fons decoratiu

Zeitgeist - Esperit del temps

Biennal d'Art

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet organitza la sisena edició de la biennal d’art local sota el títol “Zeitgeist - Esperit del temps”. L’objectiu d’aquest certamen d’art és fomentar la creació artística a Santa Coloma a partir de temes propis de la nostra contemporaneïtat.

L’exposició, que ha format part del programa de la Festa Major d’Estiu 2019, es pot visitar al Centre d’Art Can Sisteré entre el 31 d’agost i el 27 d’octubre.

ZEITGEIST*

 Les propietats dimensionals que ens són inherents com a éssers vius són capritxoses. Tenim volum i som lliures de desplaçar-nos amb més o menys gràcia per tres dimensions; tanmateix existim també en una quarta, de característiques exclusives i que ens força a transitar-la unidireccionalment: d’A (naixement) cap a B (mort), sense pauses ni desviaments. Naixem i anem directes cap a la mort i, pel camí, només hi ha el manament biològic de la reproducció per mantenir l’espècie.

 Probablement per la seva rigidesa i obligat compliment, la transgressió d’aquesta limitació imposada és una de les coses que més de cap han portat la intel·lectualitat humana al llarg dels temps. Aplicant la màxima cesariana divide et impera algú va parcel·lar el temps en bocins més senzills de manejar, per tal d’enfrontar-lo millor: passat, futur i present. D’aquestes tres parcel·les de temps, dues no existeixen i una és immortal. Aquesta darrera, el present, és en la que ens trobem i condiciona la manera en què ens relacionem amb les altres dues, passat i futur.

 El nostre present és, com va dir Bauman, líquid, però també és, com va dir Derrida, una contínua deconstrucció. En traiem en clar una cosa: és incontenible i incopsable. S’escapa sense aturador, convertint el present en una parcel·la temporal intempestiva, indefinible i en constant (re-)construcció. És ben bé com una trinxera, no te’n pots escapar, però ganes no en falten.

Jordi Garrido
Historiador i crític d’art

 * Expressió germànica que data de la Il·lustració. És una adaptació —tant en forma com en contingut— del llatí genius seculi. Literalment significa “esperit del temps” si s’empra per designar les característiques que distingeixen un moment històric determinat.