El Passatge Insòlit inaugurarà aquest divendres la 17ª edició amb l’espectacle Suspensión de la Cia. Nueveuno Circo i Sabor de la Cia. Sound de Secà

Del 21 al 23 d’octubre Santa Coloma de Gramenet acollirà 11 espectacles de teatre de carrer, circ, titelles i varietés i una potent oferta d'activitat firaire tradicional.

Serán tres únics dies: 21, 22 i 23 d'octubre amb inauguració al Teatre Sagarra i espectacles als Jardins del Museu de la Torre Balldovina.

Santa Coloma de Gramenet, 19 d'octubre de 2022

El Passatge Insòlit de Santa Coloma de Gramenet inaugura aquest divendres la 17a edició amb una doble programació. El Festival recupera els jardins del Museu Torre Balldovina com a espai central de l’esdeveniment, i divendres, a partir de les 21:00 hores, el Teatre Sagarra acollirà Suspensión, de la companyia Nueveuno Circo, una proposta de circ contemporani que vol emocionar al públic reflexionant sobre l’instant de suspensió dels objectes. L’altra proposta de la nit serà Sabor de Sound de Secà, un grup de percussió que investiga noves disciplines com el teatre, la dansa, la veu i la música.

Els altres dos dies, 22 i 23 d’octubre l’esdeveniment recupera els Jardins del Museu de la Torre de Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, un dels espais més emblemàtics de l’esdeveniment des dels seus inicis. Després d’uns anys d’adaptació per les restriccions sanitàries, enguany el festival especialitzat en les arts del firaire aposta per reprendre el seu format de fira a l’aire lliure, amb diverses carpes i guinguetes inspirades en les antigues barraques de fira, que convida als espectadors a crear la seva pròpi a experiència a través d’un passatge ple d’atraccions de teatre de carrer, circ i música ambulant.

Per aquesta 17a edició s’han programat 11 espectacles entre els quals destaca la primera col·laboració del continent asiàtic. La companyia Aakaar Puppet Theatre, arribada de Rajasthan (l’Índia), presentarà un espectacle basat en la tradició mil·lenària: la dels titellaires Kathpuli.

L’organització del Passatge Insòlit ha treballat per portar espectacles propers a la performance que plantegen reflexions sobre la relació entre els éssers vius, la seva manera de viure i de relacionar-se amb l’entorn. Entre la programació hi ha muntatges que qüestionen la relació amb els diners i d’altres que reflexionen sobre els estereotips de gènere. A banda de la desena d’espectacles previstos, també s’organitzaran funcions escolars i una presentació d’un llibre.

Un passatge ple de sorpreses
Durant el dissabte i el diumenge els Jardins del Museu de la Torre Balldovina s’ompliran de propostes culturals ben diverses. El ja mencionat Amar Singh Rathor, espectacle internacional que la companyia Aakaar Puppet Theatre ha creat a partir d’una epopeia popular que ha sobreviscut al temps posa en escena els titellaires kathpuli del Rajasthan, a l’Índia, en una aposta una proposta de marionetes de fil, sense paraules, on la tradició i la contemporaneïtat es donen la mà.

Holoqué, la companyia de teatre de carrer creada el 2016 per Diego Caicedo, combina les arts escèniques amb les noves tecnologies. Al Passatge Insòlit hi portarà La caixeta, un relat de despotisme i una bonica història d’amor prohibit entre la música i la dansa sota el govern del Rei Por.

La companyia Kikolas portarà Calor, un espectacle que s’inspira en la situació en la qual viuen moltes persones sense llar, forçades a deixar casa seva. Parla de les relacions humanes i la cerca de la llar tot combinant arts del circ, clown i manipulació d’objectes.

Sfumato és una reflexió poètica, itinerant i immersiva sobre les relacions que s’estableixen amb altres espècies a l’espai públic, la Cia Llum de Fideu busca amb aquesta obra difuminar els límits humans per descobrir si podem empatitzar amb un arbre, un ocell o un peix.

DIS_ORDER és un projecte de recerca l’espectacle de carrer per a tots els públics a partir de poques paraules. És una proposta d’humor visual i seriós que segueix la línia de treball traçada per la companyia PereHosta. En aquesta ocasió l’oficina tan coneguda per fer tràmits, presentar documents i buscar certificats surt al carrer per transformar totes les emocions.

Durant aquests dies la Cia Katakrak plantarà als Jardins l’Andròmina, un espai ambulant i polièdric on els participants poden conèixer i experimentar com és un procés  tècniques d’assemblatge, materials, eines, dinàmiques creatives i una exposició de jocs on poder crear de forma lliure.

Passatge Insòlit instal·larà la cantina de Teatre sobre rodes per prendre cafè, xerrar i sobretot gaudir dins –La Barraca i La Tartana– d’espectacles íntims de teatre, màgia i música que canvien a cada lloc que visiten. A Santa Coloma de Gramenet es veurà Un món al revés i Ambicions. El primer és un micro-espectacle que trenca estereotips de gènere. El segon reflexiona sobre quins són els límits als quals estem disposats a arribar per ambició.

Finalment, Antigua&Barbuda portarà al festival les seves construccions, un grup de màquines especialment boniques que neixen de l’astúcia i la fantasia de Jordà Ferré i aprofiten objectes considerats escombraries per reinventar-los de manera sorprenent i dramàtica. Al festival colomenc hi instal·laran Arbre de ferro i Oliva i Barbuda.

Les activitats paral·leles de la 17a edició
Per donar visibilitat al festival, el dimarts 18 d’octubre va tenir lloc un espectacle sorpresa a la Torre Balldovina. La companyia John Fisherman va presentar #MoneyForFree, una intervenció urbana político-poètica creada per l’artista noruec John Fisherman que convidava a reflexionar sobre el sentit de la societat capitalista sotmesa al culte dels diners. El mateix dimarts també es va presentar a Can Sisteré el llibre Barcelona Freak Show d’Enric H. March, que narra la història de les barraques de fira i els espectacles ambulants a Barcelona des del segle XVIII al 1939.

Coincidint amb el festival també s’han organitzat dues funcions escolars a càrrec d’Aakaar Puppet Theatre amb l’objectiu de fer arribar a infants i adults l’art mil·lenari del Kathpuli. El festival també estrena la Rulot del Passatge. Aquesta caravana es mou per diferents punts de la ciutat els dies previs al festival per fer-ne difusió i tenir un punt d’informació i de venda d’entrades. Durant el festival estarà muntada als jardins de la Torre Balldovina i serà el centre per resoldre tots els dubtes.

Amb el projecte Anem al Carrer! es vol apropar a l’alumnat de la ciutat una nova visió dels espais per a la cultura, com poden ser el pati d’una escola, un racó d’un parc o una pista d’skate. Per això, l’organització de Passatge Insòlit ha cregut imprescindible prendre la iniciativa - com a festival que porta la secretaria de la Plataforma de les Arts de Carrer - i impulsar, conjuntament amb 26 esdeveniment més, el projecte Anem al Carrer!.

*Passatge Insòlit s’organitza gràcies a l’entrega absoluta d’un equip humà de persones de l’Associació Passatge Insòlit, i al suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Un any més compta amb la col·laboració d’El Mirall.net. Passatge Insòlit està associat a la Plataforma de les Arts de Carrer PAC.