Foto Núria Parlon

Santa Coloma per la cooperació, el foment de la pau i els drets humans

Un any més, ens trobem celebrant la 'Tardor Solidària' 2022 a la nostra ciutat, amb unes Jornades de Cooperació que desplegaran una sèrie d'activitats, al llarg dels mesos d'octubre i novembre, adreçades a la ciutadania.

El programa d'enguany recull la cita de la poetessa nicaragüenca Gioconda Belli, "La solidaritat és la tendresa dels pobles". Ara, més que mai, hem de desplegar iniciatives i projectes alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030. En aquests moments de crisi climàtica, migracions, d'un context postpandèmia i amb els efectes dels conflictes bèl·lics, es fa més necessari que mai continuar amb la cooperació, el foment de la pau i la defensa dels drets humans des de la nostra ciutat.

Al juny d'aquest any, com a mostra de continuar i renovar el compromís amb les polítiques de cooperació s'ha aprovat al ple del nostre Ajuntament, el tercer Pla director de Cooperació de Santa Coloma, un full de ruta que ens acompanyarà fins al 2026. L'elaboració d'aquest pla, ha estat el resultat d'un procés participatiu entre els mesos de setembre del 2021 i març del 2022, amb la participació del conjunt de serveis i àrees de l'Ajuntament i les entitats de cooperació i altres relacionades. 

Aprofito per remarcar l'activa participació del jovent, que han estat claus en l'elaboració del nostre programa Joves i Cooperació, i al Pla director com a una línia estratègica cabdal, com també les activitats de les jornades de cooperació. Enguany, començarem les Jornades de Cooperació, amb l'acte de presentació institucional, el dilluns 10 d'octubre a les 19:00 a la Sala d'actes de la Biblioteca Central, que comptarà amb la defensora dels Defensorsa dels Drets Humans (DDHH) a Colòmbia, Genith Quitiaquez. El nostre municipi forma part del projecte de Ciutats Defensores dels DDHH, i al llarg de les jornades, podrem escoltar les seves veus i poder fer d'altaveus. També estaran a la nostra ciutat, d'altres persones defensores dels DDHH, com la Reyna Haydee (Mèxic), Julia Soaniria (Síria), Helena Maleno o Gioconda Belli. La diversitat d'actes, presentacions i exposicions són una evident mostra del ric teixit associatiu de la ciutat que treballen en l'àmbit de la solidaritat i la cooperació internacional, així com del fort esperit de resiliència de Santa Coloma. Així, hem organitzat un conjunt d'activitats, moltes d'elles adreçades a infants i joves. Ens tornarem a trobar a la Fira d'Entitats de Cooperació, el dissabte 22 d'octubre, als Jardins de Can Sisteré, organitzada pel Consell de Solidaritat i Cooperació. A més, aquest curs, podrem gaudir d'una nova edició de Filosofia per la Pau, una activitat amb molt èxit de participació any rere any.

Us animo a participar-hi! Com anem reafirmant en cada edició, un cop més, Santa Coloma de Gramenet demostra ser una ciutat compromesa amb la solidaritat, l'educació per la pau, la cooperació i la justícia global!

Núria Parlon Gil

Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet