LA FESTA DELS FANALETS

(Yuán xiao jié)

La Festa dels Festa dels Fanalets marca el final de les festes de l’Any Nou Xinès amb la primera lluna plena de l’any. En la nit il·luminada, els carrers s’omplen de llanternes que pengen de les cases i els negocis, preparant l’escenari per a la cercavila i els espectacles que posen punt final a les celebracions. A la Xina els infants porten les llanternes per tota la ciutat, i les famílies es reuneixen per menjar les tradicionals boles d’arròs dolç “yuán xiao”, per a la bona fortuna i la unitat familiar.

Enguany tornareu a trobar pels carrers de Santa Coloma una desfilada amb música i tambors i, per descomptat les danses del Lleó i del Drac, així com alguns petards. Al llarg de la cercavila està prevista la utilització de pirotècnia. Si voleu seguir-la de prop, si us plau, porteu roba adequada. A la celebració d’enguany també hi participen grups de tradicions populars colomenques que s’han volgut sumar a la festa.

BENVINGUT L’ANY DEL GOS DE TERRA

El 2018 estarà marcat per aquest animal juganer i alegre, que no coneix la rancúnia, d’una gran fidelitat. El gos rebutja la injustícia i vol ajudar els més necessitats. Un bon any per a les missions humanitàries.

Ets un Gos de Terra si vas néixer el 1958. El Gos de Terra té un caràcter responsable i pren les decisions pensant en l’interès col·lectiu. Amb habilitat per a la mediació, les persones d’aquest signe són pragmàtiques i serenes, amb un instint i una perspicàcia molt desenvolupats.

PROGRAMACIÓ:

Entre el 16 de febrer i el 3 de març:

Activitats del Programa d’Activitats Educatives Complementàries al Currículum que s’ofereixen a les escoles:

·         Contes per llegir, contes per crear. Imparteix: Casa Àsia

·         Coneguem un país d’Àsia: la multiculturalitat a l’aula. Imparteix: Casa Àsia

·         Atrapats per la lectura (aquesta activitat es durà a terme a la Biblioteca Can Peixauet)

·         Taller de diversitat religiosa (especialment adaptat a la diversitat de creences a la Xina). Amb la col·laboració de l’Associació Colomenca per al Diàleg Interreligiós.

Altres activitats a les escoles:

·         Taller de màscares.

·         Taller de fanalets.

 

Llibres per regalar: durant els 15 dies de l’Any Nou Xinès, a la Biblioteca del Fondo tindrem un racó amb llibres en xinès per  regalar, de molts temes i la majoria nous.

L’aula d’acollida de l’INS La Bastida se suma a l’Any Nou Xinès. La Bastida vol participar de la celebració de l'any nou xinès. Els alumnes d’aula d’acollida faran difusió de l'agenda activitats festives a la ciutat de Santa Coloma i engrescaran la resta d'alumnes a participar-hi. Tots junts decorarem l'institut per donar la benvinguda a l'any del gos. Feliç any a tothom!

 

 

Divendres 16 de febrer

17.30 h Taller de paper retallat. Biblioteca del Fondo.

Els mestres artesans de la Xina són uns virtuosos retallant paper... Aprèn a fer anar les tisores com un professional i crear les formes més sinuoses i vertiginoses!

El paper retallat (??) és un art tradicional a la Xina: utilitzant unes tisores molt primes, es fan talls precisos en el paper, i s’aconsegueixen dissenys magnífics que posteriorment es pengen a portes i finestres com a elements decoratius. Els motius utilitzats amb freqüència tenen un significat simbòlic, relacionat amb la fortuna, la bona sort o les celebracions importants com la festa de la primavera (Any Nou xinès).

18 h Cinema Xinès “Ni uno menos”, del director Zhang Yimou. Drama rural. Biblioteca Can Peixauet.

 

Dissabte 17 de febrer

19 h Cinema Xinès “Tigre y Dragón”. V.O. en xinès subtitulada. Biblioteca del Fondo.

 

Dimarts 20 de febrer

18 h Hora del conte especial “La pastanaga”. Faula xinesa. Biblioteca del Fondo.

19 h Tertúlia literària sobre “El invisible” de Ge Fei. Biblioteca del Fondo.

 

Dimecres 21 de febrer

Activitats especials en commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna.

El Dia Internacional de la Llengua Materna va ser proclamat per la Conferència General de l’Organització de les Nacions Unides per a la Educació la Ciència i la Cultura (UNESCO) al novembre de 1999. Els objectius de la UNESCO amb aquesta commemoració són promoure la preservació i protecció de tots els idiomes que utilitzen els pobles del món, promoure la unitat en la diversitat i la comprensió entre nacions i pobles.

18 h Hora del conte especial. El llac de l’oca salvatge: conte popular xinès. Biblioteca Can Peixauet.

De 16 h a 20.30 h L’arbre dels desitjos en xinès. Durant tot el mes de febrer, tenim l’arbre dels desitjos al vestíbul de la biblioteca. Aquest dia, podrem escriure’ls amb cal·ligrafia xinesa. Taller per a adults i infants. Col·labora CNL L’Heura.

19 h Les llengües literàries de Santa Coloma. Biblioteca Can Peixauet. Per celebrar el dia de la llengua materna, hem convidat a persones de Santa Coloma que parlen diferents llengües a llegir un fragment literari en el seu idioma que després podrem sentir-lo en català. Hi haurà textos en armeni, àrab, xinès i romanès. Col·labora CNL L’Heura.

&nb

Dijous 22 de febrer

18.30 h Taller de cuina per adults. Biblioteca del Fondo.

Cuina catalana i xinesa: Cigrons a la catalana i Farcellets xinesos (húntùn). A càrrec de Tonya i Wang. Cal inscripció prèvia (93 468 46 12).

Col·labora: CNL L’Heura

 

Divendres 23 de febrer

18 h “Galaxis” espectacle de titelles. Biblioteca Can Peixauet.

A càrrec del grup Teia Moner. Adreçat a un públic infantil de 5 a 10 anys i familiar. Organitza: Fundació Germina

-Dimarts 27 de febrer

18 h Hora del conte especial en xinès i català. Biblioteca del Fondo.

 

Dijous 1 de març

18.30 h Conferència i col·loqui “La diversitat de creences a la Xina”. Biblioteca Can Peixauet.

A càrrec de Joan Hernández. Col·laboren: Direcció General d’Afers Religiosos, Generalitat de Catalunya; Associació Colomenca per al Diàleg Interreligiós.

Joan Hernández Serret: Sinòleg i professor a la Universitat Internacional de Catalunya, a l'Institut Superior de Ciències Religioses, i en diversos màsters (Ramon Llull, ISCREB; Sant Joan de Déu...). És el director del Grup de Treball Estable de Religions (GTER) i membre fundador de l'Acadèmia Europea de les Religions. El 2004, a Barcelona, va ser un dels directors del Parlament Mundial de les Religions del Món. Fa més de vint anys que imparteix ensenyaments tradicionals taoistes i budistes i està en contacte amb la comunitat xinesa a Europa.

 

Divendres 2 de març

17.30 h Taller de cuina infantil. Biblioteca del Fondo.

Crestetes xineses. A càrrec d’An Hui i Wu Rong Mei. Taller per a nens i nenes a partir de 7 anys. Cal inscripció prèvia (93 468 46 12).

 

Dissabte 3 de març

17 h Rua de la Festa dels Fanals. Recorregut: plaça del Rellotge, carrer de Beethoven, rambla del Fondo, carrer d’Irlanda, carrer de Mossèn Jacint Verdaguer. Amb la participació de: Colla Jove de Dimonis, JAK, Retumbatú Batucada.

Recordeu que al llarg de la cercavila està prevista la utilització de pirotècnia. Si voleu seguir-la de prop, si us plau, porteu roba adequada.

 

18.30 h Benvinguda de la rua a càrrec dels Laietans de Gramenet. Espectacles de percussió, de foc i pirotècnia a càrrec de Colla Jove de Dimonis, JAK, Retumbatú Batucada.

19 h Actuacions de grups tradicionals xinesos.

 

ORGANITZEN:

  •  Grup d’artistes Huaxin Espanya
  •   Associació de Cultura Popular Xinesa i Catalan

 

COL·LABOREN:

  • ·         Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
  • ·         CNL L’Heura
  • ·         Biblioteca del Fondo
  • ·         Biblioteca de Can Peixauet
  • ·         Centre Cívic del Fondo
  • ·         Casa Àsia
  • ·         Direcció General d’Afers Religiosos
  • ·         Xarxa de Transmissió de Valors
  • ·         Fundació Germina
  • ·         L’Agrupació
  • ·         Associació Colomenca per al diàleg Interreligiós
  • ·         Laietans de Gramenet
  • ·         Colla Jove de Dimonis
  • ·         Retumbatú Batucada
  • ·         Jak Coloma
  • ·         INS La Bastida