Tòtems informatius

Els tòtems són panels informatius amb un especial valor estètic. Substitueixen els indicadors municipals que ja existien a Santa Coloma de Gramenet en vies circulatòries, a les diverses entrades del terme municipal. Aquests eren tots iguals, un únic model, i dataven d’inicis del període democràtic. Informaven dels agermanaments que havia establert Santa Coloma de Gramenet amb altres ciutats o pobles. Amb el pas dels anys, aquests elements del mobiliari urbà s’havien deteriorat i alguns lligams de cooperació ja no estaven vigents o se n’havien establert de nous.

El disseny dels tòtems s’ha inspirat en altres plafons informatius municipals ja existents. En concret, als destinats a vianants i que s’ubiquen a places i cruïlles on s’assenyala la direcció cap a equipaments i contenen un plafó informatiu quadrat amb el plànol de la ciutat.

Aquests tòtems s’han instal·lat en punts neuràlgics, en espais de trobada de la comunitat, per on passen vianants i prop d’equipaments. El seu lloc es coordina amb Serveis Territorials i, sense destorbar el pas de vianants, volen ser  ben visibles.  Cadascun és una peça única però tots consten de:

 • Fletxes que assenyalen la direcció i la distància a llocs emblemàtics per a la ciutat i per a la gent que hi vivim,
 • 1 o 2 plafons informatius d’actes d’agenda de ciutat de l’àmbit de cooperació, drets humans i/o solidaritat o d’activitats del barri on es troben.
 • Rosa dels vents a la base feta de ciment i trencadís.
 • Codi QR per ampliar la informació sobre el projecte i el seu contingut.

En aquests moments hi ha instal·lats tres tòtems a Santa Coloma de Gramenet i n’hi ha previst algun més de cara al futur. Tots tres són obra de l’artista Elisabetta Cau amb la coordinació de la cooperativa La Bonita.


Imatge Tòtem Ciutats del món

Tòtem 1: Ciutats del món

És el primer tòtem que es va instal·lar a la ciutat. Es va presentar en el marc de les Jornades per la Pau i la Cooperació celebrades l’octubre de 2018 i es pot veure als Jardins de Can Sisteré, davant de la Biblioteca Central, seu del Fons Documental de Solidaritat i Cooperació Joan Gomis.

Aquest tòtem indica la direcció i la distància en quilòmetres d’aquest punt amb altres municipis agermanats en l’àmbit de la cooperació internacional amb Santa Coloma de Gramenet. També hi són les capitals dels principals països de procedència de les persones nouvingudes a la nostra ciutat.

En aquest tòtem preval la fusta com a material i és el d’aparença més robusta. Es complementa amb un plafó explicatiu de la instal·lació, un gran panel de cartellera i una rosa dels vents a la base de trencadís. 

Indicadors

1.       Villa el Salvador – Perú (10.013 km)
2.       Habana del Este – Cuba (7.906 km)
3.       Edchera – Sàhara Occidental ( 2.119 km)
4.       Jalapa – Nicaragua (9.000 km)
5.       Rabat – Marroc (1.140 km)
6.       Quito – Equador (9.242 km)
7.       Beijing – Xina (8.804 km)
8.       Islamabad – Pakistan (6.142 km)


Imatge Tòtem Rius i dret a l'aigua

Tòtem 2: Rius i dret a l'aigua

Podeu trobar aquest tòtem a tocar del parc infantil de la Plaça de les Cultures, al barri del Raval, espai de referència per a equipaments i projectes socials de la zona sud de Santa Coloma de Gramenet i, també, de l’associació de veïnes i veïns.

A pocs metres de la Biblioteca Can Peixauet, d’ell en destaquem la seva proximitat al riu Besòs, espai recuperat com a lloc de natura, esport i d’esbarjo per a les colomenques i colomencs.

Aquest tòtem es va inaugurar el 2021, en el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient. El seu color predominant és el blau, vinculat a l’aigua.

L’elecció de fer un tòtem amb noms de rius no ha estat fortuïta. Els rius són nexe d’unió i intercanvi entre diferents cultures; fonts de riquesa i prosperitat per a les poblacions properes; i, també, espais de lleure i serenor per a infants i persones grans. Els rius han de ser sinònim de vida i d’aigua.

Indicadors

 1.        Riu Besòs – 3,08 km
 2.        Riu Nerevta – 1.266 km
 3.        Riu Jordà – 3.146 km
 4.        Riu Gàmbia – 3.606 km
 5.        Riu Grande – 8.719 km
 6.        Riu Ganges – 8.295 km
 7.        Riu Amazones – 6.296 km
 8.        Riu Nil – 2.378 km
 9.        Riu Danubi – 2.256 km
 10.        Riu Congo – 5.391 km

Imatge Tòtem Mercats

Tòtem 3: Mercats

El tòtem dels Mercats es troba a la plaça del davant de la Biblioteca i el Mercat del Fondo, al costat d’un parc infantil. La seva ubicació, prop d’una via d’alta circulació, el carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, i el fet d’estar on s’ubica el mercat ambulant de cada dissabte, afavoreix que sigui el tòtem que probablement sigui més vist per a la població colomenca.

Els seus colors volen complementar-se i no interferir amb els de la façana dels equipaments municipals que són rere seu; té un doble plafó informatiu i la seva visió és de 360 graus. Es va inaugurar el 31 de gener de 2023, en els actes de commemoració del Dia Escolar per la No violència i la Pau.

No hi ha ciutats ni pobles sense mercats. Els mercats han abastit arreu del món d’aliments frescos, de teixits, d’artesania... i han estat llocs populars de trobada i d’intercanvi. És habitual que, quan es viatja a ciutats desconegudes, es faci una visita al mercat. Santa Coloma de Gramenet té tres mercats fixos d’alimentació i tres d’ambulants. Dos d’ells comparteixen ubicació o proximitat amb una biblioteca. És el cas dels barris del: Singuerlín i Fondo.

El mercat del Fondo és un equipament municipal que reflecteix  la gran riquesa i diversitat cultural del seu barri. El tòtem vol ser un sentit homenatge en alguns d’aquest mercats que existeixen arreu i són un punt de referència per a colomenques i colomencs nascuts a altres països. Trobar indicat un mercat del seu país o de la seva ciutat originària vol ser un reconeixement i una benvinguda per a tothom.

Indicadors

1.      Mercat de Gernika – Biscaia (633 km)
2.      Gran Basar / Kapali çar?? – Istanbul – Turquia (2.922 km)
3.      El soc – Marràqueix – El Marroc (1.691 km)
4.      Merkato – Addis Abeba – Etiòpia (8.467 km)
5.      La Boqueria – Barcelona (11 km)
6.      Mercat de les Flors – Kunming – Xina (13.487 km)
7.      Bessarabka – Kyiv – Ucraïna (2.813 km)
8.      Paloquemao – Bogotà – Colòmbia (8.527 km)
9.      La Porxada – Granollers (24 km)