Carrers per a vianants

Una de les principals actuacions que es duran a terme de forma immediata dins del ‘Pla per garantir la Salut en els Espais Públics de Santa Coloma de Gramenet’ serà el tall al trànsit de més de 30 trams de carrer de la ciutat, que són més de 8,5 km. L’objectiu principal és alliberar espai públic per a la ciutadania, de manera que sigui possible respectar el distanciament físic mínim entre persones de 2 metres que recomanen les autoritats sanitàries per prevenir i evitar nous contagis.

En aquests trams de carrer que es tallaran al trànsit, la prioritat serà per als vianants i les bicicletes, tot i que a través dels mateixos podran circular els vehicles de les veïnes i veïns de la zona, càrrega i descàrrega, serveis municipals, serveis d’emergència i el transport públic.

En total es guanyaran 36.000 m² d’espai per a la ciutadania en més de 25 carrers repartits per tota la ciutat, de manera que els colomencs i les colomenques disposaran d’un espai públic pacificat per caminar a 10 minuts de casa seva a peu. 

Finalització del tall de carrers a la ciutat

Donades les circumstàncies excepcionals i els reptes als que, com a societat, es van donar i vam haver d’afrontar durant la primera onada del COVID-19 (entre mitjans de març i finals de juny de 2020), diversos ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), entre els quals es troba l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, es van veure obligats a prendre mesures provisionals per garantir el distanciament físic entre la població.

 A Santa Coloma es va dissenyar un operatiu de talls de circulació al trànsit en franges horàries a diversos trams de carrer de la ciutat (coincidint amb les franges horàries determinades pels Decrets de l’Estat d’Alarma de l’Estat que limitaven la mobilitat), atorgant en aquests trams de carrer prioritat a la mobilitat a peu i amb bicicleta, amb l’objectiu d’incrementar l’espai públic disponible per a la ciutadania per poder respectar el distanciament físic recomanat per les autoritats sanitàries per evitar els contagis per COVID-19.

Amb l’aixecament de l’Estat d’Alarma a finals del mes de juny, que va suposar l’entrada en el que es va anomenar la “nova normalitat”, es van aixecar totes les restriccions a la mobilitat de les persones que van estar vigents a tot el territori espanyol. Per aquest motiu, els talls de carrer amb l’objectiu d’incrementar, de manera provisional, l’espai disponible per als vianants per garantir el distanciament físic, van deixar de tenir sentit i es va decidir finalitzar amb aquest operatiu de talls de trànsit.

No obstant, d’acord amb la prioritat que es dona a la mobilitat sostenible, per part de l’Ajuntament de Santa Coloma es continuarà treballant, en endavant, per recuperar espai públic per als vianants de manera definitiva, per afavorir la vida al carrer i les relacions socials entre veïnxs de la ciutat, per incrementar la segureta viària i per reduir la contaminació atmosfèrica i acústica, que repercuteix de manera directa en una millora de la qualitat de via de la població.

En aquest sentit, s’ha signat amb un consens total, per part de totes les forces polítiques amb representació al Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, el Pacte local per a la reconstrucció social, econòmica i cultural de Santa Coloma de Gramenet, en el que es detallen un conjunt de propostes per fer front als efectes a curt, mitjà i llarg termini que la pandèmia ocasionada pel COVID-19 pot tenir sobre la ciutat.

Clica per veure i descarregar el document del Pacte Local per a la reconstrucció social, económica i cultural de Santa Coloma

Algunes de les actuacions que es recullen al Pacte Local tenen a veure amb l’impuls de la mobilita sostenible i la recuperació de l’espai públic per a la ciutadania.

Llistat dels carrers

CARRERS PER A VIANANTS

Barri per a vianants Tall als carrers Tram de tall
Can Peixauet Av. Jacint Verdaguer C. Sant Joaquim
    Av. Santa Coloma
Can Mariner Av. Jacint Verdaguer C. Irlanda
    C. Camprodon
  Av. Jacint Verdaguer Roselles
    Ramón Llull
Fondo Av. Jacint Verdaguer C. Dalmau
    Bruc
  Av. Jacint Verdaguer C. Doctor Pagès
    C Magallanes
  Av. Jacint Verdaguer C Magallanes
    C. Irlanda
  Passatge Irlanda C Magallanes
    C. Irlanda
Sagarra C. Sant Josep C. Irlanda
    C. Sagarra
  C. Pompeu Fabra Av. Generalitat
    Sant Carles
  C. Pompeu Fabra Av. Santa Coloma
    Sant Carles
Riu Sud C. Pompeu Fabra Av. Santa Coloma
    C. Sant Joaquim
Riu Nord C. Mare de Déu dels Àngels Av. Francesc Macià
    Baró
Centre C. Rafael Casanovas (i Major) Pg. Jaume Gordi
    Sant Carles
Llatí C. Roma Milà
    C. Florència
  C. Roma Florència
    Mozart
  C. de la Plata C. Perú
    C. Santa Eulàlia
Singuerlin Alt C. Singuerlin Av. Anselm de Riu
    C. Aguileres
  C. Singuerlin C. Aguileres
    Av. Catalunya
Can Zam C/Víctor Hugo Av. Anselm de Riu
    Parc Can Zam
  Pg. Can Zam Av. Anselm de Riu
    Av Francesc Macià (rotonda)
  C. Clara Campoamor Av. Francesc Macià
    Pg. Can Zam - Av Pallaresa

Qui pot utilitzar aquests trams de carrers?

  • La ciutadania per desplaçar-se a peu i / o amb bicicleta.
  • Els autobusos que tinguin aquests trams com a part del seu recorregut de línia.
  • Els veïns i les veïnes de la zona, que circulin amb el seu vehicle.
  • Les furgonetes i els vehicles industrials per a realitzar operacions de càrrega i descàrrega en establiments que es trobin a la zona tallada.
  • Vehicles d'emergència (bombers, ambulàncies o policia).
  • Els Serveis Municipals (recollida de residus i neteja viaria, parcs i jardins, etc.).