Celebrem pels Drets

Els 18 anys de la creació del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de Catalunya i l’inici dels tràmits per a poder disposar d’una Llei de les Sindicatures locals motius de celebració d’aquesta setmana

Aquesta setmana les sindicatures locals compartim fites per a celebrar. El 10 de novembre és el 18è aniversari de la creació del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de Catalunya. El FòrumSD es va constituir a Figueres (2005) com una associació sense ànim de lucre després d’anys de mantenir contactes i col·laboracions de les sindicatures locals que des de l’any 1990 (Lleida) s’havien anat creant al país. El Defensor de la Ciutadania de Santa Coloma –creat a l’any 2000- va ser una de les sindicatures i defensories fundadores que es van comprometre des del principi en la creació i treball d’aquesta associació. El FòrumSD manté en contacte a totes les sindicatures locals de Catalunya (44 pobles i ciutats) i a d’altres de la resta de l’estat i ens permet compartir objectius, models de treball, preocupacions sobre temes i dificultats comunes, plantejar propostes conjuntes de millora de l’administració i rebre formació adequada a la nostra tasca. El FòrumSD dona suport a les sindicatures locals i fa una tasca de incidència política per a la expansió, creixement i consolidació de la institució.

I dins d’aquest àmbit aquesta mateixa setmana, el Ple del Parlament ha aprovat l’inici dels treballs per a la elaboració d’una Llei de les Sindicatures Locals de Catalunya. La Llei és una necessitat evidenciada per les sindicatures locals per aconseguir donar encara més força i promoure i consolidar la institució als ajuntaments en la seva tasca de defensa dels drets de la ciutadania des de la proximitat. La proposta de nova Llei, elaborada conjuntament entre totes les sindicatures locals, cerca clarificat criteris sobre els principis d’actuació i les funcions de la institució. També homologar els procediments d’actuació i la tasca de promoció dels Drets Humans a la ciutat. Finalment la proposta inclou un model d’organització de la institució i proposa concretar aspectes sobre el seu finançament, l’estatut de la persona que ocupa el càrrec i reforçar tots els aspectes que garanteixin la seva capacitat d’actuació des de la independència i objectivitat.

Difícilment es discuteix avui la necessitat de disposar d’un bon govern i de la millor administració possible. Les sindicatures locals treballem per aquest bon govern al costat de la ciutadania i cercant la col·laboració de les institucions, en el nostre cas dels Governs Locals, per a poder desenvolupar adequadament la nostra tasca. A ells els demanem que siguin receptius i valorin les propostes que els podem fer arribar com una oportunitat per a millorar els procediments o les actuacions que treballen des de les polítiques públiques. L’acceptació del treball del defensora/a local es posa en evidència quan el Govern és suficientment madur per a rebre, considerar i acceptar i fer operatives, si s’escau, les recomanacions que aquests els hi presenten. Sempre fermament convençuda que totes treballem pel mateix: per la ciutadania i els seus drets. Seguim.

 

Pepa González Lara
Defensora de la Ciutadania