CICLE D’EXPOSICIONS. DIARIS DE VIATGES 2015
Sala Riu del Centre Cívic Riu (c/Lluís Companys 9) Santa Coloma de Gramenet
Les veus de l’aigua - Pepe Navarro
Del 16 de juny al 10 de juliol (ambdós inclosos)
L’exposició «Les veus de l'aigua» està formada per les fotografies de Pepe Navarro per als projectes de l’ONG Aigua per al Sahel a Burkina Faso i quatre fotografies donades per Rubén Duro sobre les malalties de l’aigua.
Les imatges ens apropen a una realitat ben diferent de la nostra. L'ull de Pepe Navarro sap captar la dignitat d'un estil de vida molt poc tocat pels tràfecs de la modernitat. Paisatges sobris d'una puresa intemporal, la bellesa de l'arquitectura de Burkina i l'aigua entesa com font de vida i creadora de cultura.
BURKINA FASO, UN PAÍS DEL SAHEL
Burkina Faso és un país eminentment rural: el 80 % dels habitants treballa als camps conreant la terra. Però el 30 % de la població (més de tres milions de persones) no té aigua potable a prop. Això comporta malalties, una alta mortalitat infantil per deshidratació i l’esgotament i la renúncia a altres activitats de dones i canalla (escola, formació, horts domèstics, comerç, etc.) perquè l'han d’anar a buscar lluny.
Burkina Faso forma part dels onze països inclosos al Sahel. La paraula sahel és àrab i la podem traduir per «vora». Un significat que al·ludeix a la frontera que esdevé la regió, entre l’àrid desert del Sàhara i les verdes sabanes i selves de l’Àfrica Subsahariana. Una frontera que s’estén com un cinturó de més de 5.000 quilòmetres d’oest a l’est, des de l’Atlàntic al Mar Roig.
Una de les característiques més destacades del Sahel és el clima. Un clima sec, d’altes temperatures, i de pluges només a l’estiu. Si no plou prou, no es pot evitar la sequera.
Però el Sahel no ha estat àrid des del punt de vista humà i històric. Ha estat una regió important i de gran personalitat al continent africà. Espai de rutes comercials i connexió amb ciutats fins fa poc prosperes, pont entre cultures diferents
L’ONG AIGUA PER AL SAHEL
L’ONG Aigua pel Sahel es va fundar l'any 1991 i destina pràcticament la totalitat dels fons que recapta al Sahel. Des de 1994 treballa per al desenvolupament dels pobles de Burkina Faso. Finança cooperatives i associacions rurals, les protagonistes dels diversos projectes hidràulics que ells mateixos han elaborat. Les persones sòcies de l’associació estan convençudes que és fonamental la participació de les poblacions autòctones en la construcció, manteniment i gestió dels pous finançats. Aigua per al Sahel ha construït 150 pous, cosa que suposa aigua potable per a unes 200.000 persones.
Aigua per al Sahel organitza activitats arreu de Catalunya per tal de sensibilitzar de la realitat de la vida quotidiana dels pobles del Sahel. També informen del que es fa amb l’ajuda rebuda per part d’institucions i donants.