La CIBA

L’Observatori de les Dones en els Mitjans de comunicació celebra els 20 anys a Santa Coloma de Gramenet

L’Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista La CIBA ha acollit una jornada de diàlegs, taules rodones i activitats. El reconeixement de l’Observatori i l’evolució dels mitjans pel que fa a la representació de les dones han estat els temes destacats.

 

Santa Coloma de Gramenet, 23 de novembre de 2021


L’objectiu de la jornada era una reflexió oberta amb diferents professionals i expertes, periodistes, cineastes, escriptores i activistes com Mònica Terribes, Najat El Hachmi, Neus Ballús o Miriam Hatibi, etc., sobre l’evolució dels mitjans pel que fa a la representació de les dones i a la inclusió del seu punt de vista en els diferents formats comunicatius, així com reconèixer la tasca de l’Observatori al llarg d’aquests vint anys. 

La presentació de la jornada ha anat a càrrec de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; la presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret; la Secretària de Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Pineda; i la presidenta de l’Observatori i l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz.

Núria Parlon ha donat la benvinguda a l’espai de la Ciba, un projecte que intenta abordar la realitat de les dones de manera integral. Parlon ha citat l’observatori  “com a exemple del que podem aconseguir les dones quan anem de la ma. Tenim una eina de transformació de la realitat com ho demostra, per exemple, el projecte Re-imagina’t que ha arribat a 7.500 joves per a combatre la violència masclista”.

Pilar Díaz, que ha intervingut online, ha fet un recorregut pels 20 anys de vida de l’Observatori, assenyalant les causes en què ha treballat l’Observatori com les violències masclistes, les dones en la publicitat o les professions de les dones. Díaz ha destacat “que l’observatori tracta de combatre les imatges mentals i els estereotips de les dones als mitjans de comunicació”.
D’altra banda Lluïsa Moret ha volgut posar èmfasi en que ”l’idea de l’Observatori va sorgir des  de baix, des d’on treballem les dones, als consells de dones de cinc municipis. Entre totes vam crear aquesta eina per transformar la realitat i fer efectiva la igualtat entre dones i homes”.

Finalment, la Secretària de Feminismes Montserrat Pineda ha explicat  que la Conselleria de Feminismes ha sorgit “de la creació de sinèrgies i aliances entre companyes del món feminista. Aquesta conselleria pot ser una oportunitat per l’Observatori per tal de sumar molt més dels 32 municipis actuals”.

L’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació és un projecte pioner a Catalunya creat el setembre del 2000 per iniciativa de cinc Consells de dones del Baix Llobregat (Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí) i Drac Màgic, Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, amb l’objectiu de dinamitzar el debat públic sobre la representació de les dones als mitjans de comunicació.

Actualment, formen part de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació 32 municipis que sumen un total de 2.945.983 habitants. Més de 40.000 persones han gaudit de les activitats de l’Observatori al llarg d’aquests vint anys sent dones en el 85% dels casos.

En aquests vint anys d’existència, l’Observatori va ampliar el seu camp d’incidència més enllà de la crítica i de la denúncia per orientar-se a incentivar la creativitat de les dones i de les audiències diverses; a elaborar propostes de canvi pel que fa a les pràctiques comunicatives en correspondència als canvis socials, els desitjos de les dones i el paper que ocupen i volen ocupar a la societat, a través de processos participatius, tallers, creació de materials i recursos, exposicions i campanyes de sensibilització. 
L’Observatori es planteja, doncs, seguir fent visibles les perspectives de les dones de diferents generacions, cultures, procedències, models familiars, opcions sexuals, identitats i capacitats i es proposa, alhora, seguir reflexionant sobre quina visibilitat, quins protagonismes i quins models es requereixen per superar les iniquitats i les discriminacions que afecten a les dones, quin lloc cal que ocupin les seves representacions i les seves imatges en les narratives dels mitjans de comunicació, des dels relats informatius fins a la ficció i a les xarxes socials, així com a l’espai públic i en la comunicació institucional.

El títol de la jornada celebrada aquest dissabte a Santa Coloma de Gramenet “20 anys, 20 causes” fa referència als següents temes: 1 Tractament mediàtic de les violències masclistes; 2 Els treballs de les dones; 3 Llenguatge no sexista; 4 Visibilitat de les expertes; 5 Publicitat; 6 Comunicació a l’espai públic; 7 La diversitat femenina; 8 La diversitat territorial; 9 Els cicles vitals; 10 Cossos; 11 Salut; 12 Maternitats; 13 La Història de les dones; 14 Les professions; 15 Heroïcitats; 16 Les ficcions; 17 Les comunicadores; 18 La formació acadèmica; 19 L’espai domèstic; 20 El marc jurídic.

MÉS INFORMACIÓ DE LA JORNADA