Quaderns de quarentena

Logo de Quaderns de quarentena

El moment sanitari que vivim ens ha obligat a ajornar actes. El tancament d’equipaments no fa possible que es puguin visitar les exposicions. Des de l’Espai per la Pau us proposem que no estiguem inactius a nivell de cooperació, solidaritat i drets humans. Us proposem que dediqueu una part del temps a llegir, veure vídeos, etc. d’aquests temes i repassar aquests continguts. Per facilitar-vos-ho, des del facebook de l'Espai per la Pau us anirem fent algunes recomanacions i si voleu compartir alguna que conegueu, ja ho sabeu. Compartiu-la!

Hem anomenat aquesta proposta QUADERNS DE QUARENTENA:

QUADERNS DE QUARANTENA #Confintamentenpau #20J: ESPECIAL 20 DE JUNY, DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES

Helena Maleno Garzón és una defensora dels drets humans, participant en el projecte Ciutats Defensores de Drets Humans l’any 2015, un projecte del qual en forma part Santa Coloma de Gramenet. Maleno és periodista, activista, investigadora, documentalista i escriptora. Especialista en Migració i Tràfic de persones, és fundadora del col•lectiu Caminando Fronteras. Establerta al Marroc des d'on denúncia les violacions de Drets Humans a la frontera sud i desenvolupa una tasca de suport i empoderament de les comunitats migrants subsaharianes durant el procés migratori. A les seves xarxes socials avisa diàriament de les pasteres a la deriva i els salts a la tanca que es produeixen, coordinant el rescat i vetllant per la garantia dels drets fonamentals.
Tanquem amb l’entrevista “Cuando volvamos a encontrarnos” d’El Salto TV a Helena Maleno Garzón la secció de l’Espai per la Pau “Quaderns de Quarantena”. Una entrevista recent, en vídeo, que clou aquesta secció que ha arribat a un total de 80 publicacions i que va posar-se en marxa amb motiu del confinament.


QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau #20J: ESPECIAL 20 JUNY, DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES

Diversos municipis catalans, en el marc del projecte Món Local Refugi, impulsen una campanya de suport centrada en quatre eixos: suport a les rutes de fugida, suport als municipis de la ruta, planificació i gestió de l'acollida, sensibilització i educació.

Les ciutats són l’espai concret on cal expressar la coherència i la voluntat per afrontar la situació de les persones refugiades com es vol fer públic en el manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades.

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau #20J: ESPECIAL 20 JUNY, DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat – CCAR és una entitat social que treballa des de 2004 a Catalunya per la defensa del dret d’asil i els drets de les persones refugiades i migrades.
Les persones refugiades són aquelles que s’han vist obligades a fugir del seu país i buscar protecció internacional per patir persecució per raons de raça, polítiques, nacionalitat, d’identitat cultural o de gènere, religió o per pertànyer a un grup social determinat. També poden ser víctimes del tràfic de persones o violència de gènere, fugir de la guerra o contextos violents, conflictes armats o per l’emergència ambiental.
Des del CCAR ens arriba la història del Methkal.

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau #20J: ESPECIAL 20 JUNY, DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES

El passat mes de novembre presentàvem a la Sala Riu - Centre Cívic Riu el projecte documental "AAMELAT SOURIYAT. Jornaleres sirianes, dones i nenes refugiades a la Vall de la Bekaa" en el marc expositiu Diaris de Viatges. Un treball de la fotoperiodista Eva Parey i que mostra com dones i nenes es veuen abocades a treballar al camp per a terratinents libanesos en condicions d'explotació, tot i que el salari que reben esdevé una gran aportació per a la supervivència de la seva família.
Us deixem l'enllaç de l'article de La Directa sobre aquest treball
https://directa.cat/jornaleres-sirianes-al-liban-supervive…/

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau #20J: ESPECIAL 20 JUNY, DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES

Cada any milions de persones es veuen obligades a abandonar els seus països, casa seva, i buscar refugi fugint de conflictes, violència, la violació de drets humans, persecució o desastres naturals. El nombre de persones desplaçades augmenta i fa evident la necessitat d’ajuda humanitària a nivell global. Al voltant del 80% aquestes persones troben refugi entre comunitats de gent que ja pateix pobresa. La seva supervivència depèn de l’ajuda de les comunitats locals i de les organitzacions internacionals.
El proper 20 de juny es commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades i a aquest contingut dedicarem aquesta setmana QUADERNS DE QUARANTENA . Reivindicar el dret d’asil, fomentar l’acollida i generar actituds solidàries cap als refugiats i refugiades que s'escapen de la violència, és imprescindible.
Però com fa palès Fundació per la Pau - Fundipau és insuficient. L’ONG assenyala que cal treballar sobre les causes que aboquen milions de persones a fugir de casa. No podem deixar que els conflictes s’eternitzin, ni promoure guerres que acaben provocant desastres humanitaris, ni ignorar el patiment de milers de persones en molts llocs del planeta.
Una de les propostes de sensibilització de Fundipau és l’exposició “Refugiats, per què?” que vam poder veure l’octubre passat, a la carpa, en el marc de les jornades de solidaritat i cooperació Obrint Fronteres 2019. Aquest treball vol ampliar la mirada més enllà de la reacció solidària davant la crisi de refugiats i refugiades dels darrers anys i contribuir a promoure canvis globals i estructurals que facin possible posar fi a les causes que cada dia obliguen milers persones a fugir de casa seva. Perquè, recordem-ho una vegada més, ningú no vol ser refugiat o refugiada.

Si voleu més informació de l’exposició http://fundipau.org/refugiats/

QUADERNS DE QUARANTENA ESPECIAL #Confinamentenpau: PAU DONÉS

Des de l'Espai per la Pau volem recordar a Pau Donés i ho fem de la millor manera, amb una de les seves cançons.

Pau Donés (Jarabe de Palo) va compondre la cançó "De igual a igual" (2017) per als projectes que l'Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria recolza a Etiòpia.
De ben segur que us agradarà


QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: DIÀLEG I POLARITZACIÓ EN SOCIETATS DEMOCRÀTIQUES

L’ICIP, juntament amb el CIDOB, la Fundación Cultura de Paz i el Club de Roma i el Palau Macaya de la Fundació “Caixa” presenten la sessió en línia "L’era Trump, polarització, populisme i Covid-19", que vol analitzar la confrontació política i la retòrica proteccionista de Trump arran de la Covid-19 i els factors addicionals de polarització en la societat nord-americana, com el racisme i les polítiques d’immigració.

La sessió es podrà seguir en línia el proper dijous 11 de juny, a les 18:30h, a través del canal de YouTube en castellà i en anglès. El debat comptarà amb la participació de Júlia Roig, presidenta de Partner Global for a Democratic Change de Washington; i Pau Solanilla, consultor associat sènior d’Ideograma. Pol Morillas, director del CIDOB, serà el responsable de moderar la taula.

La conferència s’emmarca en el cicle de debats "Polarització i diàleg en societats democràtiques" que s’inicià al mes de gener i que reuneix destacats analistes i experts que observen en primera persona diferents dinàmiques de processos de polarització que actualment estan vivint les societats occidentals en països com el Regne Unit, els Estats Units, Itàlia, França i Espanya i Catalunya. L’objectiu del cicle és d’analitzar les tensions existents en aquestes societats i avançar cap a una millora de les condicions reclamant el diàleg polític com a mecanisme de resolució de disputes.

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau:

Casa Amèrica Catalunya i ICIP reprenen el cicle “Pulsions de Llatinoamèrica” que la irrupció de la Covid19 va deixar en suspens. Ho faran en línia a través del canal youtube de l’ICIP. Les sessions tindran lloc els dilluns 8, 15, 22 i 29 de juny a les 17 hores.

A través de diàlegs amb persones pensadores i activistes de diferents disciplines, s'oferiran claus per entendre les convulsions que han marcat l’agenda social i política de l’Amèrica Llatina en els darrers anys així com els impactes afegits de la pandèmia en una realitat plural i complexa on no falten veus crítiques i transformadores.

Esperem que sigui del vostre interès.

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: COEDUCACIÓ I PAU

Des de l’associació Irènia, Jocs de Pau ens arriba aquest recull de contes curts narrats per la Muntsa, una de les companyes d'Irènia que fan els tallers de Coeducació i Pau amb els més petits i petites d’Educació Infantil.
Va començar fent-ne un per diversió durant el confinament i enviar-lo als amics i amigues amb canalla petita per escoltar-los a l’hora d’anar a dormir i ara ja en porta uns 60! Ara estan penjats tots a IVOOX per a qui els vulgui escoltar: https://www.ivoox.com/contes-confitats_sb.html…
És un molt bon recurs i gratuït. Des de l’Espai per la Pau felicitem a Irènia per aquesta iniciativa i us animem a escoltar-los.

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: FEMINISME

Ha començat l'edició virtual i extraordinària de la #28aMostra Internacional de Films de Dones que es pot veure a Filmin de l'1 al 14 de juny. La Mostra posa a la vostra disposició una selecció de films, debats, tallers infantils i una master class.
Us la recomanem molt especialment!

Foto de dona

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: ALCALDES I ALCALDESSES PER LA PAU

La secció europea d’Alcaldes per la Pau dona suport a la crida per un alto el foc a tot el món
La secció demana urgentment a totes les parts en conflicte arreu del món que posin fi a la violència enmig de la pandèmia de la Covid-19.

La declaració, liderada pel secretari general de les Nacions Unides i subscrita per una gran majoria d’organitzacions que treballen per la pau i els drets humans, manifesta que ‘és temps de posar en confinament també els conflictes armats i focalitzar-nos en promoure la cooperació internacional, la solidaritat, la diplomàcia i el lideratge global.
Santa Coloma de Gramenet és un dels municipis que forma part de la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya

https://wp.granollers.cat/alcaldesperlap…/qui-som/manifests/

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: EDUCACIÓ

Us recomanem la lectura d'aquesta entrada en el Diari de l'Educació que ha estat impulsada per Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global en el context de l'actual crisi sanitària.
El Diari de l'Educació

https://diarieducacio.cat/…/els-debats-educatius-de-la-cov…/

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: EDUCACIÓ EN DRETS HUMANS

Grup Eirene i el Col•legi Virgen del Carmen us conviden al "FÒRUM VIRTUAL DE JOVES DEFENSORES DE DRETS HUMANS A SANTA COLOMA DE GRAMENET" . Aquest Fòrum és la culminació del projecte «Descobreixo Defensores de Drets Humans a la meva comunitat», un projecte d’educació en drets humans, pioner a la nostra ciutat, i posat en pràctica des de setembre amb l’alumnat i l’equip educatiu del curs de 4t d’ESO del Col•legi Virgen del Carmen. El Projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

El Fòrum s’havia previst de forma presencial a la Sala d’Actes del Museu Torre Balldovina, però la crisi sanitària ens porta a celebrar el Fòrum en un format virtual. Part del projecte també ha sofert aquesta adaptació online. Des del mes de març s'ha prioritzat la present situació i les afectacions a nivell de drets humans que se’n deriven a l'aprenentatge dels/les joves. El cert és que fem una valoració molt positiva d’aquesta experiència que compartirem amb vosaltres el dimecres 27 de maig de 11 a 13 hores al següent enllaç: https://meet.google.com/vne-hyvj-xfm

Per assegurar-nos la viabilitat tècnica us demanem que feu proves 10 minuts abans de l'inici del Fòrum virtual. Més avall us enviem la invitació i us adjuntem el programa definitiu per a la vostra informació.
Ens agradaria molt comptar amb la vostra assistència.
Grup Eirene

Cartell del Fòrum
Foto d'Orishas

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: FOTOPERIODISME

Us compartim aquest article del projecte fotogràfic ORISHAS de la fotoperiodista Núria López Torres a la revista BexAutores.
Núria és una autora colomenca, reconeguda a nivell internacional, i que ha participat en més d'una ocasió en el cicle Diaris de Viatges a la Sala Riu (Centre Cívic Riu). El darrer cop, aquest mes de març amb el treball "HIJAS DE NINGÚN DIOS".
De ben segur que aquest nou treball us resultarà interessant.
Agrupació Colomenca d'Aficionats a la Fotografia. - ACAF Centres Cívics de Santa Coloma de Gramenet

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: DESPLAÇADES PEL GÈNERE

Des de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat - CCAR ens arriba aquesta proposta de seminari online – Desplaçades pel gènere: desplaçaments forçats per motius de gènere en contextos de conflictes armats.
Un seminari previst per al proper 27 de maig i on cal la inscripció prèvia. Important: el nombre de places és limitat.
Aprofitem per recordar-vos que el proper 24 de maig és el DIA INTERNACIONAL DE LA DONA PER LA PAU I EL DESARMAMENT, una cita internacional que any rere any hem celebrat a Santa Coloma de Gramenet.
Us animem a participar-hi!

http://intercom.lafede.cat/index.php/formacio/item/2993-seminari-online-desplacades-pel-genere-desplacaments-forcats-per-motius-de-genere-en-contextos-de-conflictes-armats?fbclid=IwAR24mr1t2Rt1Mh_uLab_0D_tvxOY9BOKAejQCZ4CBfM1siMBV9uTnutLvHE

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: CURES I MIGRACIÓ

Fa uns mesos, en el marc de les Jornades Obrint Fronteres 2019, CooperAcció ens oferia el passi i el debat posterior del documental “Cuidar entre terres. Qui sosté la vida quan les dones migren?” coproduït per La Directa i CooperAcció.
Si no vas poder-lo veure, si ho voldries tornar-ho a fer, pots fer-ho aquesta setmana.
A més, demà dijous, 21 de maig, a les 19 h, hi ha prevista la conversa “Cuidar, migrar, cuidar. Cadenes globals de cures i extractivisme”
Us animem a participar-hi!
laDirecta.tv Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global
Intercom
http://intercom.lafede.cat/…/2994-conversa-cuidar-migrar-cu…

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: FORMACIÓ "APROPAR-SE AL SUD"

Des de SETEM Catalunya ens arriba aquesta nova formació "APROPAR-SE AL SUD", en línia i oberta a tothom.
SETEM ens informa que enguany no es podran dur a terme les estades al Sud previstes per a l'estiu però ara més que mai volen continuar treballant per a un món més just.
La formació comença el proper 25 de maig i us animem a participar-hi.
Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global
http://intercom.lafede.cat/index.php…

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: PAU I SEGURETAT

Des de l' Institut Català Internacional per la Pau ens arribar aquesta nova sessió del cicle "Repensar la seguridad en tiempos de COVID-19" que organitza la Sociedad Española de Criminología
Esperem que sigui del vostre interès

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: PORRAIMOS i RESISTÈNCIA ROMANÍ #MemòriaHistòrica

El terme PORRAIMOS o PORRAJMOS significa en idioma romaní ”devastació” i indica el genocidi de gitanos i gitanes de l’Europa oriental per part del règim nazi durant la Segona Guerra Mundial. Un extermini de causa racista i del qual no es coneix exactament el seu abast. Es suggereix una xifra de 500.000 a 1.500.000 de víctimes.
El 16 de maig es celebra la Resistència Romaní. En el camp d’extermini d’Auschwitz, uns 6000 gitanos i gitanes, grans i petits, van desobeir i enfrontar-se als seus carcellers. Ho van fer amb pedres, amb estaques de fusta fetes amb les lliteres dels barracons, amb alguna eina. Sabien que s’havia decidit la seva total eliminació, algú els havia informat, que ja no eren “útils”. Es van tancar als seus barracons i van aconseguir que les temudes SS haguessin de marxar sense acomplir el seu propòsit.
Aquest acte de resistència romaní és motiu d’orgull per tota la humanitat. Us facilitem l'enllaç a un vídeo explicatiu de Tendencias Gitanas


QUADERNS DE QUARANTENA ESPECIAL: 75 anys ALLIBERAMENT MAUTHAUSEN

L' Amical de Mauthausen y otros campos us posa a la vostra disposició el darrer número de la Revista "Mai Més!", la número 63, es tracta d'una publicació extraordinària dedicada a commemorar el 75è aniversari de l'alliberament del camp de concentració nazi de Mauthausen. Els felicitem especialment per aquesta proposta.
https://amical-mauthausen.org/…/2…/05/Butlleti-63-final2.pdf

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: NOUS PARADIGMES DE SEGURETAT

Ens plau informar-vos del proper Diàleg en xarxa “Nous paradigmes de seguretat”, dins del cicle “Repensem la seguretat en temps de COVID-19" organitzat per l'ICIP. Podreu seguir la sessió en directe aquest dijous 14 a partir de les 17 hores, mitjançant el següent enllaç: https://youtu.be/70Wb_aIz1yU
En aquest segon Diàleg en xarxa es debatrà sobre models d’anàlisi i acció que proposen una transformació integral de la noció imperant de seguretat. Es reflexionarà amb Carmen Magallón (Fundación SIP i WILPF), Itziar Ruiz-Giménez (Universidad Autónoma de Madrid), Karlos Pérez de Armiño (Hegoa - Universidad del País Vasco), Nuria Alabao (Fundación de los Comunes) i Sonia Andolz (Universitat de Barcelona i Blanquerna).

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: ECONOMIA SOLIDÀRIA CONTRA EL COVID 19

Organitzacions de Comerç Just, Finances Ètiques i de l'Economia Social i Solidària han activitat respostes solidàries per fer front de manera conjunta als efectes del virus i del capitalisme. Us deixem aquest article que ens han fet arribar des de LaCoordi - Comerç Just i Finances Ètiques amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just celebrat recentment, el 9 de maig.
LaCoordi - Comerç Just i Finances Ètiques
https://comercjustibancaetica.org/…/solidaritat-contra-la-…/

QUADERNS DE QUARANTENA ESPECIAL: 75 anys ALLIBERAMENT MAUTHAUSEN

L' Amical de Mauthausen y otros campos ens fa arribar aquests dos vídeos sobre els actes commemoratius d'aquest cap de setmana per celebrar l'alliberament dels camps de concentració nazi de Mauthausen i Gusen.
• 10 de maig de 2020. Cerimònia internacional d’alliberament de Mauthausen. Visualitzeu-la en aquest enllaç
https://youtu.be/Sn7zBtRghGg
• 9 de maig de 2020. Cerimònia internacional d’alliberament de Gusen. Visualitzeu-la en aquest enllaç https://youtu.be/U9N1DElHSS8

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: COOPERACIÓ CONTRA EL CORONAVIRUS

El municipalisme solidari promou el manifest "COOPERACIÓ CONTRA EL CORONAVIRUS i Santa Coloma de Gramenet s'hi ha adherit. En un context global calen polítiques de cooperació per no abandonar la població dels països del sud a la seva sort en la lluita contra la malaltia. Convidem a institucions i a electes a adherir-s'hi fent una crida a les administracions perquè en aquest context mundial mantinguin el seu compromís humanitari.

https://www.fonscatala.org/ca/comunicacio/noticies/la-confederacio-de-fons-de-cooperacio-i-solidaritat-impulsa-el-manifest-cooperacio-contra-el-coronavirus?fbclid=IwAR3bjpRhEMqHqOI5jUfuVPFdz1kOo39C1XpuKfxOAQXWMNJX7lSac1HZYmE

QUADERNS DE QUARANTENA ESPECIAL: 75 anys ALLIBERAMENT MAUTHAUSEN (VI)

Us convidem a llegir l’article de Rosa Toran, historiadora i membre de la junta de l’Amical de Mauthausen i altres camps, publicat amb motiu del 75è aniversari de l’alliberament dels camps nazis. Rosa Toran ha participat molt sovint en activitats dutes a terme a la nostra ciutat

https://blogs.publico.es/dominiopublico/32701/un-recorrido-por-la-liberacion-de-los-campos-nazis-hasta-a-mauthausen-el-ultimo-campo-liberado/
Amical de Mauthausen y otros campos

QUADERNS DE QUARANTENA ESPECIAL: 75 anys ALLIBERAMENT MAUTHAUSEN (V)

Aquest  diumenge, 10 de maig de 2020, tindrà lloc la celebració d’alliberament internacional més gran d’Europa, la del camp de Mauthausen, de 11 a 12.00h i es pot assistir internacionalment a través de:

https://www.mkoe.at/gedenk-und-…/gedenk-und-befreiungsfeiern
i a tota Àustria a ORF III (https://tv.orf.at/program/orf3/)

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: COMERÇ JUST

Aquest 9 de maig  és el Dia Mundial del Comerç Just i, tot i que aquest any no sortim al carrer, es mantenen les reivindicacions a les xarxes.
Llegeix el manifest de LaCoordi - Comerç Just i Finances Ètiques aquí:
https://comercjustibancaetica.org/…/comerc-just-les-perso…/…

QUADERNS DE QUARANTENA #confinamentenpau: EDUCACIÓ GLOBAL

Ara,més que mai,és important treballar l'educació per una ciutadania global.El treball en xarxa i el paper dels municipis són claus per assolir aquesta fita.


QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: POBLES INDÍGENES (Mèxic)

Els pobles indígenes de Mèxic han decidit tancar el seu territori i no permetre l'entrada de persones alienes. Aillar-se és l'única manera d'evitar que la pandèmia s'extengui a les seves comunitats.
https://es.mongabay.com/2020/04/covid-19-indigenas-mexico/…

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: POBLES INDÍGENES (Brasil)

Artistes i intel·lectuals s'han unit a la iniciativa del fotògraf Sebastiao Salgado de demanar protecció per als pobles indígenes front la greu amenaça de la pandèmia del coronavirus. Els pobles indígenes pateixen un risc real de genocidi a causa dels contagis provocats per invasors il·legals dels seus territoris al Brasil.

https://cronicasinmal.blogspot.com/…/artistas-e-intelectual…

QUADERNS DE QUARANTENA ESPECIAL: 75 anys ALLIBERAMENT MAUTHAUSEN

Avui fa 75 anys de l’alliberament del camp de concentració nazi de Mauthausen. La COVID-19 impedeix que es facin els actes presencials per commemorar aquest fet. Mauthausen va ser el camp de concentració on més republicans de l’Estat espanyol van ser deportats. Any rere any l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya organitza un viatge al camp aquestes dates per participar als actes commemoratius. Una delegació colomenca, de la mà de l’Ajuntament, ha participat en algunes edicions d’aquest projecte.
Des del 2008, any rere any, un grup de colomenques i colomencs ha viatjat als camps de concentració nazi. Mauthausen, Buchenwald, Auschwitz han format part del destí d’un projecte que no és un mer viatge sinó que és una acció de sensibilització en la defensa dels drets humans i de formació en memòria històrica. El viatge no deixa indiferent. La majoria de projectes han estat protagonitzats per joves de la ciutat, estudiants de batxillerat. El grup esdevé una delegació colomenca integrada per alumnat, professorat i representants de l’Ajuntament i que ret homenatge a les víctimes del feixisme.
Es calcula que van ser 12 les persones de la ciutat que varen morir als camps de concentració nazi. La llarga de Dictadura de Franco ens va impedir saber aquesta part de la nostra història. Encara avui, ens queda molt per conèixer.
Fotografia del grup que va participar en el 2014 en el Projecte al Memorial de Buchenwald. Preparant flors de paper per deixar al camp a l'Espai per la Pau.

Us proposem aquest vídeo, en especial avui que es celebra el 75 aniversari de l'alliberament del camp de concentració nazi de Mauthausen.


QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: ECONOMIA ECOLÒGICA I FEMINISTA.

Us compartim lectures economistes sobre els moments de crisi amb Yayo Herrero d'Ecologistas en Acción.


QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: COOPERACIÓ DESCENTRALITZADA

Us compartim l'editorial sobre Cooperació Descentralitzada en temps de pandèmia de la Diputada de relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona i alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Sra. Pilar Díaz: https://www.diba.cat/…/news…/146417827/51/310926534/covid--1

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: EMERGÈNCIES SANITÀRIES I SOCIALS

La pandèmia del COVID19 succeeix en un moment on convergeixen diverses crisis. Aquesta singular cojuntura obliga a repensar proposte i alternatives. Una oportunitat per anar més enllà de les urgències sanitàries i socials, reflexionar sobre les característiques que han de tenir les alternatives ecosocials. La Casa Encendida https://www.youtube.com/watch?v=0dE0uBe7TCg

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: EXPLOTACIÓ INFANTIL

Avui, 1 de maig, us donem a conéixer la realitat dels nens del muay thai a Tailàndia, nens que practiquen aquest art marcial a causa de la pobresa de les seves famílies. Una pràctica que suposa un entreniment per al públic i comporta greus seqüeles pels infants.
Us presentem el treball que ha fet @Lucas Vallecillos https://www.elperiodico.com/…/los-ninos-del-muay-thai-a-gol…

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: DESPESA MILITAR

Compartim una recent publicació de la Fundació per la Pau – FUNDIPAU
La despesa militar mundial del 2019 va registrar el major increment anual dels darrers 10 anys i va arribar als 1,9 bilions de dòlars.
L'Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) ha fet públiques les noves dades sobre la despesa militar mundial. En un context de pandèmia com l'actual, es fa més evident que mai que la seguretat humana no passa pels exèrcits, l'armamentisme i la militarització sinó per la inversió en sanitat, cures i polítiques socials.
Les companyes i companys de FundiPau han traduit la nota de premsa del SIPRI: http://fundipau.org/la-despesa-militar-mundial-no-satura/
Fundació Per la Pau

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: DRET A LA SALUT

Desenes de malalties infeccioses causen molta més mortaldat que el coronavirus, però als països empobrits, fora de l’interès mediàtic dels rics. Són els virus silenciats. El canvi climàtic i la desforestació estan provocant un rebrot de contagis per animals. Us proposem la lectura d'aquest articie publicat per La Directa
https://directa.cat/els-virus-silenciats/

QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: EXPLOTACIÓ INFANTIL

El proper 1 de maig es celebra el Dia Internacional de les Treballadores i els Treballadors, en relació amb això us volem compartir aquesta publicació adreçada especialment al professorat de primària on es denuncia l'explotació laboral infantil. Una publicació feta per SETEM SETEM Catalunya http://www.setem.org/…/SETEMCV_Trabajando_la_infancia_Guia_…
https://lambdavalencia.org/exposicio-virtual-visibles-memo…/

QUADERNS DE QUARANTENA #Confinamentenpau: DRETS LGTB+

El passat 26 d'abril s'ha celebrat el Dia de la Visibilitat Lèsbica, una diada que s'inscriu en la defensa dels drets humans del col·lectiu LGTB+ . Us compartim l'enllaç de l'exposició virtual VisibLES de l'associació Lambda que permet fer un recorregut per fotografies i testimonis de dones compromeses amb la lluita pels drets i la visibilitat de les dones lesbianes els darrers 20 anys.
https://lambdavalencia.org/exposicio-virtual-visibles-memo…/
Entenem Santa Coloma LGTBICiutats Defensores dels Drets Humans

QUADERNS DE QUARANTENA #confinamentenpau : MEMÒRIA HISTÒRICA

Avui fa 83 anys que l’aviació feixista va bombardejar la ciutat de #Gernika per ordre de Franco. Van caure bombes durant hores i hi va haver centenars de morts.


QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: REFUGIATS PALESTIN AL LÍBAN

Els camps de persones refugiades pateixen sobrepoblació i poca higiene, també hi falten proves diagnòtiques per poder plantejar un aïllament.
https://www.ara.cat/…/primer-positiu-coronavirus-camp-refug…
Diari ARA SUMUD - Col·lectiu de Joves per Palestina 

QUADERNS DE QUARANTENA #confinamentenpau

Us compartim suggeriments d'audiovisuals. Aquest article de @La_Directa recull diferents pel·lícules de contingut social crític seleccionades de les darreres edicions del @FProtesta @La_Directa

https://directa.cat/cooperaciodecine-mes-propostes-amb-con…/

QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE - ODS

Us compartim aquesta informació sobre l'impacte de la pandèmia als Objectius de Desenvolupament Sostenible
https://www.pactomundial.org/…/los-efectos-de-la-covid-19-…/

QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: FESTIVAL DEVREPORTER

Us recomanem aquesta proposta de Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global de manera ben especial

QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: "LA VIDA EN TIEMPOS DE PANDEMIA"

Des de l'inici del confinament, el periodista i fotògraf Gervasio Sánchez ha cobert la crisi sanitària. Ha aplicat en aquest treball el mateix mètode que ha aplicat quan ha cobert altres epidèmies o catastrofes arreu del món.
Us animem a escoltar l'entrevista que ben recentment ha fet Radio Nacional de España d'aquest treball.
Gervasio Sanchez Agrupació Colomenca d'Aficionats a la Fotografia. - ACAF Radio Nacional de España
https://www.rtve.es/…/pandemia-traves-ojos-gervas…/5558840/…

QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: ROHINGYES

Els rohingyes són una població de gairebé un milió de persones que es concentren majoritàriament a Myammar. Són una minoria musulmana dins d'un estat budista que no els reconeix com a ciutadans i ciutadanes.
Des de 2017 la seva persecució s'ha agreujat i han estat víctimes d'una violència extrema. Això ha provocat la fugida massiva de la població (622.000 persones on més de la meitat són nens i nenes) cap a la veïna Bangladesh.
Ara, el coronavirus ha agreujat la seva situació.
https://www.elperiodico.cat/…/el-coronavirus-agreuja-la-tra…
Ciutats Defensores dels Drets Humans Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: ESPECIAL INFANTS

El mes d'abril es celebra l'aniversari de la secció infantil del Fons Documental de Cooperació i Solidaritat Joan Gomis que com molts de vosaltres ja sabeu està a la Biblioteca Central Santa Coloma de Gramenet. Any rere any ho hem celebrat amb una festa d'aniversari protagonitzada per la Paula, la nostra amiga del Fons.
Enguany, probablement haurem d'ajornar aquesta festa i us ho volem explicar, volem explicar perquè no podem fer una festa a la biblioteca, als jardins de Can Sisteré i que millor que fer-ho a través d'un conte... Biblioteca Central Santa Coloma de Gramenet Gegants de Santa Coloma de Gramenet Criatures.cat Cossetània Edicions. Us felicitem per aquesta proposta
En aquest enllaç podràs trobar "En Patufet i el Coronavirus" https://www.facebook.com/cossetaniaedicions/videos/1544971192345669/
https://criatures.ara.cat/…/conte-salvador-macip-explicar-c…

QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: TEIXIT ASSOCIATIU

La crisi del COVID-19 ha suposat la reorganització de les entitats. La situació és inèdita a nivell de gestió i de finançament i el sector de cooperació i solidaritat mira d’adaptar-s’hi ràpidament. La Federació Catalana d'ONG - Lafede.cat porta dues setmanes avaluant l’impacte i ha recollit demandes i facilitat el diàleg amb les diferents administracions.
Us ho expliquem aquí
Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

http://www.lafede.cat/la-federacio-treballa-per-reduir-li…/…

QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: ESPORT I PAU

El passat 6 d'abril es va celebrar el Dia Internacional de l'Esport per al Desenvolupament. Des de l'ICIP ens recomanen aquest monogràfic que reuneix experiències positives d'arreu del món sobre el potencial de l'esport com a constructor de pau
http://www.icip-perlapau.cat/numero27/es…
Institut Català Internacional per la Pau

QUADERNS DE QUARENTENA #confinamentenpau: MEMÒRIA HISTÒRICA

Amical de Mauthausen y otros campos ens recorda que es celebreb 75 anys d'alliberament del camp concentració nazi de Buchenwald. Any rere any, des de 2008, un grup de colomencs i colomenques (especialment joves) viatja als camps de concentració. Un projecte educatiu de drets humans promogut des de l'Ajuntament i que compte amb el suport de l'Amical i els centres educatius. Esperem poder fer aquest any a la tardor.

QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: COLÒMBIA

La Taula Catalana per Colòmbia ha fet el 7 d'abril un comunicat on denuncia l'agreujament del conflicte armat i la vulneració dels drets humans a gran part del territori colombià arrel de la pandèmia mundial #COVID19

https://www.taulacolombia.org/…/comunicado-publico-en-rel…/…

QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: MEMÒRIA HISTÒRICA

L’amical Mauthausen dins la seva activitat desenvolupa també una sèrie de projectes enfocats a aprofundir en el coneixement de la seva activitat. Compartim avui la pàgina dedicada als deportats i deportades republicanes als camps nazis que van tenir relació amb la ciutat de Barcelona.
Us animem a accedir als materials elaborats per l'Amical des de fa molts anys! Amical de Mauthausen y otros campos
http://www.barceloninsdeportats.org/

QUADERNS DE QUARENTENA #confinamentenpau: DRET A LA SALUT 7 ABRIL, DIA MUNDIAL DE LA SALUT #diamundialdelasalut

Oxfam Intermón ha demanat que es mobilitzin prop de 160.000 milions de dòlars en ajuda i cancel·lació immediata del deute extern per finançar un pla global de salut pública i resposta d'emergència destinat a prevenir la mort de milions de persones com a resultat de la crisi del coronavirus COVID-19.
https://www.oxfamintermon.org/…/oxfam-intermon-demana-dupli…
Oxfam Intermón a Barcelona

QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: DRET DELS POBLES

Compartim l'adhesió al comunicat de la FUNDACIÓN PUEBLO INDIO DEL ECUADOR al llamamiento de los pueblos originarios, afrodescendientes y las organizaciones populares de América Latina.

QUADERNS DE QUARENTENA: DRETS LGTBI #Confinamentenpau

Escola de Cultura de Pau ha publicat el núm. 2 de la nova col•lecció Apunts ECP de Conflictes i Pau: "Conflictivitat armada i violència contra la població LGTBI: reptes per a la construcció de pau".

La violència per motius d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere afecta persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (LGBTI) en tot tipus de contextos en el món, vulnerant els seus drets humans en múltiples formes. Organitzacions de la societat civil i organismes de drets humans han denunciat el risc que suposen els conflictes armats com a agreujant de les violències preexistents contra la població LGTBI. Malgrat l’infra-registre d’aquest tipus de violència, aquesta ha estat documentada en conflictes com Colòmbia, l’Iraq o Síria, entre d’altres, posant de manifest els seus impactes específics en tots els àmbits de les vides de la població LGTBI, així com els obstacles per la defensa dels seus drets, com la impunitat prevalent. Davant la situació de violència contra població LGTBI en contextos de conflicte resulta urgent abordar i transformar els biaixos de gènere en les anàlisis sobre conflictivitat armada i en els esforços de construcció de pau.

El document complert es pot descarregar en format PDF en el següent enllaç: https://escolapau.uab.cat/…/uploa…/2020/03/FI02_LGTBI_CA.pdf

Apunts ECP de Conflictes i Pau és una nova publicació que aborda temes d’actualitat, aportant reflexions sobre anàlisi i transformació de conflictes i construcció de pau. Aquesta col•lecció compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).
Escola de Cultura de Pau

QUADERNS DE QUARENTENA: MIGRACIONS

Com es veuen a si mateixes les persones que migren? La Revista 5W publica #Boza, un #documental sobre migracions en format selfie. Un relat íntim i necessari en primera persona del plural. #FrameVoiceReport

QUADERNS DE QUARENTENA ESPECIAL #confinamentenpau

Compartim de manera molt especial aquesta proposta que ens fan arribar els companys de Ruido Photo i us animem a participar-hi.
Volem expressar el nostre reconeixement més especial a aquesta iniciativa!
Agrupació Colomenca d'Aficionats a la Fotografia. - ACAF

QUADERNS DE QUARENTENA #confinamentenpau: DRETS HUMANS

Amnistia Internacional ha publicat el passat 1 d'abril una sèrie de recomanacions per als estats europeus on els insta a garantir que les respostes a la COVID-19 siguin conformes amb les seves obligacions internacionals i regionals en matèria de drets humans.
#DDHH Amnistia Internacional Barcelona

https://www.amnesty.org/…/europe-amnesty-international-hi…/…

QUADERNS DE QUARENTENA #Confinamentenpau: JOVES I DRETS HUMANS

Compartim aquest vídeo de Caldes de Montbuí on diversos joves parlen sobre drets humans. Aquest treball forma part del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans del qual Santa Coloma de Gramenet en forma part.
https://www.youtube.com/watch…

QUADERNS DE QUARENTENA: #Confinamentenpau

Davant la pandèmia de la COVID-19, Fundipau continua activa i ofereix un nou espai al web per compartir reflexions i propostes per a un #ConfinamentenPau i per a construir un nou futur #DesprésdelVirus.
A l'espai s'ofereixen continguts i opinions des d’una perspectiva de cultura de pau. Perquè qui tingui confinament, pugui també aprofitar-ho per a reflexionar #ConfinamentenPau.
Es reforça la idea que, quan sortim d’aquesta crisi, hem de canviar moltes coses. Començar a pensar i preparar el canvi, a construir una societat i un món en clau de pau, de justícia, de drets i de llibertat #DesprésdelVirus

I us animem a fer les vostres aportacions usant aquests dos hashtags. Des de l'Espai per la Pau us animem a aquesta iniciativa.
http://fundipau.org/covid-19-2/

QUADERNS DE QUARENTENA: COLÒMBIA

Colòmbia es un dels països més del món on més es vulneren els drets humans de les persones defensores de drets humans, activistes i líders socials. Ara, amb el context del #COVID19 s'enfronten a més riscos. Compartim article d'Amnistia Internacional
Taula Catalana per Colòmbia Amnistia Internacional Catalunya Amnesty International
https://www.amnesty.org/…/colombia-medidas-contra-covid19-…/

QUADERNS DE QUARENTENA: ACTIVISME I ANÀLISI CRÍTICA

Naomi Klein és una periodista, escriptora, activista política i directora de cinema. És coneguda per les seves anàlisis polítiques i les crítiques de la globalització corporativa i del capitalisme corporatiu. Un dels seus documentals és "La doctrina del xoc" (2007), una anàlis crítica de la història de l'economia neoliberal.
En aquest enllaç us podeu descarregar una entrevista que li han fet recentment, on parla del coronavirus.
Si vols mirar el documental, aquest és l'enllaç http://www.mujeresenred.net/spip.php?article1976

https://ctxt.es/…/Marie-Solis-entrevista-Naomi-Klein-corona…

QUADERNS DE QUARENTENA: PREVENCIÓ DEL FEIXISME

L'amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d'Espanya és l'associació que agrupa als exdeportats republicans dels camps de concentració nazi, així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats assassinatsals camps.
Té la seva seu a Barcelona i treballa en pro de la memòria històrica. Impulsa accions a tot l'Estat espanyol i manté vincles i col·labora també amb instituci8ons i entitats de l'estranger i del nostre país que tenen finalitats similars.
Us compartim dues notícies que ens han fet arribar des de l'Amical:

PRORROGATS ELS PREMIS
MARCEL·LÍ GARRIGA I MONTSERRAT ROIG
Amical de Mauthausen i altres camps, atesa la situació d’excepcionalitat que estem vivint per la crisi del coronavirus, i davant les dificultats i contratemps que els joves estudiants s’hagin pogut trobar per realitzar i presentar els seus treballs als Premis que cada any impulsa l’Amical, el VI Premi Marcel.li Garriga, de fotografia “Els camps de concentració, la mirada del jovent”; i el V Premi Montserrat Roig de creació històrica-literària, ha decidit prorrogar el termini de presentació dels treballs 2020, fins al 22 de maig (treballs que com ja vam informar es poden presentar per correu electrònic). Més informació a l'enllaç que trobareu a continuació.

D'altra banda, us enviem l'enllaç d'una entrevista radiofònica a un dels delegats a Extremadura, Pepe Hinojosa, sobre els extremenys als camps nazis, feta el 16 de març passat.
Amical de Mauthausen y otros campos

https://play.cadenaser.com/audio/1585037834_126166/

QUADERNS DE QUARENTENA: LAFEDE.CAT

Lafede.cat està formada per 120 organitzacions i neix el gener de 2013 com a resultat de la fusió de les antigues Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament-FCONGD, Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans-FCONGDH i Federació Catalana d’ONG per la Pau-FCONGPAU (vegeu història de Lafede.cat)
Lafede.cat recull l’experiència i la trajectòria associativa de les seves organitzacions federades però, a la vegada, aposta per la integració i l’actualització dels seus discursos, objectius i espais de relació institucional.
Lafede.cat – organitzacions per a la justícia global és una xarxa que promou l’acció col·lectiva de les entitats afiliades. Lafede.cat treballa activament per aconseguir la justícia global i l’eradicació de les desigualtats a tot arreu, a d’altres llocs del món i a casa nostra, mitjançant la cooperació al desenvolupament, la defensa i promoció dels drets humans i el foment de la pau.
Aquests dies de confinament us recomanem de manera molt especial la seva pàgina web http://www.lafede.cat/Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global

QUADERNS DE QUARENTENA: DENÚNCIA DEL RACISME

Us recomanem "FARMING" (2019), la pel·lícula autobiogràfica d'Adewale-Agbaje, l'"skinhead" negre. La pel·lícula està subtitulada

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2577355912354639&id=124990424729906

QUADERNS DE QUARENTENA: DRET A LA CULTURA

Els drets culturals són drets relacionats amb l'art i la cultura, entesos en la seva dimensió més àmplia. Són drets promoguts per garantir que les persones i les comunitats tinguin accés a la cultura i puguin participar-hi. Tothom hem de poder gaudir de la cultura en condicions d'igualts, dignitat humana i no discriminació. Us volem portar avui la cultura a casa.

Dues propostes culturals:

La crisi del coronavirus ha obligat a tancar teatres, sales de cinema, museus o llibreries, però lluny que això es traduís en una aturada en sec de l'activitat cultural al nostre país, la proposta cultural diària de confinament és tan extensa que ja fa dies que des d'ElNacional.cat va decidir recollir les activitats més suggerents i interessants del dia.

Lluny de ser un filtre de selecció, però si de ser un cabàs d'informació, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han decidit posar a l'abast de tothom tota la programació cultural d'aquesta quarantena pel Covid-19, incloent-hi des d'ahir tota l'activitat cultural en dues respectives webs institucionals.

A través de l'ICUB i l'etiqueta #LaCulturaTAcompanya, la web de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona no és només un cercador de totes les activitats culturals de la ciutat, sinó que també permet gaudir directament d'algunes d'elles, com per exemple la visita virtual a museus públics com el Frederic Marès, el Monestir de Pedralbes o l'Arxiu Fotogràfic, així com també descobrir la carta arqueològica de la ciutat, visitar Barcino en 3D o els grafitis dels calabossos del castell de Montjuïc. Us convidem a gaudir-ne!

QUADERNS DE QUARENTENA ESPECIAL

Web amb la informació actualitzada bàsica de les dades d’afectació del COVID 19 de tots els països del món:

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

QUADERNS DE QUARENTENA: FUNDIPAU, TREBALLAR PER LA PAU

Des del 1983, a FundiPau (Fundació per la Pau) treballa perquè cada vegada hi hagi més persones que es comprometin a construir un món sense violència i en pau.
A través d’una opinió pública cada cop més informada i activa, impulsa tots aquells canvis culturals i estructurals que facin possible l’eradicació de la violència com a forma de relació entre persones i pobles. Una de les seves accions és la denuncia de venda d'armes.
Recuperem l'entrevista de Xavier Grasset feta a Jordi Armadans fa tres mesos al canal Més 324 on el director de Fundipau ens informa que des del 2002 la venda d'armes al món s'ha incrementat un 47%.
Jordi Armadans és una persona vinculada a la nostra ciutat, el passat mes d'octubre va presentar juntament amb l'alcaldessa les jornades Obrint Fronteres 2019.

Fundació Per la Pau Jordi Armadans

https://www.youtube.com/watch?v=JF45fWiMCtw

QUADERNS DE QUARENTENA: PATRICIA BOBILLO, FOTÒGRAFA DEL DRET A LA SALUT

En el marc del Cicle Dret a l'accés a la Salut i les Cures, el Fons Documental Joan Gomis comptarem amb l'exposició "Cuidant-nos" de Patricia Bobillo. Un treball que posa de manifest l'ètica de la cura i que entén que aquesta és una part essencial del què vol dir ésser humà.
Us compartim una entrevista que es va fer a Patricia Bobillo perquè l'aneu coneguent o la conegueu més a fons... Patricia Bobillo Rodríguez Colectivo Date Cuenta Biblioteca Central Santa Coloma de Gramenet Territorios Libres .https://tribunafeminista.elplural.com/…/viajes-por-la-desi…/

QUADERNS DE QUARENTENA: PROPOSTA DE GERVASIO SANCHEZ

El fotoperiodista Gervasio Sánchez va visitar Santa Coloma de Gramenet el passat mes d'octubre amb motiu de les jornades Obrint Fronteres. Presentava a la nostra ciutat l'exposició "Visiones Saharauis" Amb ell, gent de totes les edats, des d'estudiants d'ESO a grans, vam parlar de la situació del Sàhara Occidental, de fotografia... Ara us animem a seguir aquesta nova iniciativa d'aquest autor que va començar el 18 de març Gervasio Sanchez Agrupació Colomenca d'Aficionats a la Fotografia. - ACAF Santa Coloma Sahara https://www.heraldo.es/…/cronica-de-un-periodista-en-la-cri…

QUADERNS DE QUARENTENA: CÀPSULES DE PAU DE L'INSTITUT CATALÀ INTERNACIONAL PER LA PAU

L'Institut Català Internacional per la Pau, l'ICIP, fou creat pel Parlament de Catalunya a finals del 2007. La seva finalitat bàsica és promoure la cultura de pau, promoure la resolució pacífica i la transformació dels conflictes i fer de Catalunya tingui un paper actiu com a agent de pau.
Us presentem les càpsules de pau, una coproducció de l'ICIP i el Col·lectiu Contrast que vol mostrar la diversitat de visions i expectatives que es projecten sobre la paraula pau.
Us animem a consultar-les!
Institut Català Internacional per la Pau

QUADERNS DE QUARENTENA: BRIGADA STANBROOK, PERSONES REFUGIADES A ATENES

La Brigada Stanbrook, formada per un grup de joves de Santa Coloma de Gramenet que van unir-se el 2017, té com a fi millorar la vida de les persones refugiades que malviuen a Grècia.
Ens arriba que, amb la quarentena, la situació als campaments de persones refugiades arreu del món, ha empitjorat. Mantindrem des de l'Espai per la Pau informació sobre aquest tema.
Compartim el documental PIASTIKE, A LES PORTES D'EUROPA dirigit per la mateixa Brigada
https://www.youtube.com/watch?v=s-jFgxWnMkk&feature=youtu.be

QUADERNS DE QUARENTENA: ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA

Recuperem l'especial Cooperatives elaborat per la cooperativa Dies d'agost amb el suport de la Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperativies de la Generalitat de Catalunya. https://www.naciodigital.cat/grans/temes/1286/cooperatives Dies d'agost

QUADERNS DE QUARENTENA: HIJAS DE NINGÚN DIOS de Nuria López Torres

El passat 6 de març presentàvem a la Sala Riu l'exposició "Hijas de ningún dios". Us recomanem un article i el vídeo de la mateixa autora sobre el seu contingut.
https://www.revista5w.com/why/hijas-ningun-dios
https://vimeo.com/223386902 Núria López Torres

QUADERNS DE QUARENTENA: DONES I REFUGI

Actualment, les dones representen el 48% de tota la població refugiada a nivell mundial, segons l'últim informe anual d'ACNUR. Més de 100.000 han sol·licitat asil al nostre país en els últims cinc anys. Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat va compartir aquest article amb motiu del #8M #DiadelaDona Us recomanem molt especialment la seva lectura
https://www.cear.es/de-que-huyen-las-mujeres-refugiadas/…

QUADERNS DE QUARENTENA: UNIPAU

UNIPAU - La Universitat Internacional de la Pau va néixer l'any 1984 amb l'objectiu de crear les condicions i facilitar les eines necessàries per a la formació, el debat, la reflexió i l'intercanvi d'opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau.

La Universitat neix arrel d'una iniciativa de Frederic Roda Pérez a través de l'Institut Victor Seix de Polemologia, i d'Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau. Actualment té un patronat del que n'és president Arcadi Oliveres Boadella i president honorari Adolfo Pérez Esquivel.

Des dels inicis, la Unipau ha centrat la seva activitat entorn al Curs d’Estiu, un curs anual sobre una temàtica concreta que ofereix conferències, tallers i taules rodones en un ambient proper i distès.

A través d'aquest enllaç podreu accedir a les conferències de l'edició 2018 que porta com a títol UNA ALTRA SEGURETAT ÉS POSSIBLE. SEGURETAT HUMANA VERSUS (IN)SEGURETAT MILITAR Universitat Internacional de la Pau
http://www.universitatdelapau.org/…/_5G1ICS7tAW48DI5P8VHVPd…

QUADERNS DE QUARENTENA: PROJECTE CALIDOSCOPI

El Projecte Calidoscopi és un projecte impulsat des de 2017 per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet amb la finalitat d’oferir a l’alumnat de segon cicle de l’educació secundària obligatòria una proposta de treball de caràcter pràctic i aplicat, adaptada als seus interessos i motivacions i que l’orienti en la continuïtat dels estudis i en la seva tria professional. Us presentem els vídeos que ha elaborat Projecte Calidoscopi amb l'associació La Bretxa https://calidoscopisc.wordpress.com/ediciones-anteriores/ La Bretxa