Manifest Unitari NO A LA MAT!

Red Eléctrica Española vol construir una linia de Molt Alta Tensió (400 kV) aprofitant el filat ja existent d'Alta Tensió (220kV) actual, que travessa la muntanya de Santa Coloma de Gramenet i altres municipis.

Aquest projecte té un fort impacte mediambiental i sobre la salut de la població.

Ens oposem frontalment a l'execució del projecte de Red Eléctrica Española i n'exigim la seva aturada immediata.

Aquesta setmana el projecte ha començat a executar-se amb l'ampliació de la subestació transformadora situada als terrenys que hi ha davant del Cementiri Municipal al barri de les Oliveres, tot afectant altres barris, veïnat, béns i infraestructures de la zona urbana i, molt directament, de la zona forestal protegida de la Serra de Marina.
Davant d'aquests fets volem expressar el següent:
Que la línia MAT projectada passa a menys de 150 metres del barri de les Oliveres i a  75 de Can Franquesa. Així, Red Eléctrica no respecta el principi de precaució que aconsella allunyar les torres elèctriques de la zona urbana (500 metres).Que la nova línia de 400 kV es vol estendre pel traçat actual de les torres que travessen el Parc Natural de la Serra de Marina i afecta directament la zona d'habitatges de tot el districte III de la ciutat (Oliveres, Can Franquesa, Singuerlín i Guinardera). A més, el traçat de REE trinxa la zona més frondosa del Torrent de les Bruixes (el bosc de ribera central).

Que aquest projecte suposa impactes substancials a nivell paisatgístic per la seva magnitud, no respecta la distància recomanada de precaució pel que fa a edificis i habitatges, suposa un impacte pel que fa a la contaminació acústica i produeix efectes negatius sobre la vegetació, per desforestacions totals i increment de l'erosió de les zones afectades, així com també conseqüències sobre la salut.

Que fins al dia d'avui, Red Eléctrica no ha realitzat cap estudi d'impacte ambiental, necessari per aquest tipus de projecte encara que hagi estat declarat d'utilitat pública.

Que rebutgem que REE vulgui crear una autopista elèctrica de màxim voltatge travessant la muntanya de Santa Coloma de Gramenet sense comptar amb la participació, el debat i el consens de la ciutadania.

Que, per tant, REE ha demostrat no complir els seus compromisos amb la societat, donant l'esquena a les normes de responsabilitat social corporativa i a les normes europees de qualitat ambiental.

Que demanem la nul•litat de la declaració d'utilitat pública del projecte, tant de la línia, com de la subestació.

Que REE d'esquenes a tothom ha iniciat les obres de la subestació, obres que totes i tots hem de participar activament per aturar.

Que qüestionem l'actual model antidemocràtic de subministrament, distribució i consum energètic i volem un debat ciutadà que obri la porta a un altre model energètic que acosti producció i consum.

Que és imprescindible la implicació de tota la ciutadania, i especialment del veïnat dels barris més afectats en contra d'un projecte al qual Santa Coloma diu NO.

PER LES OLIVERES
PER CAN FRANQUESA
PER SINGUERLÍN
PER LA GUINARDERA

PER SANTA COLOMA

NO A LA MAT
NO A LA CONSTRUCCIÓ DE LA SUBESTACIÓ DE RED ELÉCTRICA DE ESPAÑA