Per tal de facilitar la informació de les activitats més comunes a la ciutat, el Servei de Salut Pública ha realitzat unes fitxes descriptives per tipus d'activitats alimentàries. Es recomana consultar-les abans d'iniciar cap tipus d'obra o acondicionament del local, ja que s'hi especifiquen aspectes d'instal·lacions i materials.
Quins són els requisits sanitaris per als diferents tipus d'establiments alimentaris?
Restauració
- Bar Local amb barra que ven begudes i pot oferir tapes o entrepans.
- Bar Restaurant A més de l'activitat de bar té servei de menjars.
- Restaurant Té servei de menjador i cuina sense barra.
- Plats preparats o rostisseria Elaboració i venda de menjar per emportar cuinat i precuinat.
- Bar de temporada Local amb barra que ven begudes i pot oferir tapes o entrepans que obre alguns mesos a l'any.
Carn i derivats
- Carnisseria Establiment de venda de carn fresca que pot filetejar i picar la carn, però no elaborar.
- Cansaladeria A més de l'activitat de carnisseria té un obrador per elaborar productes carnis
- Xarcuteria A més de l'activitat de carnisseria i cansaladeria amb obrador, fa embotits i altres preparats carnis.
Peix i derivats
- Peixateria o marisqueria Venda especialitzada de peix fresc i descongelat.
- Bacallaneria Venda de bacallà i altra pesca salada que també pot vendre envinagrats.
Vegetals i derivats
- Fruita i verdura Venda de fruites i hortalisses fresques, llegum crua, gra i fruit sec a granel.
- Llegums cuits Venda o elaboració de llegum cuits i altres productes cuits.
Pa i pastisseria
- Fleca o forn Venda de pa i productes de la fleca que pot tenir o no terminal de cocció (forn).
- Fleca o forn amb degustació A més de l'activitat de fleca o forn té taules on consumir els productes de la botiga.
- Fleca o forn amb degustació i obrador Elaboració i venda de pa i productes de la fleca amb obrador, té taules on consumir els productes de la botiga.
- Fleca o forn amb obrador Elaboració i venda de pa i productes de la fleca amb obrador.
- Pastisseria Venda de productes de pastisseria.
- Pastisseria amb degustació Venda de productes de pastisseria amb una zona de degustació dels productes de la botiga.
- Xurreria Venda i elaboració de masses o patates fregides.
Polivalents (supermercats i altres)
- Queviures Botiga petita (fins a 100 m2) que ven diferents productes envasats i fruites o verdures.
- Supermercat Botiga d'una dimensió mitjana (més de 100 m2) que ven diferents productes envasats i fruites o verdures.
- Supermercat pluriactivitats Supermercat que també inclou seccions amb personal (carn, peix, forn, etc.).
- Congelats Establiment especialitzat en la venda d'aliments ultracongelats.
- Magatzem adicional Magatzem d'un establiment alimentari ubicat fora de les seves dependències.
- Màquina expenedora Màquina de vending de menjar preparat.
Altres
- Gelateria o orxateria Venda de gelats, orxates o similars.
- Herbodietètica Venda d'herbes seques, espècies i altres.
- Celler Venda especialitzada de begudes alcohòliques a granel o en ampolla.