Skip to main content

Dia d'Europa - 9 de maig

Declaració del Consell Català del Moviment Europeu subscrita per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

logo del Consell Català del moviment europeu

El9 de maig de cada any celebrem el Dia d’Europa amb motiu de la solemne declaració, feta a París per l’aleshores ministre d’Afers Exteriors francès, Robert Schuman, que proposava la creació de la primera de les comunitats europees. Aquest any en farà setanta, d’aquell 9 de maig de 1950, i la celebració serà diferent de la d’altres anys; es tractarà, per a la majoria dels europeus, d’una celebració feta des del confinament, fruit de la pandèmia provocada per la Covid-19.Avui més que mai, cal dir-ho amb particular força des del Consell Català del Moviment Europeu, els principis essencials d’aquella solemne declaració en favor de la pau, la solidaritat i la unitat han de ser tinguts plenament en compte, i respectats, en uns moments en què el conjunt de les societats que formem part de la Unió Europea es poden veure durament afectades per la crisi post-coronavirus. Europa afronta una crisi global, probablement la crisi més profundade la nostra generació. Les decisions preses per la ciutadania i els governs en les pròximes setmanes condicionaran el món durant els propers anys. No només s’hauran de modificar els sistemes sanitaris, sinó també l'economia, la política i la cultura. Haurem de decidir quina Europa volem quan passi la tempesta.

Els temps que vivim són excepcionals i haurem de triar entre algunes opcions importants. La primera és entre la vigilància totalitària i l'apoderament ciutadà. La segona és entre l'aïllament nacionalista i la solidaritat entre països. La pregunta que ens hem de fer és aquesta: Europa és una comunitat unida en la seva diversitat, conscient de les seves responsabilitats globals, o és tan sols una associació instrumental d’egoismes suïcides? Creiem que la pandèmia del coronavirus i la crisi econòmica i social ofereixen a Europa una oportunitat extraordinària per decidir avançar cap a una unitat més profunda o, per contra, per renunciar irreversiblement al projecte federalista. Dependrà de les decisions dels governs, del Consell Europeu i de les institucions de la UE;però, sobretot, dependrà de la mobilització apassionada i competent de la ciutadania europea.Ens correspon a nosaltres, ciutadans i ciutadanes, veure que no es pot culpar la Unió perno haver definit una política comuna davant d'aquesta pandèmia, ja que la salut és responsabilitat dels estats membres i, mentre no adoptem l’opció federal, no la podrem culpar de no disposar d’un executiu comú. Ens correspon a nosaltres, ciutadans i ciutadanes, veure que la Unió no és més que la suma dels seus estats membres, una unió d'estats nació, i que la nostra unitat i les nostres institucions comunes no han funcionat tan malament, més aviat al contrari, en aquesta crisi. I ens correspon a nosaltres, ciutadans i ciutadanes, demostrar que la UE és una comunitat de valors amb un destí compartit, el punt de referència clau per a la seva ciutadania i estats membres davant d’un món global turbulent amb amenaces polítiques, econòmiques i sanitàries . És l’hora de la unitat europea, no de la divisió nacional.

En les darreres setmanes, quan Europa ha actuat, les seves respostes han estat a l’altura del desafiament. Pensem en la relaxació de les normes sobre les ajudes estatals, que han permès als nostres països dur a terme importants intervencions per donar suport als seus ciutadans i ciutadanes i a les empreses. També són positives les iniciatives preses per la Comissió Europea amb la presentació del programa SURE com a suport permitigar els riscos d'atur en cas d'emergència, com és el cas actual, i pel BCE de comprometre 750.000 milions d’euros en el mercat de bons o l’acord de l’Eurogrup per mobilitzar 540.000 milions d’euros en préstecs i llançar a mitjà termini un “fons de recuperació” que rellanci l’economia un cop superada l’emergència sanitària. Totes mesures necessàries però no suficients perquè una situació d’emergència excepcional requereix remeis excepcionals.

En poques setmanes, la Comissió Europea presentarà una nova propostapressupostària per als anys 2021-2027.La proposta actual segueix sent d’1,087 bilions d’euros per a set anys.O l'1 % del PIB, de la riquesa produïda a Europa.Exigim que els governs dels estats membres facin una proposta molt més ambiciosa, al voltant de la iniciativa presentada pel Parlament Europeu fixada en un 1,3 % com a mínim del PIB. Escoltem un altre cop Mario Draghi quan ens diu que “s’ha de fer el que sigui necessari per salvar la nostra indústria i la nostra economia, que també implica el nostre nivell d'ocupació". La UE ha de combinar necessàriament una onada de solidaritat antivirus amb una nova solidaritat financera. Totes aquestes mesures financeres han de servir per ajudar a salvaguardar, tant com sigui possible, la subsistència bàsica de les persones, el respecte per l'estat de dret i les estructures comunes.Malgrat la conjuntura present, no volem deixar de banda el nostre suport a la realització de la Conferència sobre el futur d’Europa i a les prioritats presentades per la Comissió Europea. Ara es fa més evident que aquesta iniciativa arriba amb un cert retard, però no contradiu la necessitat que es dugui a terme. La Comissió i els estats membres han d’accelerar la consolidació del Pacte Verd, d’una nova política industrial que doni preferència a sectors estratègics i l’adaptació a l’era digital, endegar una autèntica política social en el marc europeu, reforçar les mesures per convertir-se en una potència política d’abast planetari, avançar cap a un Pacte de Migració i Asil i donar un nou impuls a la democràcia europea o, encara més, a una recuperació de les essències democràtiques.

Demanem també una estricta atenció a les mesures que defensen les nostres llibertats personals, avui amenaçades tant per les severes mesures de lluita contra el contagi de la Covid-19 com pels comportaments de determinats grups políticsi ideològics. Tota la normativa que restringeix els drets humans ha de ser de caràcter temporal, respectant la prioritat de la seguretat jurídica, limitant-se al que és necessari per combatre el coronavirus, i ha de romandre sota el control democràtic del Parlament Europeu i dels parlaments nacionals, l'opinió pública lliure i la judicatura independent. Som ciutadans i ciutadanes de les democràcies europees on els acords i les divergències s'expressen obertament.Però no hem d’oblidar que vivim en un món on les relacions i la cooperació internacionals són fonamentals per a la supervivència de tots. Sense aquestes, hi ha poques possibilitats de guanyar la batalla contra el virus. Les fronteres es reobriran i el comerç es reprendrà perquè és vital per als nostres pobles. A més, el virus també arribarà a l’Àfrica, a l’Amèrica Llatina i als països més empobrits del planeta. Només un esforç global concertat serà capaç d’erradicar-lo a través de la coordinació de mesures de contenció, l'intercanvi de medicaments i la posada en comú de recursos mèdics. Europa podria prendre la iniciativa. Una iniciativa que estaria en consonància amb els seus interessos i valors.

Finalment, creiem fermament que l’Europa que sortirà d’aquesta tempesta serà millor, i ha d’aprofitar la seva reconstitució per continuar donant suport als drets igualitaris de les dones i també a totes aquelles persones que són marginades pels poders públics i per un sistema econòmic basat en el benefici a curt termini, i que ha de fer un esforç més gran per reduir les desigualtats socials, mitjançant la justícia fiscal i la defensa d'una feina digna per a tothom.És important que recordem queestem units en la diversitat, tenint en compte les especificitatsi inquietuds, nacionals, regionals i locals, ideològiques i religioses.Els governs i la ciutadania han de creure en el poder d’Europa, que ens ha donat setanta anys de col·laboració i pau. Avui més que mai hem d’invertir en el nostre futur comú.El Consell Català del Moviment Europeu aprofita aquesta Declaració per exigirals governs de totes les nacions europees que avancin en la cessió de sobirania per aconseguir una Europa més forta, és a dir, una Europa federal, que és l’objectiu final del MovimentEuropeu

Acte conmemoratiu

  El Consell Català del Moviment Europeu organtiza un acte telemàtic per celebrar el Dia d'Europa. Dissabte, 9 de maig a les 12h.

Podreu accedir a www.ccmeur.cat