En la sessió ordinària del mes de maig, el Ple de l’Ajuntament ha aprovat inicialment el Pla de Civisme, un document que marca l’estratègia d’actuació municipal en l’àmbit de la promoció de la cultura cívica. D’aquesta manera, el consistori adquireix un nou compromís per a la millora de la convivència a la ciutat promovent la responsabilitat col·lectiva i la personal cap a l’entorn i les persones.
“Es tracta d’un full de ruta que aposta per una línia pedagògica i educativa, basada en la responsabilitat personal i col·lectiva cap al respecte a les persones i a l’entorn”, ha comentat l’alcaldessa, Núria Parlon. “Així mateix, aposta pels valors cívics essencials per viure i conviure en una ciutat acollidora, respectuosa i diversa”, ha afegit.
El Pla de civisme, que presenta 38 acciones fruit del procés participatiu que s’ha portat a terme, incideix en aquelles accions individuals que s’han de donar a la ciutats per part de les persones que hi viuen per tenir una convivència respectuosa amb la diversitat, tolerant amb les diferències, empàtica amb la resta, i flexible i adaptable als canvis i a les situacions noves. Les accions es portaran a terme en sis eixos principals: el respecte i bon tracte de les persones, el bon ús de l’espai públic, la tinença responsable d’animals, el bon ús dels equipaments públics, el bon ús del medi i els recursos naturals, i la convivència a les comunitats veïnals.
Per fer realitat les accions previstes al Pla, l’Ajuntament posarà els recursos humans i econòmics necessaris. En aquest sentit, comptarà amb un ampli i variat grup de professionals que, en el seu paper d’agents de proximitat, estan en contacte amb la ciutadania, gairebé, les 24 h del dia: agents pel civisme, mediadors i mediadores, agents liles, serenos i serenes, etc. A la feina d’aquests professionals, se sumarà la feina tècnica del personal de l’Ajuntament. La inversió econòmica és de 1.452.002 euros, a la qual hem s’ha d’afegir el cost dels serveis de neteja i manteniment de la ciutat, que suposen uns13,5 milions d’euros. A més, el Pla contempla la realització de campanyes i altres activitats transversals per fomentar la cultura cívica.
Un pla participatiu
L’elaboració del Pla ha comptat prèviament amb processos participatius per incorporar punts de vista diversos. Després d’un primer treball intern amb diferents serveis, àrees i departaments de l’Ajuntament, es va incorporar la participació de la ciutadania organitzada (entitats i associacions, entre d’altres) i la de la població en general. En total, es van recollir 759 propostes d’accions.