Els passats 27 i 28 de maig, una representació del Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FòrumSD) vam participar a la cinquena edició del Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats celebrat a Barcelona. Aquesta trobada del sector ha estat organitzada pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i el Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, i ha comptat amb la col·laboració del FòrumSD.
El fil conductor d’aquest any ha estat Navegar (avançant) en els marges de la intervenció social. Aquests marges que fan referència als que s’han superat i als que caldrà superar. Però també es refereixen a aquells espais fora del funcionament convencional on les persones que treballen per defensar els drets de les persones més vulnerables dels nostres pobles i ciutats ho fan des d’una flexibilitat guanyada a la rigidesa del sistema.
Les diferents conferències, taules rodones, comunicacions, tallers i experiències han servit per constatar que cal repensar-ho tot i que és precisament des d’aquests marges que és possible la transformació de l’atenció a la ciutadania que més ho necessita. I aquesta transformació va més enllà de protocols, fitxes, resums i memoràndums.
La taula rodona De què es queixa la ciutadania: treball amb Sindicatura, va posar de relleu que tant les sindicatures com totes les professionals dels Serveis Socials som defensores de drets. I que cal treballar plegades per fer front a una pressió social cronificada que ha col·lapsat àmpliament la majoria de serveis, recursos i prestacions. I serà a partir d’aquest treball conjunt que es podrà compartir el coneixement, enfortir-nos i trobar noves vies de treball social efectives que ens ajudin a acompanyar a la ciutadania i a la comunitat front les seves necessitats i vulnerabilitats.
Les professionals coincideixen en dir que les administracions han d’estar al servei de la gent; que s’han de defensar els drets laborals d’un col·lectiu que opera sota unes normatives obsoletes, complexes i gens àgils; i que la ciutadania ha de recuperar l’espai polític i fer sentir la seva veu repensant nous models participatius i d’implicació social. El col·lectiu de Serveis Socials aixeca la veu per reivindicar-se com un fonament essencial de l’Estat del Benestar; per fer-se un lloc en els espais de decisió; i reclamar més coordinació entre les diferents administracions (local, catalana i espanyola).
Les sindicatures i les defensories locals obrim les nostres portes, tant a les persones usuàries de Serveis Socials com als equips professionals que cada dia fan la seva feina. Entre totes hem de trobar la fórmula per seguir oferint aquest servei públic i buscar les escletxes en unes normatives complexes per fer-les realment útils.
Pepa González Lara
Defensora de la Ciutadania de Santa Coloma de Gramenet
Carles Aluju Ferrer
Síndic de Greuges de Rubí
31 de maig de 2024