FESTIVAL MANIFESTA

La CIBA acollirà Manifesta, la Biennal Nòmada Europea

Santa Coloma de Gramenet és una de les dotze localitats metropolitanes on es desenvoluparà el Festival Manifesta Barcelona Metropolitana. A l'equipament feminista de la ciutat s'hi faran aquesta tardor exposicions gratuïtes en el marc de la 15a edició de la biennal.

 

Santa Coloma de Gramenet, 15 d'abril de 2024

Manifesta, la Biennal Nòmada Europea, obrirà la seva quinzena edició del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024. Reconeguda per la seva visió innovadora a l’hora d’indagar en qüestions globals urgents a través de la cultura, aquesta edició de Manifesta desplaçarà la seva mirada a la regió metropolitana posant el focus en la capacitat proactiva de la ciutadania per estimular una transició socioecològica a Catalunya. 

Per primera vegada en la seva història, Manifesta opera de manera descentralitzada pel que fa al seu plantejament geogràfic, així com a la seva metodologia comissarial i temàtica. Manifesta 15 desenvolupa projectes i intervencions culturals a dotze ciutats catalanes, entre elles Santa Coloma de Gramenet, juntament amb una representació artística de la regió metropolitana.

La majoria de participants de la selecció portada a terme per Manifesta 15 centra la seva activitat professional al voltant de qüestions ecològiques i sociohistòriques. S’ha convidat a cada participant a treballar en un tema específic dins del marc conceptual de la biennal. L’equip artístic ha encoratjat la selecció de participants a aprofundir en els arxius locals, la tradició oral i les genealogies privades i públiques per qüestionar col·lectivament com s’han interrelacionat, i encara ho fan, les històries locals, el colonialisme i les injustícies climàtiques. 
 
Els Tres Clústers

El programa de Manifesta 15, que durarà 78 dies, es desenvolupa al voltant de tres clústers temàtics a la regió metropolitana.

Els nodes del Besòs, el delta del Llobregat i la serra de Collserola i el Vallès funcionen com a miralls simbòlics per a la resta d’Europa. Són les zones que delimiten geogràficament la ciutat i on es produiran les grans transformacions urbanes futures. Una estructura mòbil itinerant acollirà el programa de les Focus Weeks de Manifesta 15 que s’instal·larà durant una setmana a cada una de les dotze ciutats metropolitanes.A Santa Coloma, arribarà en el decurs de la tercera setmana d'octubre.

Inclosa en l'eix del Besòs, La CIBA serà la seu colomenca d'aquesta biennal i acollirà exposicions amb accés lliure per a tothom. El Centre d'Art Can Sisterè esdevindrà també equipament cultural de referència en el decurs del Manifesta amb la Biennal d'Art de Santa Coloma 2024 “Imaginar futurs” a partir del 31 d'agost.

Els clústers de Manifesta 15 reuneixen una varietat de projectes socials i ecològics de veus artístiques locals i internacionals en múltiples escenaris de diverses ciutats al voltant de tres temes principals de la biennal: Equilibrant conflictes, Cuidar i cuidar-nos i Imaginant futurs. Santa Coloma està associada a aquest darrer. El viatge de cada clúster comença en un lloc històric extraordinari que simbolitza el seu tema principal.

Les entrades a Manifesta 15 es posaran a la venda a finals de maig del 2024 al preu únic de 15 euros, i permetrà als visitants explorar els tres clústers i les dotze ciutats, ja que serà vàlida durant tota la biennal i per a totes les seus de Manifesta 15.

Participants

L’equip artístic de Manifesta 15, format per Hedwig Fijen, directora de Manifesta 15, inclou Filipa Oliveira, mediadora creativa de Manifesta 15, i onze representacions artístiques: Ariadna Amat Garcia (Badalona), Penélope Cañizares Bellido (Cornellà de Llobregat), Cristina Castells Tort (El Prat de Llobregat), Raquel Morcillo (Granollers), Mireia Mascarell (L’Hospitalet de Llobregat), Gisel Noè (Mataró), Óscar Abril Ascaso (Sabadell), David Linares Ramos (Sant Adrià de Besòs), Joan González Cano (Santa Coloma de Gramenet), Andreu Dengra Carayol (Sant Cugat del Vallès), Imma Vilches García (Terrassa).

L’equip artístic està treballant conjuntament en un programa repartit per setze seus i espais públics de tota la regió. Dels 43 participants que s’anuncien ara, 29 presentaran obres de nova creació fetes especialment per a Manifesta 15. Cal destacar que el 55 % del grup de participants són locals o estan establerts a la regió, de manera que es reforça així encara més el plantejament de Manifesta 15 per amplificar les veus regionals que reflexionen sobre el paisatge metropolità. Consulteu l’annex 1 per veure la llista preliminar de participants. 

Presentació d’arxius a la Gustavo Gili 

Durant els darrers dos anys, Manifesta 15 Barcelona Metropolitana ha treballat en un ampli ventall de projectes de recerca que aprofundeixen en les memòries històriques, genealogies, relats i pràctiques educatives compartides de la regió. Aquests projectes de recerca han esdevingut un projecte multiformat que desafia les narratives dominants i descobreix perspectives alternatives, enriquint la nostra comprensió de la història de la regió. Els arxius —allotjats a la Gustavo Gili, la seu de Manifesta 15 a Barcelona, durant el període de la biennal— són significatius a múltiples nivells: mental, material, espiritual i històric, a partir de veus no escoltades i de l’activació per part de grups diversos de la societat. 

La directora de Manifesta, Hedwig Fijen, ha reunit diversos especialistes en arxius per qüestionar les narracions oficials i obrir les portes a una major pluralitat. L’autor espanyol i professor de Princeton Germán Labrador analitzarà l’impacte de la Guerra Civil espanyola i el domini franquista en el desenvolupament cultural i social. La investigadora, comissària i fundadora de Radio Africa Tania Safura Adam revisarà la memòria col·lectiva a través d’una exposició d’«arxius negres», un pòdcast i materials de la Biblioteca Anticolonial, reflectint la història de la metròpoli des de perspectives negres. Finalment, el departament d’Educació de Manifesta 15 presenta una recerca sobre els moviments de renovació educativa catalana, destacant l’impacte de l’educació i la pedagogia en la transformació social. 
 
Programa d’Educació Manifesta 15: Fora per fer escola

El programa d’Educació i Mediació de Manifesta sorgeix d’una investigació col·laborativa amb actors locals, explorant aspectes ignorats de les històries educatives i culturals que ajuden a albirar futurs alternatius. A Manifesta 15, la recerca se centra en els moviments pedagògics progressistes catalans anteriors i posteriors a la dictadura franquista, emprant la recerca artística, la mediació, la programació d’esdeveniments públics i les xarxes professionals. Pretén visualitzar idees i pràctiques que poden contribuir a les transformacions pedagògiques i ecosocials contemporànies, alineant-se amb els temes generals de la biennal: Equilibrant conflictes, Cuidar i cuidar-nos i Imaginant futurs.

Amb el títol «Fora per fer escola», aquesta iniciativa consolida diferents projectes que conformen el programa d’educació i mediació de la biennal. El títol encarna múltiples dimensions significatives: la idea de portar l’educació a l’aire lliure, establir precedents i l’amenaça d’exili a la qual s’han enfrontat innombrables docents per fer escola. A partir de les històries de l’Escola de Bosc, l’Escola del Mar, Vil·la Joana, el col·lectiu de docents Batec i Escoles en Lluita, el programa inclou quatre projectes artístics que es presentaran a la Gustavo Gili acompanyant la recerca arxivística. A més, el programa ha iniciat projectes de networking professional com les Trobades de Professorat i el Grup de Treball Territorial, juntament amb un ampli programa de mediació.

Tot imaginant un futur més just i sostenible, Manifesta 15 tancarà la biennal el novembre de 2024 amb un Fòrum Obert que investiga com les bones pràctiques per a un ecosistema cultural descentralitzat creat des de baix a dalt s’han construït i posat a prova per Manifesta 15 i poden donar forma a una Carta Magna ecosocial alternativa —una idea de Sergio Pardo, primer Mediador Creatiu de Manifesta 15—per al futur de la regió metropolitana.